ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Βασικό σενάριο: Νίκη Μπάιντεν 306 – 232, ο Τραμπ δεν θα αποδεχθεί την ήττα του


Νίκη του Τζο Μπάιντεν με 306
εκλέκτορες έναντι 232 του Ντόναλντ Τραμπ και με 4,5 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους (3% διαφορά σε πανεθνικό επίπεδο), είναι το πιο πιθανό σενάριο για τα τελικά αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Αυτή η διαφαινόμενη εξέλιξη δυσχεραίνει την προσπάθεια του Τραμπ να αμφιβητήσει το αποτέλεσμα, παρά το αντιδραστικό πνεύμα που διαπερνά τα συνεχή tweets και τις δημόσιες διακηρύξεις του.νΩστόσο, ο σύμφωνα με τις ενδείξεις απερχόμενος πρόεδρος, δεν αναμένεται να αναγνωρίσει την ήττα του και να συγχαρεί τον αντίπαλό του όπως συμβαίνει παραδοσιακά σε όλες τις προεδρικές αναμετρήσεις στην Αμερική.

 

 Η τακτική αυτή θα του επιτρέψει να συνεχίσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο την «επόμενη μέρα», τόσο στο εσωκομματικό πεδίο, όσο και σε ό,τι αφορά τις πολύ πιθανές δικαστικές περιπέτειες που τον περιμένουν για τα προσωπικά και επιχειρηματικά οικονομικά του.

Τέσσερις ημέρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες, όλα τα δεδομένα, τόσο οι πραγματικοί οι αριθμοί – ο Μπάιντεν θα έχει συνολικά 74,5 εκατομμύρια ψήφους, τις περισσότερες που έλαβε ποτέ υποψήφιος στην ιστορία των ΗΠΑ – όσο και οι εκτιμήσεις των ειδικών, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι είναι σχεδόν αδύνατο να παρεμποδισθεί η πορεία του προς τον Λευκό Οίκο.

Ο 78χρονος τέως αντιπρόεδρος έχει ήδη 243 εκλέκτορες που δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Αντίστοιχα, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ουσιαστικά 232 καθώς θα πάρει τελικά τους 15 της Βόρειας Καρολίνας και τους 3 της Αλάσκα.

Στη μάχη για την εξασφάλιση των 270 εκλεκτόρων που απαιτούνται, ο δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται και στις τέσσερις πολιτείες όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση, αλλού πολύ οριακά, αλλού με ελαφρώς μεγαλύτερη διαφορά.

Το ίδιο συμβαίνει και στο Γουισκόνσιν, όπου οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν επανακαταμέτρηση (η διαφορά είναι 0,6% υπέρ του δημοκρατικού υποψήφιου), αν και όλα τα αμερικανικά δίκτυα θεωρούν δεδομένη την επικράτηση του Μπάιντεν στη συγκεκριμένη πολιτεία και του έχουν ήδη αποδόσει τους 10 εκλέκτορες που προκύπτουν, με αποτέλεσμα να φθάνει συνολικά τους 253.

Επιπροσθέτως, ο τέως αντιπρόεδρος προηγείται στη Νεβάδα (6 εκλέκτορες) με 1,8%, στην Αριζόνα (11) με 1,0%, στην Τζόρτζια (16) με 0,1%, και στη σημαντικότερη και μεγαλύτερη πολιτεία από όλες, την Πενσιλβάνια (20), με 0,5%.

Για διαφορετικούς λόγους, υπάρχει σχεδόν σε όλες μια αβεβαιότητα, είτε λόγω νομικών προσφυγών του προέδρου Τραμπ είτε λόγω των επανακαταμετρήσεων που θα γίνουν σε κάποιες από αυτές ως απόρροια της μικρής διαφοράς.

Ωστόσο, η αίσθηση που υπάρχει και στα δυο πολιτικά στρατόπεδα, είναι πως τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμη και αν υπάρξουν καταμετρήσεις. ενδεχομένως με εξαίρεση την Τζόρτζια όπου η διαφορά είναι μόλις 0,1% (περίπου 7.000 ψήφοι).

Υπό αυτό το πρίσμα, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η τελική επικράτηση του Μπάιντεν με 306 εκλέκτορες και σημαντική διαφορά στη λαϊκή ψήφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου