Σαν σήμερα 9 Νοεμβρίου

Σαν σήμερα 9 Νοεμβρίου
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας 

 1989: Πέφτει το Τείχος του Βερολίνου μετά από 28 χρόνια. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας ανοίγει τα σύνορά της προς τη Δύση. Κάτοικοι της πόλης αρχίζουν την κατεδάφιση του Τείχους. Εκατοντάδες χιλιάδες Ανατολικογερμανοί ξεχύνονται στη Δυτική Γερμανία.

1799: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατακτά την εξουσία στη Γαλλία. Είναι η 18η Μπρυμαίρ, σύμφωνα με το ημερολόγιο των Γάλλων επαναστατών.

1866: Γίνεται το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στην Κρήτη. Ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης την ανατίναξε, σκορπίζοντας τον θάνατο, όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους Τούρκους. Από τους Έλληνες που βρίσκονταν στη Μονή, μόνο 3 ή 4 κατόρθωσαν να διαφύγουν, ενώ περίπου 100 πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

1867: Το σογκουνάτο Τοκουγκάβα επιστρέφει την εξουσία στον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, ξεκινώντας την αποκατάσταση Μεϊτζί.

1887: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παίρνουν υπό την κατοχή τους το Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη.

1888: Ο Άγγλος κατά συρροή δολοφόνος, ο επονομαζόμενος Τζακ ο Αντεροβγάλτης, σκοτώνει τη Μέρι Τζέιν Κέλι, το τελευταίο γνωστό θύμα του.

1906: Ο Θίοντορ Ρούσβελτ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που βγαίνει έξω από τα σύνορα της χώρας του και επισκέπτεται το Πουέρτο Ρίκο και τον Παναμά.

1912: Δημοσιεύεται το βασιλικό διάταγμα, με το οποίο προβιβάζεται ο Αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων, διάδοχος Κωνσταντίνος, σε στρατηγό.

1918: Ο κάιζερ Γουλιέλμος Β' της Γερμανίας παραιτείται μετά τη Νοεμβριανή Επανάσταση και η Γερμανία ανακηρύσσεται Δημοκρατία.

1919: Εισάγεται η φορολογία του προσωπικού εισοδήματος από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου.

1925: Στη Γερμανία ιδρύονται τα τάγματα ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος.

1931: Έλληνας μοναχός ανακαλύπτει στην Τραπεζούντα την περίφημη εικόνα της Παναγίας του Σουμελά, του Ευαγγελιστή Λουκά.

1935: Ιαπωνικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Σαγκάη της Κίνας.

1938: Πραγματοποιείται μαζικό πανεθνικό πογκρόμ κατά των Εβραίων στη Γερμανία γνωστό ως Kristallnacht (Νύχτα των Κρυστάλλων). Οι ναζί πυρπολούν συναγωγές, καταστρέφουν εβραϊκά μαγαζιά και συλλαμβάνουν και δολοφονούν χιλιάδες Εβραίους. Ονομάστηκε έτσι, επειδή οι ναζί ξεσπούν πάνω στις ιδιοκτησίες των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες πολλών καταστημάτων τους.

1944: Για πρώτη φορά μετά το 1939, οι Επιτροπές Νόμπελ Σουηδίας και Νορβηγίας απονέμουν τα Βραβεία Νόμπελ. Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

1953: Η Καμπότζη κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία και ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

1966: Ο Τζον Λένον συναντά για πρώτη φορά σε μία έκθεση μοντέρνας ζωγραφικής στο Λονδίνο τη Γιόκο Όνο.

1979: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει τα έργα του Μόρνου, που θα λύσουν το πρόβλημα της ύδρευσης της Αθήνας.

1985: Ο Γκάρι Κασπάροφ γίνεται σε ηλικία 22 ετών ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, βάζοντας τέλος στην 22χρονη κυριαρχία του Ανατόλι Καρπόφ, σε αγώνα στη Μόσχα.

1989: Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, συζητά με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Χαρίλαο Φλωράκη, για την περίπτωση σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.

1993: Στην Αίγυπτο, ανακαλύπτονται μηχανήματα παρασκευής μπύρας, ηλικίας 3.500 ετών.

1994: Ο Γιώργος Κοσκωτάς καταδικάζεται σε κάθειρξη 25 ετών για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, μετά από πολύμηνη διαδικασία, τον κρίνει ένοχο για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις.

1993: Η γέφυρα Στάρι Μοστ στη βοσνιακή πόλη Μόσταρ, που κατασκευάστηκε το 1566, καταρρέει μετά τις βομβιστικές επιθέσεις από τις κροατικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Κροατικού-Βοσνιακού πολέμου.

2005: Γίνεται η εκτόξευση της αποστολής «Venus Express», του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), από το Μπαϊκονούρ με προορισμό την Αφροδίτη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου