Εφιαλτική νύχτα στην Λέσβο: Στις φλόγες το ΚΥΤ της Μόριας -Ηχησαν οι καμπάνες του χωριού, εκκενώθηκε η δομή



Τριπλό μέτωπο με πυρκαγιές ξέσπασε το βράδυ στην Λέσβο, τόσο στην περιοχή του ΚΥΤ στην Μόρια, αλλά και σε δασική περιοχή στην Βατούσα.

Η φωτιά στην Μόρια ξέσπασε το βράδυ περιμετρικά του ΚΥΤ, με τις καμπάνες του χωριού να ηχούν. Η φωτιά ξέσπασε πάνω από το ΚΥΤ στον Αγιο Δημήτριο, ενώ νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια εντός της δομής, μεταξύ των μεταναστών.

Στο σημείο βρίσκονται εθελοντές και προσωπικό των δύο δήμων του νησιού, με τους ισχυρούς ανέμους να κάνουν δύσκολο το έργο της κατάσβεσης. Υπάρχουν παράλληλα και ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που προσπάθησαν να μπουν στον καταυλισμό με την βοήθεια της αστυνομίας, καθώς ορισμένοι μετανάστες τους πετούσαν πέτρες, σύμφωνα με μαρτυρίες, εμποδίζοντάς τους να πλησιάσουν στον χώρο της δομής.

Οι πρόσφυγες του καταυλισμού εξεγέρθηκαν στην είδηση πως αρκετοί θα μεταφερθούν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ, μετά την είδηση πως 35 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ξέσπασε η φωτιά σε χώρους γύρω από το ΚΥΤ, αλλά οι φλόγες επεκτάθηκαν και εντός, καθώς ο καταυλισμός καίγεται στην διάρκεια της νύχτας.

Την ίδια ώρα, οι πρόσφυγες έχουν εξαπλωθεί στα γύρω βουνά, ενώ άλλοι κατευθύνονται προς την πόλη, με την δομή να έχει εκκενωθεί.

Κάποιοι από τους μετανάστες φέρονται να αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορωνοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Στις 02.30 μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινούνταν προς την πόλη περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες έχουν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.
Ηχησαν καμπάνες, αναφορές για επίθεση με πέτρες στην πυροσβεστική

Στην περιοχή άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες, καθώς ο Σύλλογος κατοίκων Μόριας, αναφέρει ότι η φωτιά έχει αρκετά μέτωπα. Ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εδώ και αρκετή ώρα υπάρχουν μεγάλες φωτιές γύρω από το ΚΥΤ. Οι εστίες πολλαπλασιάζονται. Μάλλον πρόκειται για εμπρησμούς. Η φωτιά με τη δύναμη του αέρα εξαπλώνεται γρήγορα. Χτυπούν οι καμπάνες! Το χωριό μας περνάει δύσκολες ώρες! Οι ευθύνες και το κρίμα στο λαιμό εκείνων που μας καταδίκασαν να ζούμε έτσι!»

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στο σημείο υπάρχουν 30 άνδρες με 9 οχήματα και με την συνοδεία της αστυνομίας προσπαθούν να πλησιάσουν στο σημείο προκειμένου να σβήσουν τις φλόγες.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ξέσπασε κι άλλη φωτιά ωστόσο στο νησί. Η φωτιά ξέσπασε κοντά στην περιοχή Βατούσα, σε δασική έκταση, ενώ υπάρχει πύρινο μέτωπο και στην περιοχή Αντισσα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι φωτιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα και η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, που πνέουν στο βορειοανατολικό Αιγαίο από το μεσημέρι.
Φωτιά σε δάσος στην Λέσβο

Το ένα μέτωπο είναι κοντά στη Ξηρολίμνη, στον παλιό δρόμο Βατούσας – Σκαλοχωρίου, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να επιχειρούν στο σημείο προκειμένου να μην απειληθεί το Τυροκομείο Ρόδου. Στο δεύτερο μέτωπο έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα οχήματα της πυροσβεστικής από την Καλλονή, ενώ σπεύδουν δυνάμεις και από τη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην φωτιά που ξέσπασε στην Βατούσα, κινητοποιήθηκαν 23 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 8 οχήματα, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες ΟΤΑ, με το lesvospost να αναφέρει πως υπάρχει και δεύτερο μέτωπο στην Αντισσα.

Πηγή: iefimerida.gr -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου