ΠΑΤΡΑ /σπιράλ: Χωρίς «οδηγό» και πυξίδα το Πατρινό Καρναβάλι 2021

 

Αιτία το οξύμωρο: Η δημοτική αρχή αδιαφορεί για τον θεσμό

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας δεν αγαπάει το Πατρινό Καρναβάλι. Οξύμωρο, αλλά αληθές. Η καρναβαλική κοινότητα επένδυσε ελπίδες στην αλλαγή ηγεσίας του. Προσωρινά και μάταια. Έτσι, το πιο κρίσιμο Καρναβάλι της σύγχρονης ιστορίας (που ηπανδημία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως η ευκαιρία του για αναστοχασμό, εναλλακτικές δράσεις και διεθνή προβολή) οδηγείται σε… κατάργηση. Αιτία η πλήρης απραξία της Δημοτικής Αρχής. Τουλάχιστον ελπίζουμε πως οι υπόλοιποι «εταίροι» όλο και κάτι θα ετοιμάζουν.

 

 

 

Υπενθυμίζεται πως το σπιράλ ετοίμασε έγκαιρα μία πλήρη πρόταση με επεξεργασμένα εναλλακτικά σενάρια ανά δράση ευθύνης του Δήμου. Τον Σεπτέμβριο την καταθέσαμε στον Δήμαρχο και στην Πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού, η οποία δεσμεύτηκε να την αξιοποιήσει στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που θα ακολουθούσε. Έφτασε Δεκέμβριος και διαβούλευση δεν έγινε. Πληρώματα, καρναβαλιστές, φορείς, σωματεία,ιδιώτες (όσοι συναποτελούν την καρναβαλική οικογένεια της Πάτρας) δεν κλήθηκαν ποτέ, ούτε για συνάντηση, ούτε για κατάθεση προτάσεων, ούτε για προβληματισμό. Και σε 40 μέρες το Πατρινό Καρναβάλι… αρχίζει.

Δυστυχώς τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: Αντί διαβούλευσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων «Πατρινό Καρναβάλι» συνεδρίασε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, σε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Συζήτηση-ανταλλαγή απόψεων για το Καρναβάλι 2021», όπου συζητήθηκαν αποκλειστικά προτάσεις παρατάξεων και μελών του ΔΣ.Και απ’ αυτές θα προκύψει… σχέδιο δράσης προς ψήφιση!

Πλέον προβλέπουμε με σαφήνεια πως η πόλη οδηγείται στο Πατρινό Καρναβάλι του 2021 χωρίς «οδηγό», χωρίς πυξίδα, χωρίς διάθεση, έμπνευση και προοπτική. Η Δημοτική Αρχή αδιαφορεί τόσο πολύγια τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της πόλης που όχι μόνο δεν προγραμματίζει τίποτα γι’ αυτόν, αλλά εμποδίζει όλα τα δημιουργικά στοιχεία του να δράσουν και να ανθίσουν, ενώ παράλληλα αφήνει περιθώρια σε άλλους δήμους να διεκδικήσουν προβολή και ζωτικό χώρο, εις βάρος του ισχυρού brandnameτης Πάτρας.

Απαραίτητη διευκρίνιση: Το σκέλος της διασκέδασης και, εν μέρει, της ψυχαγωγίας επηρεάζονται μοιραία από τα απαραίτητα κατά της πανδημίας μέτρα και δεν θα μπορέσουν να υπηρετηθούν πλήρως φέτος. Το Πατρινό Καρναβάλι, όμως, είναι επίσης πολιτισμός, τέχνες, δημιουργία, παιχνίδι, επικοινωνία, ανατροπή κ.α. Όλα αυτά θα μπορούσαν φέτος να συνυπάρξουν και μάλιστα με έναν τρόπο μοναδικό, που ποτέ ως σήμερα δεν είχαμε τη δυνατότητα να ζήσουμε.Ψιλά γράμματα για τη Δημοτική Αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου