Σαν σήμερα 20 Ιουλίου

Σαν σήμερα 20 ΙουλίουΤα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
 
 1969: Δύο από τα μέλη της αμερικανικής διαστημικής αποστολής «Apollo 11», οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που προσεδαφίζονται στη Σελήνη. Η ημερομηνία αυτή θα αποτελέσει ορόσημο για την ιστορία της ανθρωπότητας.
 
 1974: Αρχίζει η Επιχείρηση Αττίλας, το πρώτο στάδιο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Περίπου 40.000 στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του Τουρκικού Ναυτικού εισβάλουν παράνομα και κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απόβαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Μεγαλονήσου. Περίπου 200.000 θα εκδιωχθούν από τα σπίτια τους, περίπου 4.000 θα χάσουν τη ζωή τους, ενώ 1.619 θα δηλωθούν αγνοούμενοι. Οι Τούρκοι θα προσαρτήσουν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας και το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων.
 
1189: Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος τοποθετείται επίσημα ως δούκας της Νορμανδίας.

1810: Η Κολομβία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.
1822: Ο Οθωμανικός Στόλος, αποτελούμενος από 84 πλοία, αποτυγχάνει να καταλάβει το Βασιλάδι Αιτωλοακαρνανίας στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.
1871: Η Βρετανική Κολομβία εντάσσεται στη συνομοσπονδία του Καναδά.
1877: Στη Βαλτιμόρη, η Αστυνομία σκοτώνει εννέα άτομα σε μία εξέγερση εργατών στο σιδηρόδρομο δίκτυο Βαλτιμόρη - Οχάιο.
1885: Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας νομιμοποιεί τον επαγγελματισμό στο ποδόσφαιρο.
1903: Το Βουλγαρικό Κομιτάτο εκδηλώνει επανάσταση με επίκεντρο τη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για τη γνωστή Εξέγερση του Ίλιντεν (Ημέρα του προφήτη Ηλία), με σκοπό τη δημιουργία αυτόνομης Βουλγαρικής Μακεδονίας.
1914: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, κατά τη συνάντησή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, συμφωνεί με τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει μέρος στον ευρωπαϊκό πόλεμο και να ενταχθεί με τα κράτη της Τριπλής Συνεννόησης (Αντάντ).
1917: Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, Επιτροπή της Γιουγκοσλαβίας και το βασίλειο της Σερβίας υπογράφουν τη Διακήρυξη της Κέρκυρας, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός κράτους Νοτίων Σλάβων που συμπεριλαμβάνει Σέρβους, Κροάτες και Σλοβένους και «δημιουργεί» το μεταπολεμικό βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας.
1924: Ιδρύεται στο Παρίσι από τον Πιέρ Βίνσεντ η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE). Στο έμβλημά της περιλαμβάνει ως αρχή της το σύνθημα «Gens Una Sumus» που σημαίνει «Είμαστε Ένας Κόσμος».
1932: Ο Γερμανός πρόεδρος, Πάουλ φον Χίντενμπουργκ, διαλύει την κυβέρνηση της Πρωσίας.
1934: Εργατική αναταραχή σημειώνεται στις ΗΠΑ. Η Αστυνομία της Μινεάπολις ανοίγει πυρ εναντίον οδηγών φορτηγών, σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας 67.
1935: Αεροσκάφος της KLM, πετώντας από το Μιλάνο προς τη Φραγκφούρτη, συντρίβεται σε βουνό της Ελβετίας, σκοτώνοντας δεκατρία άτομα.
1936: Πραγματοποιείται η πρώτη τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Η προθιέρια, Κούλα Πράτσικα, ανάβει τη δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου, Κώστα Κονδύλη. Η φλόγα θα φτάσει στο Βερολίνο 11 μέρες αργότερα, από 3.840 λαμπαδηδρόμους.
1936: Υπογράφεται στην Ελβετία η Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία παραχωρεί στην Τουρκία τον έλεγχο του Ελλήσποντου και του Βοσπόρου, αλλά εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων όλων των κρατών σε καιρό ειρήνης.
1940: Το περιοδικό Billboard εισάγει για πρώτη φορά τα charts των δημοφιλέστερων τραγουδιών.
1941: Ο Σοβιετικός ηγέτης, Ιωσήφ Στάλιν, ενοποιεί τις Επιτροπές Εσωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφαλείας στο Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων και τοποθετεί επικεφαλής τον Λαβρέντι Μπέρια.
1944: Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αδόλφου Χίτλερ. Οι πρωταίτιοι: στρατηγός Λούντβιχ Μπεκ, στρατηγός Ρούντολφ Σμουντ, συνταγματάρχης Άλμπρεχτ Μερτζ, υπολοχαγός Βέρνερ φον Χέφεν και συνταγματάρχης Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, ο οποίος τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό στην αίθουσα συσκέψεων στο Ράστενμπουργκ, είτε αυτοκτονούν, είτε εκτελούνται.
1949: Το Ισραήλ και η Συρία υπογράφουν εκεχειρία για να τερματίσουν το 19μηνο πόλεμο.
1971: Η δικτατορία αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από την εκδότρια της «Καθημερινής», Ελένη Βλάχου.
2007: Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, για να προωθήσει οπλικά συστήματα στη χώρα μας (Eurofighter). Απευθυνόμενη προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, λέει: «Θα τονίσω, για άλλη μια φορά, το πόσο σημαντικές είναι και οι οικονομικές μας σχέσεις. Έχετε ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 4%. Αυτό για μας είναι απλά ένα όνειρο!».
2015: Μετά από 54 χρόνια, αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με την Κούβα και ανοίγουν και πάλι οι πρεσβείες τους στην Αβάνα και την Ουάσιγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου