Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: Για το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων


Η μνήμη όλων μας  είναι στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, καθώς 77 χρόνια πριν, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 διεπράχθη ένα από τα πιο βάρβαρα εγκλήματα πολέμου της κατοχικής περιόδου στην Ελλάδα. Τα ναζιστικά στρατεύματα της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, υπό την καθοδήγηση του στρατηγού Καρλ φον Λε Σουίρ και με επικεφαλής τον ταγματάρχη Εμπερσμπέργκερ προέβησαν σε μαζική εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού και ολική καταστροφή της κωμόπολης των Καλαβρύτων. 

 

 

 Το βάναυσο αυτό έγκλημα (ένα από τα πολλά) τα οποία διεπράχθησαν εκείνη την περίοδο, δεν μπορεί παρά να μας θυμίζει συνεχώς τις θηριωδίες που υπέστη η Ελλάδα, από τις ναζιστικές δυνάμεις. Οι αξίες, τα ιδανικά και η αντίσταση εκείνης της περιόδου αποτελούν πυξίδα και έμπνευση για στάση ζωής, διαχρονικά. Μας ωθούν και σήμερα σε ένα συνεχή αγώνα με τα ναζιστικά μορφώματα της εποχής μας, τα οποία ο λαός τα τοποθέτησε εκεί ακριβώς που τους άξιζαν, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι κατάλοιπα, ιδέες και αντιλήψεις τους δεν υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Αυτό λοιπόν που εμείς οφείλουμε να κάνουμε, είναι να αγωνιστούμε, ακριβώς όπως έκαναν και οι Καλαβρυτινοί τότε, απέναντι σε καθετί που αντιβαίνει στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Ως πολιτική οργάνωση πιστεύουμε ακράδαντα, ότι αποτελεί χρέος μας να διατηρούμε τη συλλογική μνήμη ζωντανή, διότι λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον.

Η Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας διοργάνωνε, κάθε χρόνο, αντιφασιστικό μονοήμερο μνήμης με μετάβαση στο σημείο του μαρτυρικού τόπου ως ελάχιστο φόρο τιμής στον αγώνα και τη θυσία των θυμάτων της Σφαγής των Καλαβρύτων. Φέτος όμως σεβόμενοι απόλυτα τις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν τιμούμε τα θύματα με έναν διαφορετικό τρόπο από τα προηγούμενα χρόνια. Για εμάς, η ιστορία δεν είναι μια στείρα αναμόχλευση ιστορικών στοιχείων και γεγονότων, αλλά ένας αδιάκοπος αγώνας απέναντι σε κάθε φασισμό που ελλοχεύει σε κάθε πτυχή της καθημερινής πραγματικότητας. Έχοντας ως φωτεινό παράδειγμα τις θυσίες και τα ιδανικά εκείνης της εποχής, οπλιζόμαστε με υπομονή, θάρρος και πείσμα για να δώσουμε καθημερινά μάχες στο πεδίο της υγείας, της παιδείας και της καταπάτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Μνήμη για εμάς σημαίνει Αγώνας, Δύναμη, Αντίσταση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου