ΠΑΤΡΑ : Κλίμα χαράς και αισιοδοξίας...

  στοχεύει να μεταδώσει φέτος το Πατρινό Καρναβάλι, δρώντας ανατρεπτικά απέναντι στην πανδημία covid-19 και στο βαρύ κλίμα που έχει προκληθεί εξαιτίας της, τηρώντας ταυτόχρονα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

Σήμερα, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021, το μεσημέρι, στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Καρναβάλι Πάτρας (ΚΕΔΗΠ), Ήρα Κουρή, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού,  Ελένη Αλεξοπούλου, εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους στον ηλεκτροφωτισμό και στο καρναβαλικό εργαστήρια και ο συντονιστής των δρώμενων της τελετής έναρξης, Δημήτρης Πολίτης, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού.

 

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος τόνισε:

«Υπό άλλες συνθήκες σήμερα θα ήταν μια μέρα πιο έντονη με μεγάλη κινητικότητα και προετοιμασίες. Μέσα στο πλαίσιο που βρισκόμαστε με την πανδημία και τις συνέπειες που προκαλεί στην ζωή μας, ξεκινάμε το Σάββατο το Καρναβάλι μας με την τελετή έναρξης.

Στόχος μας είναι με το ξεκίνημα να αλλάξει η διάθεση στον κόσμο, να μεταδώσουμε νότες αισιοδοξίας και χαράς, να πούμε όχι στην απαισιοδοξία και στην καταθλιπτική ατμόσφαιρα, να δοθεί μια ανάσα σε όλους τους συμπολίτες μας που ζουν και μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Ο Δήμος και όλες οι υπηρεσίες του θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε παρά τις δυσκολίες να κάνουμε αρκετά πράγματα και να απολαύσουμε το Καρναβάλι έστω και από μακριά.

Να θυμόμαστε πάντα ότι πίσω από τους τεχνικούς όρους Δήμος, Καρναβαλικός Οργανισμός είναι οι εργαζόμενοι που με την δουλειά τους θα γίνει και το φετινό Καρναβάλι και θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε για όσα μας προσφέρουν.

Να πούμε επίσης σε όλους τους Πατρινούς να μην σπεύσουν για να δουν από κοντά τα δρώμενα της τελετής έναρξης, θα τηρηθούν οι αποστάσεις και θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα κατά της πανδημίας ».

Η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ στην εισήγησή της αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού και έδωσε στοιχεία για το τι θα περιλαμβάνει η τελετή έναρξης. Η κυρία Κουρή ανέφερε επίσης ότι στις φετινές εκδηλώσεις συμμετέχουν ενεργά και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων και το ΔΗΠΕΘΕ.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού σημείωσε: «Εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους στον Ηλεκτροφωτισμό και στο Καρναβαλικό Συνεργείο, θέλω να πω ότι σπεύσαμε και κατεβάσαμε αμέσως μετά τις γιορτές τον χριστουγεννιάτικο και ήδη στην πλατεία Γεωργίου τοποθετούμε σύνθεση καρναβαλική. Φέτος δεν μπορεί, λόγω των μέτρων κατά του covid, να γίνει κρυμμένος θησαυρός στην πλατεία και αποφασίσαμε να στήσουμε ένα άρμα που έχει αναφορά στον κορονοϊό. Καρναβαλικά στοιχεία θα τοποθετήσουμε και στην πλατεία Τριών Συμμάχων, στην Αγίου Νικολάου και σε άλλα σημεία της πόλης, δίνοντας μια νότα χαράς στους Πατρινούς και σε όλους όσους παρακολουθήσουν από μακριά το Καρναβάλι μας».

Τέλος ο συντονιστής των δρώμενων της τελετής έναρξης ενημέρωσε, εκτός των άλλων, ότι όλοι οι συντελεστές έχουν λάβει άδεια από το Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλοι θα υποβληθούν σε covid τεστ.  

 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΔΗΠ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ

ΗΡΑΣ ΚΟΥΡΗ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε εδώ για να προαναγγείλουμε την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού, της κορυφαίας διοργάνωσης της Πάτρας. Παρά τη δυσάρεστη συγκυρία της μη πραγματοποίησης υπαίθριων εκδηλώσεων, τη μη πραγματοποίησή τουΠατρινού Καρναβαλιού 2021 στον φυσικό του χώρο, στον δρόμο και στην πλατεία, εκεί που η ευρηματικότητα, το κέφι, η φαντασία και η έμπνευση των υγιών δυνάμεων της πόλης καταθέτονται ως δημιουργικά τους αποθέματα καρναβαλικής ζωής, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων Καρναβάλι Πάτρας με απόλυτα προσεκτικό οικονομικό προγραμματισμό και χωρίς σπατάλες θα προσπαθήσει να προσφέρει ανάσες ζωής καθ΄ όλη την καρναβαλική περίοδο. Έχει ετοιμάσει σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, που θα μεταδίδονται τηλεοπτικά και διαδικτυακά μεταφέροντας τον παλμό του Καρναβαλιού μας και της πατρινής δημιουργίας σε κάθε γεωγραφική άκρη μέσω της συνδρομής της τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίστηκε η τελετή έναρξης, οι δράσεις της Ημέρας Έναρξης αλλά και μια σειρά δράσεων που θα ακολουθήσουν και έχουν ως στόχο να προβάλλουν δημιουργικές πτυχές της μεγάλης γιορτής της Πάτρας που έχουν καλλιτεχνικό πρόσημο και συνδέουν το Καρναβάλι με τις Τέχνες. Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, διαγωνισμοί τραγουδιού, δράσεις του Κρυμμένου Θησαυρού, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς» και πολλά άλλα θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο ώστε μέσω τηλεοπτικών μεταδόσεων και του διαδικτύου να δώσουν την ευκαιρία σε όλους να αφουγκραστούν την ατμόσφαιρα των ημερών, προσαρμοσμένη βέβαια στις ανάγκες που επιβάλλονται ώστε αυτό το Καρναβάλι να είναι το τελευταίο Καρναβάλι της οθόνης. Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα τηρούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα. Θέμα του φετινού Καρναβαλιού είναι «Το πλήρωμα…του χρόνου» και οι φετινές δράσεις θα χαρακτηριστούν από ματιές στην ιστορία και στο παρελθόν, αλλά και από την προοπτική για το αύριο της κορυφαίας διοργάνωσης.

Αν το επιτρέψουν μάλιστα οι συνθήκες, δράσεις του Πατρινού Καρναβαλιού θα διεξαχθούν και σε ανοιχτούς χώρους.

Με την ελπίδα και την πίστη ότι το Καρναβάλι μας σε αυτή τη μορφή θα είναι το τελευταίο, κρατάμε ζωντανό το όνειρο και υποσχόμαστε του χρόνου μια ανεπανάληπτη χρονιά, αντάξια της ιστορίας και της αίγλης του θεσμού που το κατέταξαν στην αφρόκρεμα των Καρναβαλιών διεθνώς.

Παράλληλα η ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων έχει επωμιστεί με την πυρετώδη προετοιμασία του πολυδύναμου πολιτιστικού πολυχώρου των Παλαιών Σφαγείων με κέντρο αναφοράς το Πατρινό Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, που θα δώσει άλλη πνοή και δημιουργική κατεύθυνση στον θεσμό του Πατρινού Καρναβαλιού καθόλη τη διάρκεια του έτους. Τα κτίρια ανακατασκευάστηκαν στο πλαίσιο του έργου SPARC, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. Mετά την ανακατασκευή τους τα κτίρια υποστηρίζουν χρήσεις, όπως κτίρια διοίκησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης, χώρο προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού, χώρο προβολής της ιστορίας του Καραγκιόζη, χώρο  παρουσίασης καρναβαλικών δημιουργιών, στολών, καπέλου, μάσκας και άλλων κατασκευών, με παρουσίαση της δουλειάς των δημιουργών σε πραγματικό χρόνο, χώρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με έμφαση στο καρναβάλι και το Καραγκιόζη, χώρο παρουσίασης της διαδικασίας κατασκευής και αναπαραγωγής προϊόντων των δημιουργών σε τρισδιάστατη απεικόνιση (3D scanning- 3D printing), πολυχώρο εκδηλώσεων, χώρο περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα Πολυμεσικών Εφαρμογών/Multi-MediaCenter και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων θα αποτελέσει ένα πολυδύναμο πολιτιστικό χώρο για το Πατρινό Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, μαζί με την υλική και άυλη κληρονομιά που τα συνοδεύει, με έντονα δημιουργικό, ψηφιακό, οπτικοακουστικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό και συμμετοχικό χαρακτήρα. Ένα τοπόσημο για την πόλη μας, προτάσσοντας ένα νέο μοντέλο πολιτιστικής στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη της. Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε πολίτες όλων των ηλικιών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε όλους του χώρους και να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο της δημιουργίας του Πατρινού Καρναβαλιού και του Καραγκιόζη. Παράλληλα μέσω οργανωμένων επισκέψεων και σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μαθητές όλων των βαθμίδων, θα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν καρναβαλικά στοιχεία, φιγούρες καραγκιόζη. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί και στην εκπαίδευση ενηλίκων στους τομείς δραστηριότητας του πολυχώρου.

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου