ΠΑΤΡΑ : Αυγενάκης και Φαρμάκης υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση...


για την ανάπλαση της Αγυιάς, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΠΕΑΚ Πάτρας και του Παπαχαραλάμπειου Ναυπάκτου.

  ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

Επιδιώκω πολύ συχνά να έρχομαι στην Πάτρα, γενικά στην Δυτική Ελλάδα, διότι πιστεύω βαθιά στις δυνατότητες που έχει η συγκεκριμένη περιφέρεια. Άλλωστε, θυμίζω ότι με τον Πρωθυπουργόείχαμε βρεθεί εδώ πριν από τις εκλογές και είχαμε δεσμευθεί πως ως Κυβέρνηση θα εστιάσουμε στην περιοχή και θα αποδεσμεύσουμε με κάθε τρόπο τις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η Αχαΐα και η Δυτική Ελλάδα συνολικά. 

Στις αρχές του 2020 βρέθηκα πάλι εδώ, στην Πάτρα, για να υπογράψουμεΜνημόνιο Συνεργασίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ένα Μνημόνιο πραγματικής, ουσιαστικής και πολύ παραγωγικής Συνεργασίας, που έθεσε τις βάσεις ώστε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να «περπατήσουν» μαζί στο δρόμο του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης της ασφάλειας των αθλητικών μας εγκαταστάσεων.

Έτσι, βρισκόμαστε σήμερα εδώ να υπογράφουμε με τον αγαπητό φίλο Περιφερειάρχη. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Πρόεδρο του ΠΕΑΚ Πάτρας, Νίκο Παπαδημάτο,την Προγραμματική Σύμβαση που αφορά σε δύο εμβληματικές αθλητικές εγκαταστάσεις μας, οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν το κέντρο για πολλούς νέους, αλλά και το εφαλτήριο για πολλούς Αχαιούς αστέρες του αθλητισμού.

Δυστυχώς, όμως, ο χρόνος έχει αφήσει πολύ εμφανή τα σημάδια του σε:

·       Παμπελοποννησιακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (ΠΕΑΚ) Πατρών, που περιλαμβάνει το Κλειστό Γυμναστήριο Τόφαλου, το κλειστό κολυμβητήριο Αντώνιος Πεπανός, το κλειστό γυμναστήριο στο Κουκούλι «Κώστας Πετρόπουλος» και τις εγκαταστάσεις της Αγυιάς,

και   Παπαχαραλάμπειο Εθνικό Στάδιο Ναυπάκτου, με το κεντρικό στάδιο και το κλειστό γυμναστήριο.

Σήμερα, λοιπόν, υπογράφουμε την Προγραμματική Σύμβαση που προβλέπει ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, εξασφαλίζει -αρχικά - το ποσό των 100.000€ προκειμένου η Περιφέρεια, μέσα στο επόμενο έτος, να εκπονήσει το σύνολο των Μελετών για τα απαραίτητα έργα σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις που σας ανέφερα.

Στη συνέχεια, αφού θα έχουμε προσδιορίσει το σύνολο των αναγκών, θα προχωρήσουμε με βήμα ταχύ για να γίνουν τα έργα, που από κοινού με την Περιφέρεια έχουμε μελετήσει.

Η ισχύς εν τη ενώσει!

Όλοι οι πόροι θα εξασφαλιστούν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Κάνουμε πράξη εδώ στην Αχαΐα -και επιδιώκουμε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες Περιφέρειες- την ικανοποίηση της βασικότερης προϋπόθεσης που ταλαιπωρούσε και ταλαιπωρεί τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις: είναι η αδειοδότησή τους, σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες αθλητικές απαιτήσεις και απαιτήσεις ασφαλείας και τις απαιτήσεις ως προς την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία.

Σε αυτό το πλαίσιο, συντονισμένα, Περιφέρεια – ΠΕΑΚ Πάτρας και ΓΓΑ έχουμε ήδη πραγματοποιήσει σειρά έργων στο Παμπελοποννησιακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο που περιλαμβάνουν:

- τον καθαρισμό και την περίφραξη του κολυμβητηρίου της Αγυιάς,

- τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου του κλειστού Γυμναστηρίου «Δημήτρης Τόφαλος»,

- τη δημιουργία γυμναστηρίου και ιατρείου στο κολυμβητήριο «Αντώνης Πεπανός»,

-τις εργασίες ηλεκτρολογικών έργων, ανακαίνισης αποδυτηρίων, αγοράς αναβατορίου πισίνας για ΑΜΕΑ και στις τρεις εγκαταστάσεις.

Αυτή τη στιγμή, εκτελούνται έργα:

- Ενεργειακής αναβάθμισης του κολυμβητηρίου «Αντώνης Πεπανός».

- Επισκευής του κλειστού βοηθητικού γηπέδου «Δημήτρης Τόφαλος».

- Αποκατάστασης του συστήματος πυρόσβεσης στη σάλα του «Δημήτρης Τόφαλος», συνολικού προϋπολογισμού 3.250.000€

Παράλληλα, προγραμματίζουμε προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα εξής έργα:

- Ενεργειακής αναβάθμισης Γυμναστηρίου «Δημήτρης Τόφαλος».

- Ενεργειακής αναβάθμισης Κλειστού Γυμναστηρίου «Κώστας Πετρόπουλος»

- Ενεργειακής αναβάθμισης ποδοσφαιρικού γηπέδου Προσφυγικών.

- Δημιουργίας Αθλητικού Πάρκου στον περιβάλλοντα χώρο του «Αντώνης Πεπανός», συνολικού προϋπολογισμού 6.320.000€

Επιπλέον, έχουν τεθεί στις άμεσες προτεραιότητές μας τα εξής έργα:

- Περίφραξη οικοπέδων των εγκαταστάσεων «Δημήτρης Τόφαλος» και «Αντώνης Πεπανός», ηλεκτροφωτισμός και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.

- Αντικατάσταση του παρκέ της σάλας του «Δημήτρης Τόφαλος».

- Αντικατάσταση της στέγης του κλειστού γυμναστηρίου «Κώστας Πετρόπουλος»

- Επισκευή με αντικατάσταση των πλακιδίων των δύο κολυμβητικών δεξαμενών του μβητηρίου «Αντώνης Πεπανός», προϋπολογισμού 1.120.000 €

Πέραν των προηγουμένων, στην εν λόγω Προγραμματική Σύμβαση, είναι άξια αναφοράς η σημασία των Μελετών που θα πραγματοποιηθούν για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του πολύπαθου και ξεχασμένου στο χρόνο κολυμβητηρίου της Αγυιάς.

Αποτελούσε μαράζι τόσο για την κοινότητα της Πάτρας, όσο και για εμάς στη ΓΓΑ η εικόνα του εγκαταλελειμμένου κολυμβητηρίου, εικόνα που δεν αρμόζει να έχει μια πόλη, όπως η Πάτρα.

Δίνουμε το έναυσμα μιας κοινής προσπάθειας, ώστε πολύ σύντομα το κολυμβητήριο της Αγυιάς να ανακατασκευαστεί, να έχει όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, να αποτελέσει πόλο έλξης για τους λάτρεις των υδάτινων σπορ και να έχει περίοπτη θέση στο σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων της Πάτρας, μιας και βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, σε μοναδικό σημείο του παραλιακού μετώπου.

Κλείνοντας, θέλω να υπογραμμίζω και από εδώ, από την αχαϊκή πρωτεύουσα, πως είναι αδιαπραγμάτευτη πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής μας, να παρέχουμε σύγχρονες, αναβαθμισμένες και ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις στην κοινωνία.

Τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής έχουν ήδη αρχίσει να είναι ορατά και τα θετικά μηνύματα που λαμβάνουμε απ’ όλη τη χώρα είναι για εμάς είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή.

Εύχομαι να βρεθώ ξανά, σύντομα, στην Πάτρα, όπου θα δώσουμε το εναρκτήριο σύνθημα για την έναρξη των έργων.

Και βέβαια να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τα στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε,  τον πρόεδρο του ΠΕΑΚ κ. Νίκο Παπαδημάτο, όλη την διοίκηση του ΠΕΑΚ, καθώς και τους εργαζόμενους και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του ΠΕΑΚ Πάτρας.

Φυσικά, ένα μεγάλο ευχαριστώ και στην αθλητική οικογένεια της Πάτρας και γενικότερα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ξέρουμε ότι είναι μεγάλες οι ανάγκες σε αθλητικές υποδομές. Υπάρχουν μεγάλα κενά τα οποία θέλουμε να καλύψουμε με την συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας και φυσικά των ίδιων των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων.

Συνεχίζουμε εντατικά.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, Ν. ΦΑΡΜΑΚΗ

Φίλες και φίλοι,

Καλωσορίζω για άλλη μία φορά στην Πάτρα τον αγαπητό Υφυπουργό Αθλητισμού και φίλο Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος είναι πραγματικά και ένας σημαντικός φίλος της περιοχής μας, γεγονός που νομίζω πως έχει αποδείξει με πολλούς τρόπους.

Γνωρίζετε, προφανώς, ότι η παρουσία του Υφυπουργού σήμερα εδώ αποτελεί τη συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο.

Μία κοινή προσπάθεια μεταξύ του υπουργείου και της περιφέρειας με στόχο, αφενός να ενισχυθούν και να καταστούν απολύτως ασφαλείς και νόμιμες ορισμένες πολύ σημαντικές αθλητικές υποδομές και αφετέρου, να αποκτήσει επιτέλους η Πάτρα έναν πολύ σημαντικό χώρο άθλησης και αναψυχής τον οποίο στερείται  για πολλά χρόνια.

Ξεκινώντας από το δεύτερο που ανέφερα, αντιλαμβάνεστε προφανώς ότι εννοώ το παλαιό κολυμβητήριο της Αγυιάς και τον περιβάλλοντα χώρο που ανήκει στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ο οποίος για τουλάχιστον 15 χρόνια, αντί να αποτελεί στολίδι για την πόλη, έναν χώρο άθλησης και αναψυχής  για τη νεολαία και την κοινωνία, είχε μετατραπεί σε έναν θλιβερό σκουπιδότοπο.

Πρόκειται για μία εικόνα που δεν αντέχει ούτε η αισθητική, ούτε η ποιότητα που θέλουμε να έχει ο τόπος μας.

Και για έναν χώρο που γνωρίζουμε πόσο μεγάλες ανάσες μπορεί να δώσει στην τοπική κοινωνία, αλλά και πόσο πολύ μπορεί να αναδείξει την πόλη, σε αρμονία με την πλαζ και τον σπάνιο οικότοπο του έλους της Αγυιάς.

Αποφασίσαμε να δράσουμε λοιπόν. Να βάλουμε τέλος στην αδράνεια και την εγκατάλειψη.

Και στην απόφασή μας αυτή βρήκαμε σύμμαχο τον υφυπουργό με τον οποίο θυμάστε ίσως ότι υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας τον περασμένο Ιανουάριο.

Και τώρα κάνουμε ένα ακόμα βήμα.

Υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση και πλέον, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αρχίζουν να τρέχουν για να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό τις αναγκαίες μελέτες και στη συνέχεια, πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο, να δρομολογήσουμε τα έργα ανάπλασης.

Το παλαιό κολυμβητήριο της Αγυιάς θα αποκτήσει και πάλι νέα ζωή. Ο περιβάλλον χώρος θα γίνει ένας χώρος επισκέψιμος, ένας χώρος ζωής και δράσης για όλους!

Επιπλέον σήμερα, με την παρούσα προγραμματική σύμβαση, προχωράμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου και άλλες κρίσιμες αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχή μας να αναζωογονηθούν και να συνεχίσουν να φιλοξενούν, υπό πολύ καλύτερες συνθήκες από τις σημερινές, δεκάδες αθλητικά σωματεία και χιλιάδες αθλητές, είτε σε επίπεδο πρωταθλητισμού, είτε σε επίπεδο μαζικού αθλητισμού.

Πρόκειται για τα δύο κλειστά γυμναστήρια «Δημήτριος Τόφαλος» και «Κώστας Πετρόπουλος», το κολυμβητήριο «Αντώνης Πεπανός» και το Παπαχαραλάμπειο Εθνικό Στάδιο Ναυπάκτου.

Θέλω να σημειώσω ότι δεν μιλάμε για απλά «μερεμέτια». Αλλά για όλες τις μεγάλες ή μικρές παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί η αναζωογόνηση που σας περιέγραψα.

Μόνο ως παράδειγμα αναφέρω ότι αντικείμενο των μελετών που θα γίνουν θα είναι μεταξύ άλλων, ο επισταμένος έλεγχος στατικής επάρκειας, οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την προσθήκη η αντικατάσταση στοιχείων, η πλήρης αποκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ακόμα και η χρήση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την μέγιστη δυνατή ενεργειακή αυτονομία με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.

Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι τον κ. Αυγενάκη για την παρουσία του και τη συνεργασία του.

Και να τονίσω ότι κάθε επένδυση στον χώρο των υποδομών αθλητισμού συνιστά παράλληλα μία σημαντική κοινωνική παρέμβαση, μία επένδυση στη ζωή όλων μας και κυρίως των παιδιών μας.

Όλοι χαιρόμαστε όταν βλέπουμε αθλητές και ομάδες του τόπου μας να κατακτούν κορυφές και να σημειώνουν επιτυχίες.  Και όλοι θέλουμε αυτές οι επιτυχίες να συνεχιστούν και να πολλαπλασιαστούν. Όλα όμως ξεκινούν από τη βάση. Από τα χιλιάδες παιδιά που αθλούνται, που αγωνίζονται, που ονειρεύονται.

Είναι χρέος μας να σταθούμε στο πλευρό αυτών των παιδιών και να στηρίξουμε τα όνειρά τους. Γιατί αυτό σημαίνει πως στηρίζουμε το μέλλον αυτού του τόπου…

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου