Την αποχώρησή του από την Κεντρική Επιτροπή και από όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Σταύρος Κοντονής, όπως αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι στην απόφασή του οδηγήθηκε καθώς «το κόμμα, ο τρόπος που οργανώνεται από εδώ και πέρα και οι πολιτικές που εκπονούνται είναι μια εσωκομματική πάλη που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και της κοινωνίας».
Δημοσιογράφος: Αποχωρείτε από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Κοντονής: Όχι, παραιτήθηκα μόνο από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα καθοδηγητικά όργανα, παραμένω μέλος, ενημέρωσα τον Τσίπρα.
«Δεν θέλω να αναλάβω εγώ αυτές τις ευθύνες οι οποίες προκύπτουν, και κάνω έκκληση στα μέλη του κόμματος να μην ενδώσουν σε μια πορεία μηχανισμών προς το συνέδριο», είπε ο κ. Κοντονής, ενώ άφησε αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και άλλων στελεχών του κόμματος. Όπως είπε, για τις αποφάσεις του έχει ενημερώσει μόνο τον Αλέξη Τσίπρα.
Τι είπε για τη Χρυσή Αυγή
«Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει τη διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ.: του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς ορισμένες παράμετροί του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις όπως η χθεσινή για τη Χρυσή Αυγή. Σήμερα μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας, νομίζω ότι δικαιώνομαι, πως ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή. Και για τις ποινές τις οποίες το δικαστήριο δεν θα επιβάλει. Δεν θα επιβάλει κάποιες ποινές το δικαστήριο λόγω διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφτεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία», είπε ο κ. Κοντονής, ο οποίος εκείνη την περίοδο αντικαταστάθηκε στο υπ. Δικαιοσύνης από τον Μιχάλη Καλογήρου.
Όπως κατέληξε, «η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με του μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και τη δίκη για τη Χρυσή Αυγή».
Δημοσιογράφος: Είχατε στο μυαλό σας τη Χρυσή Αυγή την εποχή εκείνη, όταν είχατε τις ενστάσεις; Το είχατε μεταφέρει στο κόμμα σας;
Σ. Κοντονής: Σας λέω απολύτως ειλικρινά ότι τις είχα. Αποφυλακίστηκαν με την παρέλευση του 18μήνου που είναι συνταγματική διάταξη. Επειδή είχα διαπιστώσει, είχα δει προβλήματα, είχα πει ότι δεν έχει γίνει αλλαγή εκ μέρους της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να το εισαγάγει στη Βουλή προς συζήτηση. Αυτό είχα πει.
Από τη στιγμή που πήρε την ευθύνη να το εισαγάγει στη Βουλή και μάλιστα με εκείνη τη διαδικασία, η οποία ήταν ελεγχόμενη, κατά τη γνώμη μου και το είπα στη Βουλή, γιατί δεν τα λέω αυτά, τώρα. Τα είπα όταν ήμουν βουλευτής. Είχα πει να μην τους ψηφίσουμε τους κώδικες, ή να τους ψηφίσουμε να ισχύσουν σε ένα βάθος χρόνου, μέχρις ότου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, θέλω να τονίσω ότι αυτά τα πράγματα εγώ τα είχα θέσει. Και για αυτό ακριβώς μίλησα στη Βουλή. Το τονίζω αυτό.
Τις αλλαγές στον Κώδικα τις ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι».
Μιλώντας λίγη ώρα αργότερα στο ραδιόφωνο του Alpha, ο Σταύρος Κοντονής υποστήριξε ότι η παραίτησή του από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ δεν σχετίζεται με τον νέο Ποινικό Κώδικα αλλά με την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος.
«Η παραίτησή μου είχε δοθεί στον πρόεδρο του κόμματος, προφορικά, σε συνομιλία που είχαμε, πριν από 3 μέρες. Δεν έχει καμία σχέση με τις ποινές που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής. Δεν θέλω να υπάρχει συσχέτιση των απόψεών μου για τον νέο ποινικό κώδικα με την παραίτησή μου», ξεκαθάρισε ο κ. Κοντονής συνεχίζοντας:
«Έχει να κάνει με τα θέματα του κόμματος. Με όλη αυτήν την πορεία που την βλέπουμε την τελευταία περίοδο. Θεωρώ ότι είναι ασφυκτική για ορισμένους ανθρώπους που δεν ανήκουμε ούτε σε τάσεις, ούτε σε μηχανισμούς και σε όλα αυτά τα πράγματα. Όλη αυτή η εικόνα των δημόσιων αντιπαραθέσεων, εγώ τη θεωρώ απαράδεκτη».
Σε ερώτηση αναφορικά με το αν εξέφρασε στον Αλέξη Τσίπρα τις αντιρρήσεις του αναφορικά με τον ποινικό κώδικα, ο Σταύρος Κοντονής τόνισε: «Η σχέση του υπουργού με τον πρωθυπουργό είναι σχέση εμπιστοσύνης. Το τι συζητήσαμε δεν θα επιτρέψω ποτέ στον εαυτό μου να το πω. Τότε είχα πει ότι αν δεν αλλάξουν αυτές οι προβληματικές διατάξεις δεν θα πάρω την πρωτοβουλία να τον πάω στη Βουλή. Ήταν λάθος μου και το αναγνωρίζω τώρα. Θα μπορούσα να είχα πάει πολλές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα με τη διαδικασία του νόμου και να μην είχα αφήσει να εξελιχθεί η διαδικασία με την ψήφιση των κωδίκων».
Πηγή: iefimerida.gr -
Η αποπομπή Κοντονή
Με μία ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Αθλητισμού «απεμπόλησε το δικαίωμα να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία». Εγκάλεσε τον Σταύρο Κοντονή ότι «αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματος του όχι μόνο με ανυπόστατες κατηγορίες για τον ποινικό κώδικα που εκ των πραγμάτων ευνοούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ, αλλά και με απαράδεκτους, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για συντρόφους του. Επέλεξε με την στάση του να προσπαθήσει να αμαυρώσει μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί». Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε μετά από την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Εκεί που – σύμφωνα με πληροφορίες- διαπιστώθηκε κοινή πολιτική κριτική από όλες τις τάσεις, για τον χρόνο που ο Σταύρος Κοντονής επέλεξε να δημοσιοποιήσει τις ενστάσεις του.

Οι όροι του πολιτικού διαζυγίου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Σταύρο Κοντονή έχουν διαμορφωθεί στο . στα τελευταία δύο χρόνια, αλλά η κατάσταση φέρεται να έγινε «μη αναστρέψιμη» από χθες το πρωί. Κυρίως από την στιγμή που παρότι – όπως είπε ο ίδιος- είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα όπου του εξέθεσε τις αντιρρήσεις του προ τριημέρου, επέλεξε να δημοσιοποιήσει την διαφωνία του μέσω πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής. Κίνηση που δεν θα μπορούσε να έχει άλλο αποτέλεσμα από την αξιοποίηση του γεγονότος από την Νέα Δημοκρατία.
Επίσης συνεκτιμήθηκε ότι η χρονική περίοδος συμπίπτει με την δημοσιοποίηση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου για την Χρυσή Αυγή, που αντικειμενικά μια νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων. Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή θεωρείται ότι «μετέφεραν» την πολιτική ατζέντα από τις κυβερνητικές ευθύνες για το «χτύπημα» της συγκέντρωσης από τις αστυνομικές δυνάμεις αλλά και από την συζήτηση για τους πολιτικούς όρους που οδήγησαν στην μεγέθυνση της Χρυσής Αυγής της περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από την Ν.Δ, στα ζητήματα του Ποινικού Κώδικα.
Μάλιστα η απόφαση που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να σχετίζεται με τις προθέσεις του Σταύρου Κοντονή να παραμείνει για το επόμενο διάστημα στο «πολιτικό προσκήνιο». Τάση την οποία θεωρείται ότι ενθαρρύνουν και τα «επικοινωνιακά κανάλια» που αξιοποιεί η Νέα Δημοκρατία. Για τον λόγο αυτό η Κουμουνδούρου επέλεξε να «κόψει» τις πολιτικές σχέσεις με τον πρώην υπουργό.
Η κίνηση αυτή πάντως ίσως αλλάξει κάποια δεδομένα για τον τρόπο που θα λειτουργεί εφεξής ο ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως γιατί συνδυάζει το στοιχείο της απαίτησης για πολιτική συνοχή που εκφράστηκε και από τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Ταυτόχρονα όμως και το δεδομένο της ευρείας πολιτικής συμφωνίας για την αρνητική συμπεριφορά ενός στελέχους του κόμματος.
Η κυβέρνηση θέλει την Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο
Όσον αφορά πάντως την ουσία του ζητήματος που έθιξε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά, ότι αν και οι δηλώσεις του αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση, η υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας «αποκαλύφθηκε» με την απόρριψη της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπάρξει αλλαγή στον εκλογικό νόμο και να απαγορευθεί η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματικής οργάνωσης». «Αποκαλύφθηκε το μέγεθος της υποκρισίας της ΝΔ, καθώς με τις ενέργειές της παραμένει η διατήρηση των χρυσαυγιτών στο πολιτικό προσκήνιο» επισήμαναν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόρριψη από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, της τροπολογίας με το αιτιολογικό ότι αντιστρατεύεται το άρθρο 51 του Συντάγματος. Μάλιστα να σημειωθεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε δύο ακόμη ανάλογες τροπολογίες. Μία του Κινήματος Αλλαγής και μία του ΚΚΕ, για την οποία μάλιστα δεν υπήρχε ζήτημα συνταγματικής ασυμβατότητας αφού προέβλεπε εκτός από εκλογικό κώλυμα και έκπτωση των χρυαυγιτών από αξιώματα.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ «θα επέφερε τον διαρκή και οριστικό «πολιτικό θάνατο» των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καθώς η αλλαγή στην εκλογική νομοθεσία θα μπορούσε να λειτουργήσει και αναδρομικά». Αντιθέτως – όπως σημείωσε ο Γιάννης Ραγκούσης στην Βουλή – η πρόθεση της κυβέρνησης να επιλύσει το θέμα μέσω αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα είναι υποκριτική αφού ο κώδικας δεν έχει αναδρομική ισχύ. Μάλιστα σημειώνουν πως «στην αιτιολογική έκθεση του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ρητά αναφέρονταν ότι στο εξής η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα γινόταν αυτοδίκαια μέσω της εκλογικής νομοθεσίας αντί να επιβάλλεται από το δικαστήριο.Μετά την ψήφιση του νέου κώδικα, τον Ιούνιο του 2019, είχε απομείνει η διαδικασία των αναγκαίων προσαρμογών της εκλογικής νομοθεσίας. Η ΝΔ, μετά την εκλογική της νίκη τον Ιούλιο του 2019, έχει προβεί σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, αλλά και στην εκλογική νομοθεσία, χωρίς να λάβει καμία πρόνοια που θα έβαζε φρένο στην πολιτική επιβίωση της Χρυσής Αυγής».
Ελληνοτουρκικά
Πάντως το θέμα του Σταύρου Κοντονή δεν ήταν αυτό που κατά βάση απασχόλησε την χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως το αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για το ζήτημα αυτό έγινε ένας διάλογος που διήρκεσε περίπου 6 ώρες, αφού για το θέμα έλαβαν τον λογο και τα 41 μέλη του οργάνου. Η συζήτηση έγινε σε βάθος και αναπτύχθηκαν αρκετές προσεγγίσεις, αφού στο όργανο της πολιτικής διεύρυνσης υπάρχουν απόψεις που έχουν έντονο το «πατριωτικό» στοιχείο, αλλά και τις απόψεις των στελεχών που στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί με τον Κώστα Σημίτη. Πάντως με βάση την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, που κινήθηκε στην λογική της ενεργητικής υπεράσπισης των ελληνικών θέσεων, υπήρξε κατάληξη σε κοινό κείμενο.
Επίσης το Πολιτικό Συμβούλιο απασχόλησαν και τα ζητήματα της διεύρυνσης. Κυρίως όσον αφορά το ποσοστό της συμμετοχής νέων στελεχών στις Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος. Για το ζήτημα αυτό καταγράφθηκαν οι … γνωστές διαφωνίες με τους υπέρμαχους της διεύρυνσης να προκρίνουν ποσοστά που αλλάζουν πλήρως τις ισορροπίες και τους «σκεπτικιστές» να ζητούν μικρά ποσοστά. Για το θέμα αυτό υπήρξε τελικά συμφωνία η «διεύρυνση» να γίνει σε ποσοστό 25%. Δηλαδή την ποσόστωση που είχε αποφασιστεί όταν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ συζητούσε το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει μέσα στο 2020 το συνέδριό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου