ΠΑΤΡΑ : Το Πολύεδρο τιμά τη μνήμη της Άνθης Τομαρά.

  

Με αφορμή την έκθεση της Αναστασίας Ντόντη, αφιερωμένη στη μνήμη της  Άνθης Τομαρά, το Πολύεδρο τιμά την ταλαντούχα ζωγράφο. Ένα χρόνο σχεδόν μετά την απώλειά της, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ, θα παρουσιαστεί  ένα σύντομο αφιέρωμα στο έργο και στην αναντικατάστατη παρουσία της στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης μας. Θα ακολουθήσει αργότερα μια συστηματικότερη αναφορά στην προσωπικότητα και το έργο της.

Όπως αναφέρει η Αναστασία Ντόντη: « Η Άνθη Τομαρά υπήρξε για μένα η φίλη, με την  οποία μοιράστηκα αισθητικές αναζητήσεις, αξέχαστες στιγμές δημιουργίας, συζητήσεις για την τέχνη και κυρίως την αγάπη για την ομορφιά. Ο χώρος του Πολυέδρου ήταν ανέκαθεν ένας κοινός τόπος συνάντησης. Ειδικότερα, αποτέλεσε το χώρο όπου η Άνθη πραγματοποίησε την πρώτη της εικαστική έκθεση, το 1997 και όλως τυχαίως, ένα χρόνο μετά την απώλειά της, εκθέτω τα έργα μου στον ίδιο, κατάμεστο από αναμνήσεις, χώρο. Εξ’ αυτού ορμώμενη, σκέφτηκα να αφιερώσω στη μνήμη της αυτή την ατομική μου έκθεση, ώστε να παραμείνει ζωντανή και ολ-Άνθιστη στην καρδιά μας...»

 

 

Με το αφιέρωμα στην Άνθη Τομαρά, το Πολύεδρο εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο εκδηλώσεων με παρουσιάσεις σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών, με τίτλο «Ο χρόνος μετράει…»

 

Η Ανθη Τομαρά γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στην Αθήνα, με δασκάλους τους  Ν. Νικολάου και Γ. Γραμματόπουλο. Είχε πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις σε Πάτρα και Αθήνα, με πρώτη στο Πολύεδρο το 1997. Είχε λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, με ζωγραφική και χαρακτική και συμμετείχε με video - εγκατάσταση στην «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006». Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση για 33 χρόνια, ενώ για πέντε χρόνια ήταν στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων. Για τρία έτη αποσπάστηκε στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πριν λίγα χρόνια συμμετείχε στο project του Μουσείου Κοπελούζου «35x35», με έργο της, το οποίο όπως είχε πει θα μπορούσε να έχει τίτλο «δαμάζοντας τα κύματα». Τελευταία της εικαστική «παρουσία» ήταν στην ομαδική έκθεση «Δρόμοι της θάλασσας» , την οποία διοργάνωσε η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών. Επίσης, η Άνθη Τομαρά  υπήρξε ιδιαίτερα σινεφίλ, όντας ένα από τα 22 ιδρυτικά μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Πατρών, το 1978.

 

  

 

   

 

   

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου