Συνάντηση Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά


Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (ΠΕΣΠ) πραγματοποίησε Ιουνίου συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά στην έδρα του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην Αθήνα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων/μέλη του ΠΕΣΠ: ο Πρόεδρος του ΠΕΣΠ και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης, οι Αντιπρόεδροι ΠΕΣΠ και Προέδροι των Επιμελητηρίων Μεσσηνίας κ. Ευάγγελος Ξυγκώρος, Κορινθίας κ. Παναγιώτης Πιτσάκης, Αργολίδας κ. Φώτιος Δαμούλος και Αρκαδίας κ. Ιωάννης Τρουπής.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του ΠΕΣΠ προκειμένου να ενημερωθούν τα Επιμελητήρια για θέματα αρμοδιότητας του υφυπουργού που αφορούν στην Περιφέρεια, όπως τον σχεδιασμό για την έλευση του φυσικού αερίου και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων έργων ΑΠΕ στην Πελοπόννησο, καθώς και θέματα γενικού ενδιαφέροντος όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η λειτουργία των πυρηνελουργείων κ.α.  

Στη συνάντηση τονίστηκε από όλους ότι το σημαντικό είναι οι τοπικές κοινωνίες να έχουν επιλογές και να μπορούν να διαλέξουν την καλύτερη λύση ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας τόνισε ότι η Πολιτεία θα δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου στην


Πελοπόννησο, εφόσον υπάρξει η χρηματοδότηση των  20 εκατ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ, για τα οποία δεσμεύτηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, με οποιαδήποτε μορφή κι αν λειτουργεί η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) (δημόσια ή ιδιωτική). Τότε, το Σεπτέμβριο μπορεί η ΔΕΔΑ να επανέλθει με νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα όπου θα προβλέπεται και η Πελοπόννησος.

Ο κ. Θωμάς υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση προαπαιτούμενο για τη δημιουργία δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο είναι να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι σταθμοί εξόδου από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, κάτι που εξετάζει αυτή τη στιγμή ο Διαχειριστής του Συστήματος, ΔΕΣΦΑ. «Όλες τις ενέργειες  τα έργα που έγκειται στο κράτος να τις κάνει, θα τις κάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, συζητήθηκε η ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τους επικεφαλής των Επιμελητηρίων για τον κορεσμό του δικτύου της Πελοποννήσου, εκτιμώντας ότι θα λυθεί το θέμα το αμέσως επόμενο διάστημα με την ολοκλήρωση της Γραμμής Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400 kV Μεγαλόπολη-Πάτρα-Αχελώος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου