ΠΑΤΡΑ : Νέα μείωση κατά 10% των Δημοτικών Τελών ψηφίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή, με εισήγηση της Δημοτικής Αρχής


  Ψηφίστηκε η νέα μείωση των Δημοτικών Τελών που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή στην σημερινή συνεδρίαση (με τηλεδιάσκεψη) της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πατρέων.Ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας, στην εισήγησή του για την νέα μείωση των Τελών, ανέφερε τα εξής: 

 

 

   «Η εισήγησή μας διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση και διάλογο με φορείς της πόλης μας αλλά και με τα διαμερίσματα τηρουμένων όλων των μέτρων κατά της εξάπλωσης του covid-19.          

      Με την πολιτική μας στα ανταποδοτικά τέλη ερχόμαστε να λειτουργήσουμε  τις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

      Για εμάς δεν πρέπει να υπάρχουν  ανταποδοτικά τέλη γιατί είναι 2η και 3η φορολόγηση των πολιτών.     

      Τα χρήματα που συγκεντρώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό από άμεσους και έμμεσους φόρους, πρέπει να επιστρέφονται με υπηρεσίες σε αυτούς που τα έδωσαν.

      Το 95% των εσόδων του κρατικού ταμείου προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα. Δυστυχώς όμως πηγαίνουν μέσω «αναπτυξιακών» νόμων, επιχορηγήσεων κ.λ.π. στους κατέχοντες τον πλούτο, δήθεν για «επενδύσεις» και «ανάπτυξη».

      Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, βλέπουμε ότι το μόνο που διασφαλίζεται είναι η κερδοφορία των λίγων.                                                                                

      Ως Δημοτική Αρχή δίνουμε μάχες για να κρατάμε όλες τις υπηρεσίες μας όρθιες, να βελτιώνεται ο ηλεκτροφωτισμός και η καθαριότητα με νέες αγορές μηχανολογικού εξοπλισμού και οχημάτων, χωρίς δάνεια όπως πριν.

     Αν μας έδιναν τους θεσμοθετημένους πόρους που είναι για την Τοπική Διοίκηση και που συνολικά ανέρχονται στα 6 δις ευρώ, χωρίς να τα παρακρατούν από το 2010, τότε θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε μια άλλη πολιτική.

     Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι φλέβα χρυσού για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουν και οι κυβερνήσεις.

     Εμείς κινούμαστε σε αντίθετη κατεύθυνση.

     Παράλληλα προχωρούμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας με αγορά δυο οικοπέδων στο ΒΙΟΠΑ για δημιουργία εκεί των εγκαταστάσεων της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού και των τεχνικών μας υπηρεσιών καθώς και κεντρικών αποθηκών.

     Εγκαταστάσεις σύγχρονες που θα βελτιώνουν τις ανάγκες των εργαζόμενων μας και θα αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της εργασίας.

     Είναι γνωστό σε όλους ότι έχουμε άδεια λειτουργίας της Ξερόλακκας μέχρι 31/12/2023, πέραν του γεγονότος ότι ούτως η άλλως θα έπρεπε να έχει κλείσει.

     Με τη διαχείριση που κάναμε διασφαλίσαμε τα προηγούμενα χρόνια την πολύ καλή λειτουργία της Ξερόλακκας με εξασφαλισμένους πόρους. Υπενθυμίζουμε ότι παραδώσαμε στον ΣΥΔΙΣΑ για το σκοπό αυτό ποσό 2.669.497€.

     Από τις πρώτες αποφάσεις που πήραμε ως Δημοτική Αρχή ήταν να απορρίψουμε τον τότε σχεδιασμό για ιδιωτικό ΄΄Φαραωνικού΄΄ μεγέθους εργοστασίου σύμμικτων απορριμμάτων και να εκπονήσουμε νέο σχέδιο σε διαφορετική κατεύθυνση του Δήμου μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων που έχει μπει στο δρόμο υλοποίησής του.

      Με τη διαχείριση επίσης που έχουμε κάνει ως διοίκηση του Δήμου, μειώσαμε τα ανταποδοτικά τέλη κατά  45% από 1,95 που ήταν ο συντελεστής όταν παραλάβαμε σε 1,08 για το 2021.

Το  έτος 2008 ο οικιακός συντελεστής ήταν 1,88€/τ.μ.

Το έτος 2009 αυξήθηκε ο οικιακός συντελεστής σε 1,93€/τ.μ.

Το έτος 2010 ο συντελεστής πήγε 1,95€/τ.μ

      Διατηρήθηκε σε αυτό το ύψος μέχρι και το 2014 που η Λαϊκή Συσπείρωση εκλέχτηκε Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων και ξεκινήσαμε τις μειώσεις πιστοί σε αυτά που προεκλογικά είχαμε θέσει στον Πατραϊκό λαό.

      Με αυτή τη πολιτική μας πέρα από την οικονομική ανακούφιση των συμπολιτών μας εξοφλήσαμε και δάνειο προηγούμενο από εμάς στις ανταποδοτικές υπηρεσίες,  βελτιώσαμε ριζικά τον εξοπλισμό της καθαριότητας, έχουμε κάνει επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού, προχωρούμε σε γενική αντικατάσταση του κλασικού φωτισμού με LED με δικές μας δυνάμεις, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και σημαντική μείωση των δαπανών. 

      Εισηγούμαστε για το 2021 νέα μείωση 10% σε οικιακούς και επαγγελματικούς συντελεστές, καθώς και βοηθητικών χώρων, με τον οικιακό να φτάνει στο 1,08€/τ.μ. από το 1,95 που τον παραλάβαμε και στο 0,73€/τ.μ. αντίστοιχα.    

     Πρόκειται για πρωτόγνωρη μείωση της τάξης του 45% θέλοντας να βοηθήσουμε τον Πατραϊκό λαό και τους επαγγελματίες που πλήττονται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων.

      Συγκεκριμένα για τους επαγγελματικούς συντελεστές:             

Προτείνουμε νέα μείωση 10% στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους επαγγελματικούς συντελεστές από 3,40 μέχρι 0,90 και 10% μείωση στο συντελεστή 2,50 του ΒΙΟΠΑ.  

       Υπενθυμίζουμε ότι όταν αναλάβαμε ο επαγγελματικός συντελεστής ήταν 3,60€/τ.μ

       Προτείνουμε επίσης την ένταξη του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου στον γενικό χαμηλό συντελεστή του 0,90 που με τη νέα μείωση 10% θα είναι πλέον 0,81€/τ.μ. 

       Ακόμα προτείνουμε νέα μείωση 10% στα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε πεζοδρόμια, σε πεζοδρόμους και σε πλατείες σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες του Δήμου και των Τοπικών Κοινοτήτων αυτού.

       Παράλληλα στο διάστημα που διοικούμε τον Δήμο έχουμε απαλλάξει κατά 100% αλλά και μειώσει 50% 12 κατηγορίες συνδημοτών μας ‘’ευπαθών ομάδων’’ όπως  τις ονομάζουν οι κυβερνήσεις αφού πρώτα τις έχουν φέρει σε αυτή τη κατάσταση όπως ανέργους, απόρους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, επιδοματούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) κ.λ.π.                                    

Συνεχίζουμε και για το 2021 τις απαλλαγές αυτές από δημοτικά τέλη των οποίων το εύρος είναι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα και είμαστε επίσης ο μοναδικός Δήμος σε ολόκληρη τη χώρα με τους χαμηλότερους συντελεστές.                                                  Μερικά παραδείγματα από άλλους Δήμους:                                               

α) Δήμος Αθηναίων: 1,55€/τ.μ. στον οικιακό, 5,50€/τ.μ. στον επαγγελματικό συντελεστή                                                                                         β) Δήμος Πειραιά: 1,76€/τ.μ. στον οικιακό, 4,90€/τ.μ. στον επαγγελματικό                                                                                                            γ) Δήμος Θεσσαλονίκης: 1,50€/τ.μ. στον οικιακό, 4,06€/τ.μ. στον επαγγελματικό                                                                                                            δ) Δήμος Λάρισας: 2,06€/τ.μ. στον οικιακό, 3,69€/τ.μ. στον επαγγελματικό                                                                                                                 ε) Δήμος Βόλου: 1,89€/τ.μ. στον οικιακό, 3,47€/τ.μ. στον επαγγελματικό                                                                                                                 στ) Δήμος Ιωαννίνων: 1,73€/τ.μ. στον οικιακό, 3,50€/τ.μ. στον επαγγελματικό                                                                                                                 ζ) Δήμος Χανίων: 1,55€/τ.μ. στον οικιακό, 4,50€/τ.μ. στον επαγγελματικό                              

Επίσης στα μέτρα του Απρίλη απαλλάξαμε όλους τους επαγγελματίες από δημοτικά τέλη και φόρους που ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις τους κατά τη διάρκεια των 3 μηνών του lockdown και ήδη τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η επιστροφή των ποσών αυτών προς τους ίδιους ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά. 

Με τη σημερινή μας απόφαση εισηγούμαστε επίσης την απαλλαγή για κάθε και για όσο χρονικό διάστημα αναγκαστικά κλείνουν οι επαγγελματίες τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων lockdown και συγκεκριμένα όπως και τον Απρίλη:                                                   

α) Την απαλλαγή των επιχειρήσεων που ανήκουν τώρα στους επαγγελματικούς συντελεστές 3,40-2,50-1,80-1,20-0,90 όπως θα διαμορφωθούν μετά τη νέα μείωση του 10% που προτείνουμε , καθώς και των ξενοδοχείων που ανήκουν στον συντελεστή 4,5 από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.                     

β) Την απαλλαγή από τα τέλη παραχωρημένων κοινοχρήστων χώρων (τέλος κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων)                                               

γ) Την απαλλαγή από το τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων 0,5%                                                                               

δ) Την απαλλαγή από το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων 0,5% 

ε) Την απαλλαγή από το τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης ζωντανής μουσικής 5%  για κάθε χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή λειτουργίας των υπ’ όψη επιχειρήσεων , λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του Κορωνοϊού.                                                    

       Γνωρίζετε επίσης ότι με το άνοιγμα των επιχειρήσεων μετά το 1ο lockdown είχαμε προχωρήσει σε συνεργασία με τον ΣΚΕΑΝΑ σε παραχώρηση ατελώς κοινοχρήστων χώρων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μέχρι 100% των δηλωθέντων στην άδεια, πρόσθετο χώρο δηλαδή διασφαλιζόμενης της προσβασιμότητας και της διέλευσης πεζών, ΑΜΕΑ και οχημάτων εκτάκτου ανάγκης, βοηθώντας τους υπ΄όψη επαγγελματίες στην επανεκκίνηση της δουλειάς τους προκειμένου να μειώσουν όσο ήταν δυνατόν την απώλεια του εισοδήματός των.

       Η συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη έχει λήξει την 30/11/2020 κατά τη διάρκεια του 2ου lockdown και με παρεμβάσεις μας στο αρμόδιο Υπουργείο ζητούμε και επιβάλλεται να συνεχιστεί με το άνοιγμα των υπ΄ όψη επιχειρήσεων.

        Γνωρίζουμε ότι θα έχουμε οικονομικές επιπτώσεις και δυσκολίες από όλες αυτές τις συνειδητές επιλογές μας των μειώσεων και απαλλαγών, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη μισθοδοσία των εργαζομένων μας και τη λειτουργία των Υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.         

      Έχουμε υπ’ όψη τις οικονομικές απαιτήσεις για να χρηματοδοτηθούν τα έργα που περιλαμβάνονται  στο Τοπικό Σχέδιο μας για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων και για την μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών  Καθαριότητας της Ξερόλακκας. 

       Με πείσμα θα διεκδικήσουμε τα κονδύλια που απαιτούνται.

      Στη νέα χρονιά θα έχουμε αύξηση των τ.μ. επί των οποίων υπολογίζονται οι συντελεστές των τελών, λόγω του ότι δεν είχαν δηλωθεί.

       Πιστεύουμε ότι με τα έσοδα αυτά θα καλύψουμε τα έξοδα που θα προκύψουν στο Δήμο από την πλήρη απαλλαγή τελών των επαγγελματιών που είχαν κλείσει το 2020 τις επιχειρήσεις τους όπως και πιθανόν το 2021, καθώς και τις μειώσεις των συντελεστών με τις αποφάσεις του Απρίλη/2020 οι οποίες δεν έχουν μπει ακόμα στην οικονομική ζωή του Δήμου.

      Δεν μπορούμε δυστυχώς ακόμα να προβλέψουμε με σαφήνεια τα έσοδα που θα έχουμε μετά τις νέες μειώσεις για δύο λόγους:

Ο πρώτος αφορά τους αναφερόμενους λόγους στη υπηρεσιακή εισήγηση και έχει να κάνει με τα πραγματικά τ.μ. των κτισμάτων του Δήμου μας και ο δεύτερος με την οικονομική κρίση που υπάρχει δεν γνωρίζουμε την οικονομική δυνατότητα δημοτών και επαγγελματιών.

    Παράλληλα στο χρονικό μας διάστημα αυτό δημιουργήσαμε αυξημένο συντελεστή 4,5€/τ.μ. σε μεγαλοεπιχειρήσεις και επιχειρηματικούς ομίλους όπως τράπεζες, βιομηχανίες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας , ΔΕΗ, ΟΤΕ , κ.λ.π. που πλήρωναν μέχρι και το 2014 με συντελεστές όπως ένας μικροεπαγγελματίας που αγκομαχούσε να τα βγάλει πέρα ή όπως πλήρωνε ένας μισθωτός ή άνεργος .

Τα παραπάνω δίνουν το στίγμα της κεντρικής πολιτικής μας κατεύθυνσης που δεν είναι άλλη από το να βρισκόμαστε με συγκεκριμένα μέτρα δίπλα στο λαό που εκπροσωπούμε και   μαζί με αυτόν να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε.     

        Γνωρίζουμε την οριακή κατάσταση των οικονομικών μας μετά και τις νέες μειώσεις που προτείνουμε. 

        Γνωρίζουμε όμως και την οριακή κατάσταση που βρίσκονται και τα οικονομικά του Πατραϊκού λαού και των επαγγελματιών.                   

       Θα συνεχίσουμε με επιμέλεια και προσοχή όπως κάνουμε μέχρι σήμερα να διαχειριζόμαστε τα οικονομικά του Δήμου μας και παράλληλα να παίρνουμε μέτρα ανακούφισης των συνδημοτών μας προσφέροντάς τους τις υπηρεσίες που δικαιούνται.                                                                                                      

 

 

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:                                                         

·      Την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών

·      Την επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών.

·      Να αποδίδεται κατ΄έτος το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.     

·      Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το σύνολο των Υπηρεσιών των Δήμων, που με βάση τη κείμενη νομοθεσία ανέρχεται σε 6 δις ετησίως .

·      Απαιτούμενη χρηματοδότηση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Δημοσίων Υπηρεσιών και άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.         

·      Κατάργηση της πράξης Υπουργικού Συμβουλίου της 31ης /12/2020 περί αναστολής προσλήψεων στο Δημόσιο τομέα και για το 2021.

·      Προσλήψεις στους Δήμους με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.                    

     

Διεκδικούμε από τη κυβέρνηση ο δημοτικός φωτισμός να μην περιλαμβάνει Φ.Π.Α.  Να εντάσσεται  στο τιμολόγιο των μεγάλων καταναλωτών και όχι στο οικιακό τιμολόγιο όπως είναι μέχρι σήμερα.       

     Η οργάνωση του λαϊκού κινήματος με τη δυναμική του, αποτελούν τον κρίσιμο παράγοντα όχι μόνο και αυτή την κρίση να μην την πληρώσει ο λαός αλλά να έχουμε και θετικές εξελίξεις για την πόλη μας και τη χώρα μας.                                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου