Πρωθυπουργός της Φιλανδίας : Αντιδράσεις για ενα "τολμηρό" εξώφυλο

Η πρωθυπουργός της Φιλανδίας πόζαρε χωρίς σουτιέν σε εξώφυλλο περιοδικού – Δείτε τη φωτογραφία
Μεγάλες οι αντιδράσεις για την Σάνα Μαρίν.

Μεγάλες αντιδράσεις, προκάλεσε η φωτογραφία της πρωθυπουργού της Φιλανδίας Σάνα Μάριν, η οποία φωτογραφήθηκε χωρίς σουτιέν για λογαριασμό του περιοδικού Trendi. Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την φωτογράφιση για το περιοδικό Trendi στις 9 Οκτωβρίου ήταν αρνητικές με αρκετούς να θεωρούν απρεπή την εμφάνιση για την πρωθυπουργό μιας χώρας. Ωστόσο, στη συνέχεια υπήρξε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης για την νεαρότερη πρωθυπουργό του κόσμου.

svg%3E

 

Η Σάνα Μάριν, γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1985, στο Ελσίνκι. Έζησε στο Έσποο και στο Πίρκαλα πριν μετακομίσει μόνιμα στο Τάμπερε. Οι γονείς της χώρισαν όταν η ίδια ήταν πολύ μικρή. Η οικογένεια της αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και ο πατέρας της είχε σοβαρό πρόβλημα με το αλκοόλ. Μετά το διαζύγιο των γονιών της, η Μάριν μεγάλωσε με την μητέρα της και την σύντροφο της μητέρας της.

Η Μάριν περιγράφει τον εαυτό της ως ένα παιδί του ουράνιου τόξου καθώς είναι το παιδί δυο ομόφυλων γονέων (δυο γυναικών). Ήταν επίσης το μοναδικό παιδί στην οικογένειά της και το πρώτο άτομο στην ίδια οικογένεια που φοίτησε στο πανεπιστήμιο. Τον Ιανουάριο 2018 απέκτησε μια κόρη, την Έμμα, με τον σύζυγό της Μάρκους Ράικονεν. Η Μάριν αποφοίτησε από το Λύκειο του Πίρκαλα το 2004 και από το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε με πτυχίο στην Δημόσια Διοίκηση το 2017. Το 2006 έγινε μέλος της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και υπηρέτησε ως η πρώτη αντιπρόεδρός του από το 2010 έως το 2012. svg%3E

Στις φινλανδικές δημοτικές εκλογές του 2008 κατέβηκε ως υποψήφια αλλά δεν εξελέγη. Από το 2012 είναι ενεργό μέλος στην πολιτική ζωή της Φινλανδίας. Στις εκλογές του 2012 εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο του Τάμπερε, σε ηλικία 27 ετών, και αυτό αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή στην πολιτική της καριέρα. Από το 2013 έως το 2017 ήταν προϊστάμενη στο δημοτικό συμβούλιο του Τάμπερε. Το 2017 επανεξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο του Τάμπερε. Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην περιφέρεια του Τάμπερε ενώ ήταν μέλος του περιφερειακού συμβουλίου στο Πίρκανμαα από το 2013 έως το 2016.

Το 2014 η Μάριν εξελέγη ως δεύτερη αναπληρώτρια ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ενώ το 2017 εκλέχθηκε ως η πρώτη αναπληρώτρια ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Το 2015, σε ηλικία 30 ετών, εκλέχθηκε στο Κοινοβούλιο της Φινλανδίας ως βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας του Πίρκανμαα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, επανεκλέχθηκε στην ίδια θέση. Στις 6 Ιουνίου 2019, έγινε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Τον Δεκέμβριο 2019, ήταν υποψήφια με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για να διαδεχθεί τον Άντι Ρίνε στην θέση του πρωθυπουργού της Φινλανδίας. Ο Ρίνε είχε λάβει μια ευρεία κριτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Η Μάριν αποτελούσε καλύτερη επιλογή από τον αντίπαλό της Άντι Λίντμαν. Η Μάριν ηγείται της Κυβέρνησης, που δημιουργήθηκε από τον συνασπισμό πέντε κομμάτων 12 από τους 19 υπουργούς σε αυτό το υπουργικό συμβούλιο είναι γυναίκες. Ενώ ο πεντακομματικός συνασπισμός παρέμεινε ο ίδιος όπως και με την Κυβέρνηση Ρίνε.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2019, διαδέχθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο τον Άντι Ρίνε, μετά την παραίτησή του προκατόχου της λόγω μιας απεργίας όπου έγινε η αιτία να αποσυρθεί η εμπιστοσύνη της βουλής προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Πάντως η ίδια εκλέχθηκε στην θέση αυτή της πρωθυπουργού και της αρχηγίας του κόμματός της με σχετικά μικρή διαφορά (32-29), από τον αντίπαλο της, καθώς η ίδια θεωρείτο φαβορί για να αναλάβει το αξίωμα της πρωθυπουργίας. svg%3E

Η ίδια ηγείται ενός πεντακομματικού συνασπισμού, όπου στα χρονικά και τα πέντε κόμματα έχουν ηγέτη γυναίκα, η ίδια αναμένεται να διορίσει ως υπουργό οικονομικών την επικεφαλής του κεντρώου κόμματος, ενώ η επικεφαλής των πρασίνων θα αναλάβει το υπουργείο εσωτερικών, η επικεφαλής της Αριστερής Συμμαχίας θα αναλάβει το υπουργείο Παιδείας και η αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Φινλανδίας και η νεότερη πρωθυπουργός στην παγκόσμια ιστορία, σπάζοντας τα ρεκόρ και άλλων ηγετών όπως της Τζασίντα Άρντερν, σε ηλικία 38 ετών, όπου έγινε πρωθυπουργός στην Νέα Ζηλανδία, όπως ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αλέξι Χόντσαρουκ σε ηλικία 35 ετών, στην Εσθονία ο Τάαβι Ρούιβας σε ηλικία 35 ετών ανέλαβε ως πρωθυπουργός.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου