Σε πλήρη ετοιμότητα ο Στόλος στο Καστελόριζο


Με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, μετά την κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την προκλητική προσέγγιση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Καστελόριζο

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού βρέθηκαν τοι πρωί της Τρίτης σε πλήρη παράταξη γύρω από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, στην περιοχή που έχει δεσμεύσει με την παράνομη navtex για σεισμικές έρευνες η Τουρκία.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις δηλώνουν απόλυτα έτοιμες αλλά και πλήρως αποφασισμένες να επιτελέσουν την αποστολή τους με επιτυχία, προασπίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

«Έσπασε» τα 12 ναυτικά μίλια

Το Oruc Reis μαζί με τα συνοδευτικά του εισήλθαν στη ζώνη των 12 μιλίων του Καστελόριζου, εντός της εν δυνάμει περιοχή κυριαρχίας, των χωρικών υδάτων δηλαδή, της Ελλάδας. Στην περιοχή, αλλά πάνω από τουρκικό έδαφος πετούσε νωρίτερα κι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Το Oruc Reis κινείται με ταχύτητα ερευνών. Ο πλους τους δεν δημιουργεί κάποιου είδους νομικό προηγούμενο υπέρ της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Ωστόσο, έχει βαρύνοντα πολιτικό συμβολισμό αφού συνιστά αμφισβήτηση του ελληνικού δικαιώματος στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, καθώς και της ύπαρξης νησιωτικής ΑΟΖ πέραν των χωρικών υδάτων.

Οι κόκκινες γραμμές

Την τακτική της κυβέρνησης συνόψισε ο Στέλιος Πέτσας με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1:

«Το να είναι κανείς προκλητικός, δεν τον κάνει και ισχυρό. Εμείς απέναντι στις προκλήσεις απαντάμε με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση. Ψύχραιμη, γιατί δεν παρασυρόμαστε».

Αυτή η δήλωση θα μπορούσε να ερμηνευτεί ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην κάνει προς το παρόν κάποια κίνηση αποτροπής με τα πολεμικά σκάφη που παρακολουθούν το Oruc Reis.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, συγκεκριμενοποίησε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι:

«Η κόκκινη γραμμή είναι μία και μόνη: ότι εμείς δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ναυτικά μίλια -και ήδη το πράττουμε στο Ιόνιο μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Εξάλλου, διατηρούμε για όλη την υπόλοιπη χερσαία και νησιωτική χώρα (το δικαίωμα) να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Αυτό δεν θα μας το στερήσει κανείς».

Ο υπουργός Επικρατείας προσέθεσε ότι:

«Η δημιουργία τετελεσμένων σε έναν χώρο στον οποίο η Ελλάδα ασκεί εν δυνάμει κυριαρχία είναι στην πραγματικότητα προσβολή των δικαιωμάτων της. Άλλο το ζήτημα της αβλαβούς διέλευσης κατά το Διεθνές Δίκαιο κι άλλο το ζήτημα της δημιουργίας τετελεσμένων. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει οποιοδήποτε υποθαλάσσιο γεωτρύπανο, δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παρέμβαση η οποία θα δημιουργεί τετελεσμένα και κεκτημένα. Αυτό είναι δεδομένο».

Το ότι ο κ. Γεραπετρίτης κάνει ρητή αναφορά στο πλωτό γεωτρύπανο (ένα σκάφος σαν το Yavuz δηλαδή) δεν είναι τυχαία.

Σύμφωνα με μια διαδεδομένη νομική ερμηνεία, σε περιοχή μη ανακηρυγμένης και οριοθετημένης ΑΟΖ για να θεωρηθεί παράνομη μια ενέργεια πρέπει να δημιουργεί μη αναστρέψιμες (irreversible) αλλαγές στον πυθμένα, κάτι που κάνει το γεωτρύπανο.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία, από τη στιγμή που τα ηχοβολιστικά καλώδια (όπως αυτά που έχει ποντίσει το Oruc Reis) ακουμπήσουν τον πυθμένα και κάνουν σεισμικές έρευνες, σημειώνεται παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας.

Διπλωματική αντεπίθεση

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται η διπλωματική αντεπίθεση της κυβέρνησης.

Ο Νίκος Δένδιας έστειλε σήμερα επιστολή στον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι, ζητώντας την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην επιστολή υπουργός Εξωτερικών, τονίζει πως η Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπόμενων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Επιπλέον, ο κ. Δένδιας έστειλε επιστολές προς τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας (Χάικο Μάας, Αράντσα Γκονζάλες Λάγια, Λουίτζι ντι Μάιο), ζητώντας τους προχωρήσουν σε εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Μάλιστα, στην επιστολή του προς τον Γερμανό Χάικο Μάας ζητεί να μη δοθούν άδειες για εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία -όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου