Με Π.Δ. κλείνουν Μεσσηνιακός Κόλπος, όρμος Ναυαρίνου και Μεθώνης – Τέλος τα διεθνή ύδατα από την καρδιά του Μεσσηνιακού Κόλπου

Με Π.Δ. κλείνουν Μεσσηνιακός Κόλπος, όρμος Ναυαρίνου και Μεθώνης –  Τέλος τα διεθνή ύδατα από την καρδιά του Μεσσηνιακού Κόλπου

Τέλος στην είσοδο στο Μεσσηνιακό Κόλπο των δεξαμενόπλοιων και γκαζάδικων για παραμονή τους στα διεθνή ύδατα, έβαλε από την Κυριακή που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το Προεδρικό Διάταγμα 107.

Μετά από αναμονή πολλών ετών, με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα κλείνουν οι κόλποι και χαράσσονται ευθείες γραμμές βάσης στη θαλάσσια περιοχή του HYPERLINK “https://www.newsit.gr/tags/ionio-pelagos/” \t “_blank”  Ιονίου  μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Βάση του Προεδρικού Διατάγματος, οι κόλποι που κλείνουν με ευθείες γραμμές που ενώνουν τα φυσικά σημεία εισόδου τους στη Μεσσηνία, είναι ο όρμος του Ναυαρίνου, ο όρμος της Μεθώνης και ο Μεσσηνιακός Κόλπος.

Κλείσιμο κόλπων

Ο Μεσσηνιακός Κόλπος τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε πάρκινγκ για τάνκερ, καθώς τα διεθνή ύδατα που αυτά μπορούσαν να χρησιμοποιούν, ξεκινούσαν μέχρι πρότινος μετά τα 6 ναυτικά μίλια (ή 11,12 χλμ) από τις ακτές και ήταν ιδανικό σημείο για να προφυλάσσονται από τον καιρό. Με τα τάνκερ λοιπόν  στην καρδιά του Μεσσηνιακού Κόλπου, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος, λόγω του ότι τα πλοία αυτά έκαναν διαρκώς μεταγγίσεις του φορτίου τους κοντά στις ακτές της Μεσσηνίας. 

Από την Κυριακή όμως όλα αλλάζουν, αφού τέθηκε σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του HYPERLINK “https://www.newsit.gr/tags/ionio-pelagos/” \t “_blank”  Ιονίου και των Ιόνιων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Η πράξη αυτή φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση της HYPERLINK “https://www.newsit.gr/tags/aigialitida-zoni/” \t “_blank”  αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

Από Βενέτικο

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Αποτελεί απαραίτητο βήμα για τη διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας».

«Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει, ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο Προεδρικό Διάταγμα σημειώνεται, ότι τα ύδατα που περικλείονται από τις ακτές των κόλπων και τις ευθείες γραμμές που ενώνουν τα φυσικά σημεία εισόδου τους, αποτελούν πλέον εσωτερικά ύδατα.

Έτσι, η αιγιαλίτιδα ζώνη ξεκινάει από τις γραμμές βάσεις. Κατά συνέπεια, διεθνή ύδατα θα είναι 6 ν.μ. (και σε λίγο 12 ν.μ.) μετά τη γραμμή βάσης. Για το Μεσσηνιακό Κόλπο χοντρικά η γραμμή βάσης, σύμφωνα με το  Π.Δ., θα ξεκινάει από τη νήσο Βενέτικο και με νοητή γραμμή θα καταλήγει απέναντι στην περιοχή του Δυρού.

ΠΗΓΉ Εφημερίδα Θάρρος / Της Βίκυς Βετουλάκη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου