ADVENT: Από την Πάτρα στην πόρτα της Wall Street

 


Οταν η εταιρεία Advent Technologies, ιδρύονταν το 2005 από ερευνητές του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και συνεργαζόμενα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι κάποια ημέρα, θα έφτανε στο κατώφλι του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Κι όμως, 15 χρόνια μετά, η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που γεννήθηκε στην Πάτρα, έχοντας διανύσει μια μακρά διαδρομή με δυσκολίες, αλλά και μεγάλες επιτυχίες, καινοτομίες και συνεργασίες στο εξωτερικό, ανακοίνωσε την πρόθεσή της, να εισαχθεί στο χρηματιστήριο εταιρειών υψηλής τεχνολογίας NASDAQ, το δεύτερο μεγαλύτερο σε όρους κεφαλαιοποίησης, μετά από αυτό της Νέας Υόρκης NYSE.
 

Η ελληνική εταιρεία Advent Technologies δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη τεχνολογίας κυψελών καυσίμου (fuel cells) επόμενης γενιάς με σκοπό την παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο με μηδενικούς ρύπους και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ιδρυτές της είναι ο δρ Βασίλης Γρηγορίου, πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και ομάδα ερευνητών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σήμερα έχει έδρα το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, όμως, διατηρεί γραφεία και κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, ενώ αναπτύσσει εμπορικές συνεργασίες σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη.

ΣΤΑ «ΜΕΓΑΛΑ ΣΑΛΟΝΙΑ»
Οπως έγινε γνωστό, η εισαγωγή της Αdvent Technologies στο Χρηματιστήριο NASDAQ της Νέας Υόρκης θα πραγματοποιηθεί μέσω συγχώνευσης με την AMCI (εταιρεία ειδικού σκοπού) και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020.

H νέα εταιρία που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Advent και της AMCI, θα ονομάζεται Advent Technologies Holdings Inc. και τα στελέχη της Advent θα αναλάβουν τη διοίκησή της.

Η αποτίμηση της νέας εταιρίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 358 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Οι δύο εταιρίες έχουν υπογράψει οριστική συμφωνία, η ολοκλήρωση της οποίας εναπόκειται στην έγκριση των μετόχων της AMCI και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Στη διοίκηση της εταιρείας συμμετέχουν πέραν του Δρ. Βασ. Γρηγορίου, ο Δρ. Χρήστος Κασκαβέλης (Chief Marketing Officer και μέλος ΔΣ), o Δρ. Emory DeCastro (Chief Technology Officer, μέλος ΔΣ), o Χάρης Αντωνίου (Μέλος ΔΣ) και η Δρ. Νόρα Γουρδούπη (Γενική Διευθύντρια Advent SA).

ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ
Η Αdvent σχεδιάζει, αναπτύσσει και παράγει fuel cells (κυψέλες καυσίμου) επόμενης γενιάς που αναμένεται να αντικαταστήσουν τις μηχανές εσωτερικής καύσης και τις γεννήτριες. Οι κυψέλες καυσίμου χρησιμοποιούν υδρογόνο, φυσικό αέριο ή άλλες μορφές καθαρών υγρών καυσίμων (efuels) για την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει πολλαπλές χρήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία (ειδικά σε επαγγελματικά οχήματα και φορτηγά μεγάλου κυβισμού), στην αεροναυπηγική (drones) και στην παραγωγή ενέργειας εκτός δικτύου (off-grid).
Εκτός από την τεχνολογία των μεμβρανών διαθέτει και την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την κατασκευή των ηλεκτροδίων καθώς και των επιμέρους τμημάτων της κυψελίδας από τα οποία προκύπτει ένα ολοκληρωμένο τελικό σύστημα κυψελίδων καυσίμου.

Επιπλέον, τα υλικά που έχει αναπτύξει η Advent έχουν εφαρμογές στην παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και σε μεγάλες μπαταρίες αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας (flow batteries).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ
Οι κυψέλες καυσίμου μπορούν να χαρακτηριστούν σαν κέντρα ενός συστήματος το οποίο χρησιμοποιεί το υδρογόνο ως καύσιμο. Αναλαμβάνουν τη μετατροπή του καυσίμου σε χρήσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Η έννοια της κατάλυσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία μιας κυψέλης καυσίμου.
Η κυψέλη καυσίμου αποτελείται από ένα μηχανισμό για μετατροπή του υδρογόνου και οξυγόνου σε νερό, παράγοντας ταυτόχρονα με τη διαδικασία αυτή, ηλεκτρισμό και θερμότητα. Ο ηλεκτρισμός παράγεται με τη μορφή συνεχούς ρεύματος.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι και περήφανοι»
Η Advent Technologies τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς και συνεργασίες με το Εθνικό Ιδρυμα ερευνών και το Πανεπιστήμιο Northeastern στις ΗΠΑ, καθώς και με την γερμανική εταιρεία χημικών BASF. Διατηρεί παράλληλα ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα τόσο στην Πάτρα (Επιστημονικό Πάρκο Πατρών) όσο και στις ΗΠΑ.
Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Advent, Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς η συμφωνία με την AMCI και η σχεδιαζόμενη δημόσια προσφορά θα επιτρέψει στην Advent να επιταχύνει την ανάπτυξη και εμπορική διάδοση της καινοτόμου τεχνολογίας κυψελών καυσίμου, που έχουμε αναπτύξει, στη διεθνή αγορά και η οποία «απαντά» σε βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία του υδρογόνου όπως το κόστος υποδομής και το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας. Πρόκειται για έναν κλάδο με τεράστιες προοπτικές και φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε άμεσα περαιτέρω τη δραστηριότητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.»
Στη διοίκηση της εταιρίας συμμετέχουν πέραν του Δρ. Β. Γρηγορίου, ο Δρ. Χρήστος Κασκαβέλης (Chief Marketing Officer και μέλος ΔΣ), o Δρ. Emory DeCastro (Chief Technology Officer, μέλος ΔΣ), o κ. Χάρης Αντωνίου (Μέλος ΔΣ) και η Δρ. Νόρα Γουρδούπη, (Γενική Διευθύντρια Advent SA) η οποία διευθύνει τα γραφεία της εταιρείας στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.
(πηγή :
Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
spapandreou@pelop.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου