Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου. Θέλουμε την Πάτρα, πόλη φιλική στο ποδήλατο

Η επιδημία του Covid-19, εκτός από μάστιγα, ήταν για όλο τον πλανήτη και μια εμπειρία ενός νέου τρόπου ζωής που έστω και για λίγο, έστω και αναγκαστικά, μας έκανε να ζήσουμε διαφορετικά απ’ ότι είχαμε συνηθίσει, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες.
Μια από τις θετικές αλλαγές αυτής της πανδημίας ήταν η εικόνα των πόλεων, με την ρύπανση να εξαφανίζεται, την κυκλοφορία των τροχοφόρων να είναι άνετη, την ηχορρύπανση να περιορίζεται δραστικά αλλά και την κίνηση των ποδηλάτων να αυξάνεται εντυπωσιακά!
 
Το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης και άσκησης, λόγω των χαρακτηριστικών του -μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για να πάει κάποιος στη δουλειά του όσο και για να κάνει μια βόλτα ή να αθληθεί- έδειξε στη διάρκεια του lockdown ότι μπορεί να αποτελέσει τη λύση για μια σειρά από προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου.
Αλλά και τώρα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων η μετακίνηση περισσότερων πολιτών με ποδήλατο κατά μόνας βοηθάει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Εκτός από τους πολίτες όμως είναι αναγκαίο να δει και η πολιτεία όπως και κυρίως ο Δήμος της Πάτρας, ότι η επένδυση στην εναλλακτική μετακίνηση είναι λύση και όχι πολυτέλεια. Οι πολεοδομικές συνθήκες το επιτρέπουν, η κοινωνία το ζητάει, η επιστημονική κοινότητα έχει ασχοληθεί, ιδέες, προτάσεις, μελέτες υπάρχουν (από τον καθηγητή του ΕΜΠ, Θάνο Βλαστό κ.α.). Μήπως όμως λείπει η πολιτική βούληση για κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων; 
Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr καλεί το Δήμο της Πάτρας να υλοποιήσει αυτή την ανάγκη και απαίτηση των πολιτών δημιουργώντας συνθήκες ασφαλούς ποδηλατοκίνησης στη πόλη με πρώτη συμβολική κίνηση τη σύμπραξη στην καμπάνια που έχει ξεκινήσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

H 3η Ιουνίου ( ΧΘΕΣ )έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (World Bicycle Day). Η απόφαση ελήφθη στις 12 Απριλίου 2018 από τη γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, κατόπιν μιας παγκόσμιας εκστρατείας από τους λάτρεις του ποδηλάτου, στην οποία πρωτοστάτησε ο Πολωνός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής δρ. Λέσεκ Σιμπίλσκι, πρώην μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας.
Στο σχετικό ψήφισμα, τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ καλούνται να διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ποδηλασίας στην κοινωνία και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Το ποδήλατο είναι ένα απλό, προσιτό, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο που βρίσκεται εν χρήσει για περισσότερο από δύο αιώνες. Όχι μόνο βοηθάει τους ανθρώπους σ' έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά προάγει τον σεβασμό για το περιβάλλον και έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου