Στην Αρτα η Γιάννα Αγγελοπούλου


Την Αρτα επισκέφθηκε την Τετάρτη η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου, μαζί με τον καθηγητή και μέλος της Ολομέλειας, Νίκο Κανελλόπουλο.

«Μόλις δύο μήνες μετά το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, οι Αρτινοί παίρνουν τα όπλα και σηκώνουν το λάβαρο της ελευθερίας. Λίγα χρόνια νωρίτερα, ένας σπουδαίος Αρτινός από το Κομπότι, ο Νικόλαος Σκουφάς, μαζί με τον Εμμανουήλ Ξάνθο και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ, ίδρυαν στην Οδησσό την οργάνωση που άναψε με τις ιδέες της το φυτίλι της Επανάστασης.

 Σε αυτόν εδώ τον τόπο, οι επαναστατημένοι Έλληνες πέτυχαν σπουδαίες νίκες. Νίκες που ανέδειξαν τις στρατιωτικές αρετές μεγάλων ηρώων της Επανάστασης, του Καραϊσκάκη, του Μπότσαρη, του Μακρυγιάννη. Εδώ, στη μάχη του Πέτα, σε μια πράξη μοναδικής αλληλεγγύης, δεκάδες φιλέλληνες ζώστηκαν τα άρματα και έδωσαν τη ζωή τους για τον αγώνα ενός άλλου έθνους για ανεξαρτησία», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, και πρόσθεσε: «Όλα αυτά αποτελούν τον ''χρυσό'' αυτού του τόπου, το πολύτιμο παρελθόν του, το οποίο επιχειρεί να αναδείξει μέσα από τις προτάσεις που έχει υποβάλει στην Επιτροπή».

Την αντιπροσωπεία της Επιτροπής υποδέχθηκαν στο Δημαρχείο της πόλης οι τέσσερις Δήμαρχοι του Νομού Αρτας, Χρήστος Τσιρογιάννης (δήμαρχος Αρτας), Ροζίνα Βαβέτση (δήμαρχος Νικολάου Σκουφά), Χρήστος Χασιάκος (δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων) και Περικλής Μίγδος (δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη). Στη συνάντηση που ακολούθησε, οι Δήμαρχοι εξέφρασαν την έντονη αγωνία αλλά και τη βούληση τους να γιορτάσουν την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση μέσα από δράσεις που θα αναδείξουν τον τόπο τους και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας του. Παρουσίασαν δε αναλυτικά τις συνολικά 15 προτάσεις που έχουν υποβάλει στην πλατφόρμα της Επιτροπής.

«Θέλουμε να αναδείξουμε τη μεγάλη ιστορία του τόπου μας αλλά και να κοιτάξουμε, ως Αρτα, μπροστά, προς τη νέα εποχή. Αντλώντας εμπειρία, ιδανικά και αξίες από τους προγόνους μας» ανέφερε ο δήμαρχος Αρτας κ. Τσιρογιάννης. Από τη μεριά της, η δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Βαβέτση τόνισε ότι «ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να αναδειχθεί μέσα από την επέτειο των 200 ετών είναι η εξωστρέφεια». «Θέλουμε να προβάλουμε ότι ο τόπος αυτός προσέφερε πολλά στον αγώνα της απελευθέρωσης και ότι δεν υστέρησε από άλλες περιοχές που επίσης έδωσαν μεγάλες μάχες» ανέφερε ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χασιάκος. Στη σημασία της προβολής και της στήριξης περιοχών που δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων με ίδιους πόρους επέμεινε ο δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη κ. Μίγδος, προκειμένου οι άνθρωποι που τις κρατούν ζωντανές να παραμείνουν στην περιοχή και να προοδεύσουν.

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» επέμεινε ιδιαίτερα στη σημασία του άξονα του έργου της Επιτροπής που αφορά το παράθυρο στο μέλλον, σημειώνοντας τα εξής: «Το κεντρικό στοίχημα στα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση είναι δείξουμε ότι στον τόπο μας, αυτήν την μικρή αλλά συνάμα μεγάλη Ελλάδα, σεβόμαστε την ιστορία μας και τιμάμε τους ανθρώπους μας. Αναδεικνύουμε τη χώρα μας και, την ίδια στιγμή, συμμετέχουμε στην επέτειο με στόχο να αφήσουμε κάτι πίσω μας, στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας: μια παρακαταθήκη για το μέλλον». Τόνισε δε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να υλοποιηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός από τις προτάσεις των Δήμων που έχουν αναπτυξιακό πρόσημο: «Το 2021 θα στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης και ελεύθερης ζωής της. Θα στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν έχει απλά ένα ένδοξο παρελθόν, αλλά είναι μια χώρα που θα συνεχίσει να γράφει μια σπουδαία ιστορία στο μέλλον», σημείωσε.

Στη δική του τοποθέτηση, το μέλος της Επιτροπής Νίκος Κανελλόπουλος αναφέρθηκε σε έναν διαφορετικό τρόπο σύνδεσης του παρελθόντος με το μέλλον, μέσα από τη δημιουργία γενεαλογικών δέντρων. «Μέσα από αυτή τη διαδικασία, με ψηφιακές εφαρμογές, θα βρείτε τους ανθρώπους που έφυγαν και πήγαν σε μεγάλες πόλεις και σιγά-σιγά θα τους δημιουργήσετε την ανάγκη να συνδεθούν ξανά με τον τόπο τους», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις των Δήμων του Νομού Αρτας προβλέπουν μια σειρά δράσεων που συνδυάζουν την αναμνημόνευση του παρελθόντος και τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής δυναμικής στο μέλλον. Ειδικότερα, αυτές αφορούν: Ημερίδες για σπουδαία γεγονότα όπως η μάχη της Αρτας, η απελευθέρωση της και τα επαναστατικά κινήματα στο Ραδοβίζι, έκδοση τόμου για την Αρτα του 1821, πανηγυρικές δράσεις για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης και την Επανάσταση, μελοποίηση ποιημάτων φιλελλήνων ποιητών και κυκλοφορία τους, ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της Φιλικής Εταιρείας που σώζεται στην Οδησσό, αποκατάσταση του παλιού χώρου λατομείου της Πέτα και κατασκευή ανοικτού θεάτρου με 4.000 θεατές, έκθεση των έργων του μεγάλου Αρτινού ζωγράφου Γιάννη Μόραλη.

Η γόνιμη συζήτηση για τις προτάσεις και για το μέλλον του τόπου συνεχίστηκε και με τη συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων και φορέων της τοπικής κοινωνίας, παρουσία του Μητροπολίτη Αρτης κ. Καλλίνικου. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ανάγκη της διασφάλισης και της ανάδειξης της μεγάλης ιστορικότητας του τόπου, με σημεία αναφοράς τον ιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας, την ηρωική συνεισφορά του Τάγματος των Φιλελλήνων αλλά και τις μεγάλες μάχες που δόθηκαν στην περιοχή.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής μαζί με τους Δημάρχους του Νομού Αρτας επισκέφθηκαν αρχικά τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Παρηγορήτισσας, και εν συνεχεία το διαδραστικό ιστορικό Μουσείο Συλλόγου «Σκουφάς», το οποίο, μέσα από τα εκθέματά του, καταγράφει την ιστορία της Αρτας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η Επιτροπή ξεναγήθηκε στο μουσείο από τον καθηγητή και γενικό γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, Κωνσταντίνο Κωσταβασίλη, παρουσία του προέδρου του Μουσείου Νικόλαου Μπανταλούκα. Ακολούθησε κέρασμα στην αυλή του Μουσείου, εκεί όπου βρίσκεται άγαλμα του Ιερομόναχου Ανθιμου Αργυρόπουλου, σημαντικού μέλους της Φιλικής Εταιρείας.

«Όταν συνειδητοποιούμε, μέσα από τις καταγραφές, τα εκθέματα, τις μαρτυρίες, την πυκνή μας ιστορία, τις θυσίες ψυχών, περιουσιών, ολόκληρων τόπων, όπως σε αυτό το μουσείο, αισθανόμαστε ακόμη πιο περήφανοι για τα εθνικά μας γενέθλια το 2021», έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του μουσείου η πρόεδρος της Επιτροπής.

Η πρόεδρος και η αντιπροσωπεία της Επιτροπής πέρασαν έξω από το κτίριο που κάποτε βρισκόταν το εμπορικό του ιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας Νικόλαου Σκουφά και στη συνέχεια μετέβησαν στο θρυλικό Γεφύρι της Αρτας, το οποίο το 1881, όταν η περιοχή απελευθερώθηκε από τον οθωμανικό ζυγό, μετετράπη στο σύνορο της ελεύθερης Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της περιοδείας, οι δήμαρχοι δώρισαν στην αντιπροσωπεία και την πρόεδρο της Επιτροπής σημαντικά βιβλία και αναμνηστικά αντικείμενα που σχετίζονται με την Ιστορία του τόπου τους, όπως για παράδειγμα έναν σημαντικό τόμο για τη συμβολή των Φιλελλήνων στην Ελληνική Επανάσταση, πολλοί από τους οποίους έδωσαν τη ζωή τους για τον Αγώνα στη μάχη του Πέτα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου