ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΧΑΪΑΣ


Αγαπητοί συμπολίτες,  

Είναι σε όλους μας γνωστό πως η περιοχή μας έχει πληγεί σε υπέρτατο βαθμό από την δεκαετή οικονομική κρίση που μείωσε τα εισοδήματα, συρρίκνωσε δραματικά τις καταναλωτικές δαπάνες και αποδεκάτισε πλήθος, μικρών κυρίως,  επιχειρήσεων.

 

 

 

Ο τόπος μας προσπαθούσε να συνέλθει από την εικοσαετή αποβιομηχάνιση, που προκάλεσε την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και τον αφανισμό εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων υποστηρικτικών προς την βιομηχανία. Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου μας είναι οδυνηρά και αμείλικτα, καθώς αποτυπώνουν με σαφήνεια ότι στην Αχαΐα μειώθηκαν κατά 800 οι μεταποιητικές και κατά 400 οι εμπορικές επιχειρήσεις την προηγούμενη δεκαετία.

Και καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη μία μεγάλη προσπάθεια για να επανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μας, εμφανίστηκε αναπάντεχα η υγειονομική κρίση για να επιδεινώσει την κατάσταση, σαν να ήθελε να μας δώσει την χαριστική βολή. Κατά την διάρκεια του lock down, την προηγούμενη Άνοιξη, πολλές επιχειρήσεις κλονίστηκαν και αρκετές ήταν εκείνες που δεν κατάφεραν να επανακάμψουν.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό εμπορικών καταστημάτων και επιχειρήσεων εστίασης είναι μικρές επιχειρήσεις, στη λειτουργία των οποίων οι συνάδελφοι επιχειρηματίες στηρίζουν την καθημερινή επιβίωση της οικογένειάς τους.

Είναι οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας, οι γείτονές μας! Είναι αυτοί που δεν θα αντέξουν ένα δεύτερο lock down και θα αφανιστούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους.

Αγαπητοί συμπολίτες, 

Η περιοχή μας είναι σε κατάσταση «πορτοκαλί», όπως χαρακτηρίζεται, και απέχει μόνο ένα βήμα για να γίνει «κόκκινη». Αν αφήσουμε να συμβεί αυτό, θα προκληθεί η απόλυτη καταστροφή για την συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των ανθρώπων που εργάζονται κοντά τους και κοντά μας.

Για να διατηρηθεί συμπαγής η αλυσίδα της τοπικής και της εθνικής οικονομίας απαιτείται να γίνουν υπερβάσεις από όλους μας. Για παράδειγμα, ο κόσμος της αγοράς και οι εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής χρειάζεται να υιοθετήσουμε πολιτικές και να αποδεχθούμε αλλαγές, που θα κρατούν ζωντανή την ελπίδα για επιβίωση του παραγωγικού δυναμικού της Ελληνικής οικονομίας. Με την προσπάθεια όλων θα βγούμε και από αυτή την μεγάλη κρίση.  

Επίσης, είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι, και ιδιαίτερα οι νέοι μας, πως εκδηλώσεις που προκαλούν μετάδοση του ιού, θα πρέπει να αποφεύγονται για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Απαιτείται να κάνουμε υπομονή, για να βγούμε όλοι μαζί υγιείς και δυνατοί από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία που βιώνουμε. Πρέπει να αντιληφθούμε, και ιδιαίτερα οι νέοι μας, πως ο κίνδυνος είναι δίπλα μας, είναι ανάμεσά μας, και μας απειλεί όλους χωρίς ηλικιακές ή άλλες διακρίσεις. Μπροστά μας έχουμε μόνο μία επιλογή…

Κρατάμε υπεύθυνη στάση. Δεν επιτρέπουμε στον κορονοϊό να εξαπλωθεί.

Και προσπαθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να στηρίξουμε την οικογένειά μας, τους φίλους

μας, τους συγγενείς μας!

Βοηθάμε να σταθεί όρθια η οικονομία μας.

 

Πλάτωνας Μαρλαφέκας

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου