Σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου

Σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου
 Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

1577: Ο Φράνσις Ντρέικ σαλπάρει από το Πλίμουθ για να κάνει το γύρο του κόσμου.

1642: O Ολλανδός θαλασσοπόρος και εξερευνητής, Αμπελ Τάσμαν, ανακαλύπτει την Νέα Ζηλανδία.

1803: Πραγματοποιείται το ολοκαύτωμα στο Κούγκι. Ο ιερομόναχος Σαμουήλ, μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθεί αυτός και πέντε Σουλιώτες από τους Τουρκαλβανούς του Αλή, βάζει φωτιά στο βαρέλι με την πυρίτιδα και ανατινάσσονται όλοι μαζί.

 1913: Η περίφημη «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι επιστρέφει στη Φλωρεντία, μετά την κλοπή της πριν από 2 και πλέον χρόνια από το μουσείο του Λούβρου από τον ιταλό Βιντσέντζο Περούτζια.

1939: Ναυμαχία του Ρίβερ Πλέιτ: Ο πλοίαρχος Χανς Λάνγκσντορφ του γερμανικού θωρηκτού «Άντμιραλ Γκραφ Σπέε», συμπλέκεται με τα καταδρομικά του Βασιλικού Ναυτικού «Έξετερ», «Αχιλλέας» και «Αίας».

1943: Πραγματοποιείται η Σφαγή των Καλαβρύτων. Οι ναζί κατακτητές καταστρέφουν την ορεινή κωμόπολη και εκτελούν 1.100 άτομα.

1959: Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος με 66,29% γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επίσημη ανακήρυξη, της οποίας αναμένεται να γίνει τον Αύγουστο του 1960.

1967: Μετά την αποτυχία του βασιλικού κινήματος για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος διαφεύγει με την οικογένειά του στη Ρώμη, όπου θα ζητήσει πολιτικό άσυλο.

1974: Η Μάλτα ανακηρύσσεται δημοκρατία εντός της βρετανικής κοινοπολιτείας.

1983: Ο πολιτικός μηχανικός Τουργκούτ Οζάλ γίνεται πρωθυπουργός της Τουρκίας, έπειτα από τρία χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας.

1990: Ψηφίζεται από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο λεγόμενος «τρομονόμος», που απαγορεύει τη δημοσίευση προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων.

1993: Δικαστής του Ντιτρόιτ αθωώνει τον γιατρό Κεβορκιάν, τον «δρ. Θάνατο», που διώκονταν για περίπτωση ευθανασίας, αναγνωρίζοντας «το δικαίωμα στην αυτοκτονία.

2002: Η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, δέχεται επίθεση με καραμπίνα μέσα στο αυτοκίνητό της από τον 35χρονο, Γιώργο Σκανδάλη, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Από την επίθεση τραυματίζεται ο οδηγός της.

2002: Αποφασίζεται η ένταξή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με άλλες εννέα χώρες. Οι 15 ηγέτες αποφασίζουν, επίσης, την υπό όρους ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το Δεκέμβριο του 2004.

2003: Περίπου 600 άνδρες του Δ' Συντάγματος Πεζικού των ΗΠΑ, συνεπικουρούμενοι από άνδρες των ειδικών δυνάμεων, συλλαμβάνουν σ' ένα λαγούμι λίγο έξω από το Τικρίτ τον πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

2004: Ο Αλέκος Αλαβάνος διαδέχεται τον Νίκο Κωνσταντόπουλο στην ηγεσία του Συνασπισμού.

2007: Υπογράφεται η Συνταγματική Συνθήκη στη Λισαβόνα από τους ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2007: Σε φυλάκιση 14 μηνών με αναστολή καταδικάζεται ο δικηγόρος Κώστας Πλεύρης, για παράβαση του νόμου περί φυλετικών διακρίσεων, που αφορά βιβλίο του με τίτλο «Εβραίοι, όλη η αλήθεια». Δύο χρόνια αργότερα θα αθωωθεί από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου