ΠΑΤΡΑ : «Το Άνθινο Ρολόι λειτουργεί αναβαθμίζοντας και το περιβάλλον».


Το άνθινο ρολόι,  ένα από τα τοπόσημα της Πάτρας, τόσο μοναδικό για τους Πατρινούς αλλά και τόσο σημαντικό για τους επισκέπτες της πόλης, μετά από την πρόσφατη αποκατάσταση των προβλημάτων λειτουργίας του αλλά και την αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος παρτεριού,  δεσπόζει και πάλι ολάνθιστο στην πλατεία Τριών Συμμάχων.
 
Έργο του ωρολογοποιού Δημήτρη Δρακόπουλου, το άνθινο ρολόι συνδέεται για περισσότερο από μισό αιώνα άρρηκτα με την πλατεία, κυριαρχώντας στις περισσότερες καρτ ποστάλ των δεκαετιών του 1970 και του 1980. Παλαιότερα βρισκόταν στην πλευρά του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας, αλλά κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης ανακατασκευής της πλατείας, στις αρχές του 21ου αιώνα, μετακινήθηκε στο αριστερό τμήμα της  (όπως ο παρατηρητής κοιτάζει τη θάλασσα)  όπου παραμένει μέχρι σήμερα.
Η λειτουργία του ρολογιού παρουσίαζε προβλήματα τα τελευταία χρόνια, τα οποία έχουν προκληθεί από τη φυσική φθορά, λόγω της θέσης του και της διαρκούς λειτουργίας του, ενώ κάποιες φορές είχε υποστεί και  βανδαλισμό. Οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και του Τμήματος Πρασίνου αντιμετώπιζαν αυτά τα θέματα και το επανέφεραν στη λειτουργία κατά καιρούς, ώσπου πρόσφατα δρομολόγησαν μια πιο μόνιμη ολοκληρωμένη επιστημονική  επισκευή και τη συντήρησή του με ανάθεση, μετά από σύνταξη τεχνικής μελέτης. Οι εργασίες που προβλέπονταν και τελικά πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία από τον, με ειδικές γνώσεις κ. Λεωνίδα Σκούτα, αφορούν στην κατασκευή βάσης για τον μηχανισμό, στην ανακατασκευή του μηχανισμού (αντικατάσταση καταστραμμένων γραναζιών, επισκευή λοιπών γραναζιών, επισκευή των εδράνων, αντικατάσταση όλων των ρουλεμάν και επιπλέον βελτιωτικές τροποποιήσεις όπως αντικατάσταση αξόνων και τοποθέτηση ρουλεμάν), του ηλεκτρικού μοτέρ και όλων των ηλεκτρολογικών, αλλαγή των λιπαντικών και επισκευή και επίστρωση με ηλεκτροστατική βαφή των δεικτών, του κουβουκλίου,  του μηχανισμού και της βάσης.
Τo ρολόι ρυθμίστηκε και δείχνει πλέον την κανονική ώρα στους διερχόμενους στην πλατεία. Επιπλέον τους δίνει και μια νότα χαράς και αισιοδοξίας, καθώς καλλωπίστηκε με ανθισμένες μπιγκόνιες που συνθέτουν, μαζί με τα πυξάρια, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παρτέρια της πόλης. Οπως αναφέρει ο Δήμος "Πιστεύουμε ότι η είδηση αυτή θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους δημότες,  οι οποίοι με τη σειρά τους ελπίζουμε ότι  θα αγκαλιάσουν την όλη προσπάθεια και θα συμβάλλουν με τον τρόπο τους ώστε η σημερινή κατάσταση να διατηρηθεί".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου