ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ : Δηλώσεις Περιφερειάρχη για τρέχοντα ζητήματα


Σε διάφορα τρέχοντα θέματα αναφέρθηκε  ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε δηλώσεις του σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Συγκεκριμένα:
 Για το νόμο προστασίας των Π.Ο.Π. προϊόντων
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι αισθάνεται δικαιωμένος για τις προσπάθειες που κατέβαλλε το προηγούμενο διάστημα για την ψήφιση του νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον οποίο αυστηροποιούνται   οι διατάξεις  για τις «ελληνοποιήσεις»  και για τα Π.Ο.Π. προϊόντα. «Είναι μεγάλη υπόθεση για την Ελλάδα, για την Ήπειρο. Eπιτέλους τόλμησε το Υπουργείο να φέρει τη  νομιμότητα για αυτά τα προϊόντα», τόνισε συμπληρώνοντας πώς προστατεύεται η φέτα, το ελαιόλαδο, το κρασί, το μέλι  κ.α. 

Έκανε γνωστό πως επικοινώνησε και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό που υλοποίησε τη δέσμευση που είχε δώσει πριν ένα περίπου χρόνο στη Σαμαρίνα Γρεβενών για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, μέσω και της προστασίας των προϊόντων Π.Ο.Π. Αξίζουν – πρόσθεσε- συγχαρητήρια – και στον Υπουργό και σε όσους ασχολήθηκαν με το θέμα, γιατί πλέον «αλλάζουμε σελίδα».
 Η  πρώτη θετική ένδειξη  από το νέο νόμο,  όπως  ανέφερε ο Περιφερειάρχης, είναι  το γεγονός πως έκαναν εμφάνισή τους στην Ήπειρο για αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος γαλακτοβιομηχανίες που έχουν σε άλλες περιφέρειες τις έδρες τους.
 Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα, μεταξύ των οποίων είναι και η διασύνδεση των συστημάτων ΟΠΕΚΕΠΕ και «ΑΡΤΕΜΙΣ», στη βάση της πρότασης που έχει υποβάλλει, ώστε να ελέγχεται ο ακριβής αριθμός των ζώων που ενισχύονται.
Προς επίλυση το πρόβλημα των ΤΟΕΒ
Προς επίλυση οδεύει και το ακανθώδες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ της Ηπείρου με τις συσσωρευμένες οφειλές προς τη ΔΕΗ. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, η πρόταση που είχε καταθέσει πέρυσι στον τότε Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, φαίνεται ότι σύντομα θα υλοποιηθεί από τη σημερινή Κυβέρνηση. Μετά από ένα κύκλο επικοινωνιών, αλληλογραφίας, συνομιλιών και συσκέψεων, την περασμένη εβδομάδα ο Περιφερειάρχης είχε την τελευταία επικοινωνία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, από το οποίο δρομολογήθηκε η τελική λύση, για δανειοδότηση των ΤΟΕΒ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με χαμηλότοκο δάνειο, ώστε να αποπληρώσουν τις οφειλές προς τη ΔΕΗ. «Έχει υπάρξει συμφωνία των αρμόδιων Υφυπουργών Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου και Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και η τροπολογία ήταν έτοιμη να κατατεθεί την περασμένη Τρίτη στη Βουλή. Ωστόσο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των θεσμών γιατί οι οφειλές εντάσσονται στο χρέος του κεντρικού κράτους», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, εκτιμώντας ότι το αργότερο σε 15 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Είναι μεγάλο πράγμα καθώς θα σταματήσει να διαιωνίζεται η κατάσταση με τις διακοπές του ρεύματος»,  πρόσθεσε για να αναφερθεί και στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας να εκπονήσει μελέτες για την ενεργειακή αυτάρκεια των αντλιοστασίων-  τις οποίες στη συνέχεια θα  υποβάλλει στο Π.Α.Α. για χρηματοδότηση-  αλλά και για τη συντήρησή τους.
Προβλήματα λειψυδρίας
Ο Περιφερειάρχης προειδοποίησε επίσης ότι φέτος μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο υδρολογικό καλοκαίρι, καθώς ήδη υποβάλλονται αιτήματα για ύδρευση οικισμών και κτηνοτροφικών μονάδων. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και σε συνεργασία με τους Δήμους θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις», υπογράμμισε συστήνοντας καλή χρήση των υδάτινων αποθεμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, η Περιφέρεια ανέλαβε να βελτιώσει και υπάρχουσες ομβροδεξαμενές.
 Τα αιολικά πάρκα
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στις ορεινές περιοχές Ανηλίου και Περιστερίου, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως ο ίδιος δεν είναι αρνητικός στην κατασκευή αιολικών πάρκων, αλλά αυτά πρέπει να γίνονται σε κατάλληλες περιοχές και  όχι σε περιοχές στις οποίες αναπτύσσονται άλλες δραστηριότητες ή που διέπονται από αυστηρό πλαίσιο προστασίας. Όπως  εξήγησε,  στην περιοχή Περιστερίου, μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται ούτε καν η κατασκευή μικρών δρόμων και τώρα προτείνεται η τοποθέτηση  ιστών ύψους 80 μέτρων που για τη μεταφορά τους, χρειάζονται  διανοίξεις δρόμων με στροφές  πλάτους 15 μέτρων. «Αρχικά είχαν ζητήσει την εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 27 ΜW και τώρα το έφτασαν στα 88,5 ΜW. Είναι έγκλημα η κατασκευή του σε υψόμετρο 2100 μέτρων και κάλλιστα μπορεί να γίνει σε ύψος μέχρι 1500 μέτρα με άλλο μέγεθος και με άλλα πτερύγια» είπε ο κ. Αλ. Καχριμάνης, προσθέτοντας ότι για το θέμα θα υπάρξει συνάντηση και συζήτηση με τους τοπικούς φορείς.
Αναφερόμενος στο αιολικό πάρκο Ανηλίου για το οποίο είχε εκδοθεί άδεια από τη ΡΑΕ το 2011, ο Περιφερειάρχης είπε ότι στις υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν υπάρχει περιβαλλοντική άδεια, ενώ ο ίδιος με επιστολή του το 2014, είχε εκφράσει τη διαφωνία του για την κατασκευή του σε μια τεράστια έκταση που εκτείνεται στα όρια Ανηλίου και  Ασπροποτάμου Τρικάλων.
Για το κλειστό του Ελληνικού
Τέλος αναφερόμενος στο κλειστό του Ελληνικού, ο Περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι έχει συνεχείς επαφές με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι ισχύει η αρχική δέσμευση για την παράδοση στην Περιφέρεια Ηπείρου του ενός εκ των δύο κλειστών.  Η καλύτερη και οικονομικότερη επιλογή είναι το κλειστό ξιφασκίας, χωρητικότητας περίπου 4.ο00 θέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου