Σαν σήμερα 3 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα 3 Οκτωβρίου
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρα
42: Κατά την πρώτη μάχη των Φιλίππων, ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός επικρατούν των δολοφόνων του Καίσαρα, Βρούτου και Κάσσιου. Ο τελευταίος αυτοκτονεί.

382: Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α' συνάπτει συνθήκη ειρήνης με τους Γότθους και τους επιτρέπει να εγκατασταθούν στα Βαλκάνια σε αντάλλαγμα τη στρατιωτική θητεία.

 1675: Περίπου 700 Μανιάτες αναχωρούν και εγκαθίστανται στην Κορσική. Αργότερα θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Έκτοτε, το ελληνικό στοιχείο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία του νησιού.

1878: Υπογράφεται η Συνθήκη της Χαλέπας μεταξύ Κρητών επαναστατών και Τούρκων, με την οποία οι πρώτοι αποκτούν τα πρώτα επίσημα προνόμια αυτοδιοικήσεως.

1906: Η πρώτη διάσκεψη για την ασύρματη τηλεγραφία στο Βερολίνο υιοθετεί το SOS ως σήμα κινδύνου.

1912: Η Ελλάδα, η Σερβία, η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο ζητούν επίμονα την εντός τριών ημερών παραχώρηση αυτονομίας στη Μακεδονία, την Αλβανία και τη Σερβία.

1919: Ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται στην Ξάνθη, όπου τον υποδέχονται με φρενίτιδα ενθουσιασμού οι κάτοικοι, ενώ οι Βούλγαροι αρχίζουν να αποχωρούν χωρίς επεισόδια.

1926: Εγκαινιάζεται η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση αυτή που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο, συμμετέχει σήμερα μεγάλος αριθμός εκθετών από πολλές χώρες σε ιδιαίτερα περίπτερα - χώρους παρουσίασης. Παράλληλα, πραγματοποιούνται πλήθος δραστηριοτήτων, συναυλιών κλπ, ενώ είθισται ο εκάστοτε πρωθυπουργός της χώρας να εκφωνεί λόγο σχετικό με την κατάσταση της οικονομίας.

1929: Το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων μετονομάζεται σε Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας..

1944: Οι ναζί, κατά την αποχώρησή τους από την Πελοπόννησο, ανατινάζουν τη Διώρυγα της Κορίνθου, αφού πρώτα ρίχνουν μέσα βαγόνια τρένου γεμάτα με Ιταλούς αιχμαλώτους, με αποτέλεσμα να καταπέσουν 60.000 κυβικά μέτρα χώμα.

1944: Στην Πολωνία, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι επαναστάτες της Βαρσοβίας παραδίδονται στους ναζί μετά από 65 μέρες μάχης. Σχεδόν 200.000 Πολωνοί πέφτουν νεκροί.

1945: Ο Έλβις Πρίσλεϊ παίρνει μέρος σε διαγωνισμό ταλέντων, σε ηλικία 10 ετών. Καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και κερδίζει ως έπαθλο 5 δολάρια.

1952: Γίνεται η πρώτη εγγραφή βίντεο σε μαγνητοταινία (βιντεοκασέτα) στις ΗΠΑ, από τον Τζον Μιούλιν.

1954: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού κόμικς «Μπλεκ», δημιουργία των Ιταλών Τζον Σινκέτο, Ντάριο Γκουτσόν και Πίτερ Σαρτόρι. Ο ήρωας είναι ένας ξανθός γίγαντας, κυνηγός στο επάγγελμα, που μάχεται τους Βρετανούς αποικιοκράτες στον πόλεμο της Αμερικάνικης Ανεξαρτησίας στα τέλη του 18ου αιώνα.

1966: Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

1970: Αυτοσχέδια βόμβα εκρήγνυται σε απόσταση 50 μέτρων από το γραφείο του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μέλβιν Λερντ.

1985: Κάνει την πρώτη του πτήση το Διαστημικό Λεωφορείο «Atlantis» (αποστολή STS-51-J).

1988: Η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, με τη συμμετοχή των Μπρους Σπρίνγκστιν, Στινγκ, Τρέισι Τσάπμαν, Γιουσού Ν’Ντουρ και Γιώργου Νταλάρα.

1990: Η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία ενοποιούνται και επίσημα, μετά από 45 χρόνια Ψυχρού Πολέμου και χωρισμού. Η ημέρα αυτή γίνεται ομοσπονδιακή γιορτή.

1993: Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γιέλτσιν διορίζει πρωθυπουργό τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Ξεσπούν βίαιες συγκρούσεις κατά της κυβέρνησης, με οδοφράγματα έξω από το Κρεμλίνο και περισσότερους από 187 νεκρούς.

1995: Δολοφονική απόπειρα σημειώνεται στα Σκόπια κατά του προέδρου της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Κίρο Γκλιγκόροφ. Η ενέργεια γίνεται με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, την ώρα που ο πρόεδρος μετακινείται από την κατοικία του στο Κοινοβούλιο. Τραυματίζεται και χάνει το δεξί του μάτι, ενώ σκοτώνεται ο οδηγός του και τραυματίζονται άλλα τέσσερα άτομα.

1998: Πωλείται σε δημοπρασία στην Γκρενόμπλ, τούφα από τα μαλλιά του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ' της Γαλλίας, ο οποίος καρατομήθηκε το 1793. Το αντικείμενο διασώθηκε από άτομο που ήταν παρών στην εκτέλεσή του.

2002: Σε ισόβια κάθειρξη μετατρέπεται η θανατική ποινή του Kούρδου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

2004: Συλλαμβάνεται από τις γαλλικές Αρχές ο φερόμενος ως αρχηγός της ΕΤΑ, Μικέλ Άτζα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου