Σαν σήμερα 24 Ιουλίου

Σαν σήμερα 24 ΙουλίουΤα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας 
 
 1974: Καταρρέει η δικτατορία και αποφασίζεται ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που βρίσκεται στο Παρίσι. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζισκάρ ντ' Εσταίν, τού διαθέτει το προσωπικό του αεροσκάφος για την άμεση επιστροφή του. Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, χιλιάδες λαού τον υποδέχονται στις 2 π.μ. και στις 4:15 π.μ. ορκίζεται πρωθυπουργός μπροστά στο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη. Η μεταπολίτευση είναι γεγονός.
 
 
1148: Κατά τη Β' Σταυροφορία, ο Λουδοβίκος Ζ' της Γαλλίας ξεκινά την πολιορκία της Δαμασκού.
1567: Η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκωτίας, εξαναγκάζεται σε παραίτηση από το θρόνο προς όφελος του μόλις ενός έτους γιου της, Ιάκωβου, ο οποίος θα στεφθεί βασιλιάς.
1701: Ο Γάλλος μεγαλέμπορος, Αντουάν ντε λα Μοτ, ιδρύει στις ΗΠΑ το Ντιτρόιτ, με σκοπό να ελέγξει το εμπόριο γούνας στην περιοχή. Η πόλη παίρνει αρχικά τη γαλλική ονομασία «Fort Détroit» («Οχυρό του Πορθμού»).
1793: Η Γαλλία ψηφίζει τον πρώτο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
1847: Μετά από 17 μήνες ταξιδιού, ο Μπρίγκαμ Γιανγκ οδηγεί 148 Μορμόνους στην Κοιλάδα Σολτ Λέικ, με αποτέλεσμα την ίδρυση του Σολτ Λέικ Σίτι.

1866: Το Τενεσί γίνεται η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που επιστρέφει στην Ένωση μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.
1908: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, λίγο πριν από τον τερματισμό του μαραθωνίου, ο Ιταλός Ντοράντο Πιέτρι σωριάζεται στο έδαφος. Μερικοί θεατές τον βοηθούν να καλύψει τα τελευταία μέτρα, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί. Νικητής ανακηρύσσεται ο Αμερικανός Τζον Χέις.
1909: Ιδρύεται στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη η Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία, γνωστή και ως «Φεντερασιόν».
1911: Ο Χίραμ Μπίνγκαμ Γ' ανακαλύπτει το Μάτσου Πίτσου, τη «Χαμένη Πόλη των Ίνκας».
1920: Κατόπιν εντολής της Κοινωνίας των Εθνών, η Γαλλία καταλαμβάνει τη Δαμασκό, μετά την άρνηση του εμίρη Φεϊζάλ να μειώσει το στρατό του και να αναγνωρίσει τους Γάλλους ως εντολοδόχους στη Συρία.
1922: Το σχέδιο της βρετανικής εντολής στην Παλαιστίνη επικυρώνεται επίσημα από το Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών.
1923: Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία χαράσσονται στα σημερινά τους όρια. Με το άρθρο 20 η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμα σε αυτήν.

1924: Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης γίνεται πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας.
1935: Το πρώτο ευχετήριο τηλεγράφημα αποστέλλεται στη Μεγάλη Βρετανία.
1940: Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ναζί προσαρτούν την Αλσατία και τη Λωρραίνη.
1941: Η Ιαπωνία καταλαμβάνει την Γαλλική Ινδοκίνα με την συγκατάθεση της Γαλλίας του Βισί.
1943: Τμήματα ανταρτών της ΠΑΟ τρέπουν σε φυγή βουλγαρικές δυνάμεις στο όρος Κερκίνη (Μπέλες), προκαλώντας σε αυτές σοβαρές απώλειες σε νεκρούς και αιχμαλώτους.
1943: Αρχίζει η Επιχείρηση Γόμορρα, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Αμβούργο βομβαρδίζεται από αμερικανικά αεροπλάνα την ημέρα και από βρετανικά και καναδικά αεροπλάνα τη νύχτα. Μέχρι το τέλος της επιχείρησης, 9.000 τόνοι εκρηκτικών θα σκοτώσουν περισσότερους από 30.000 ανθρώπους και θα καταστρέψουν 280.000 κτίρια.
1950: Η πολεμική αεροπορική βάση στο Κέιπ Κανάβεραλ πραγματοποιεί την πρώτη της εκτόξευση πυραύλου.
1959: Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ενόσω ξεναγείται στην Αμερικανική Εθνική Έκθεση στη Μόσχα, «πέφτει πάνω» στον Νικήτα Χρουστσόφ, με τον οποίο ανταλλάσσουν απόψεις για τα οφέλη του κομμουνισμού και του καπιταλισμού. Φόντο αποτελεί το σκηνικό μιας κουζίνας, που θα δώσει και το όνομα στην ιστορική συνάντηση, η οποία θα μείνει γνωστή ως η «αντιπαράθεση της κουζίνας» («kitchen debate»).

1967: Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στον Καναδά, ο Γάλλος πρόεδρος, Σαρλ ντε Γκολ, δηλώνει σε ένα πλήθος πάνω των 100.000 ατόμων στο Μόντρεαλ «Vive le Québec libre!» («Ζήτω το ελεύθερο Κεμπέκ!»). Η δήλωση, η οποία ερμηνεύεται ως υποστήριξη της ανεξαρτησίας του Κεμπέκ, ενθουσιάζει πολλούς κατοίκους της περιοχής, αλλά εξοργίζει την καναδική κυβέρνηση και πολλούς Αγγλοκαναδούς.
1969: Τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού υποδέχονται το διαστημόπλοιο «Apollo 11», το οποίο με επιβάτες τους πρώτους αστροναύτες που πάτησαν στο φεγγάρι, επιστρέφει με ασφάλεια στη Γη.
1981: Πλημμύρες σκοτώνουν πάνω από 700 άτομα στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας, με αποτέλεσμα 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι να μείνουν άστεγοι.
1982: Καταργείται στην Ελλάδα η ποινική δίωξη της μοιχείας, με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
1990: Το Ιράκ κατηγορεί το Κουβέιτ ότι με την υπερπαραγωγή πετρελαίου προσπαθεί να το υπονομεύσει και συγκεντρώνει χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες άρματα μάχης κατά μήκος των συνόρων (Α' Πόλεμος του Κόλπου).
2013: Εκτροχιάζεται τρένο στη Γαλικία από ανθρώπινο λάθος, με αποτέλεσμα 79 νεκρούς και 95 τραυματίες. Ο πρόεδρος της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, κηρύσσει τριήμερο πένθος για το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα τα τελευταία 70 χρόνια στη χώρα.
2014: Συντρίβεται το αεροσκάφος της ισπανικής Swiftair, που πραγματοποιεί πτήση Air Algérie από την Μπουρκίνα Φάσο προς το Αλγέρι. Και οι 118 επιβάτες θα χάσουν τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου