ΟΥΑΣΙΓΚΤΩΝ : Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πρωτεύουσα των ΗΠΑ μετά τα επεισόδια – Τέσσερις νεκροί

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουάσιγκτον μετά τα επεισόδια – Τέσσερις νεκροί

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον χώρο του Καπιτωλίου στα επεισόδια που ξέσπασαν χθες Τετάρτη, ενώ 52 πρόσωπα έχουν συλληφθεί, ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσινγκτον, Ρόμπερτ Τζ. Κόντι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Κόντι διευκρίνισε ότι οι 47 από τις 52 συλλήψεις έγιναν εξαιτίας της παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μετά τις 18:00 χθες, με τις 26 από αυτές να γίνονται στον χώρο του Καπιτωλίου.

Αρκετά άλλα πρόσωπα συνελήφθησαν επειδή οπλοφορούσαν, χωρίς να διαθέτουν άδεια ή επειδή τα όπλα τους είναι απαγορευμένα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, δύο αυτοσχέδιες βόμβες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων αλλά και της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε επίσης φορητό ψυγείο που περιείχε κοκτέιλ Μολότοφ σε όχημα στον χώρο του Καπιτωλίου.

Ο Κόντι ανέφερε επιπλέον ότι αστυνομικός της φρουράς του Καπιτωλίου έριξε τη σφαίρα η οποία τραυμάτισε γυναίκα η οποία υπέκυψε αργότερα σε νοσοκομείο όπου διακομίστηκε. Δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του θύματος, αναφέροντας ότι εκκρεμεί η ενημέρωση των οικείων της.

Διευκρίνισε ότι οι άλλοι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά.

se-katastasi-ektaktis-anagkis-i-oyasigkton-meta-ta-epeisodia-amp-8211-tesseris-nekroi0

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, η Μιούριελ Μπάουζερ, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια.

Τα έκτακτα μέτρα στην Ουάσινγκτον θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σκηνές χάους

Υπενθυμίζεται ότι σκηνές χάους εξελίχθηκαν στην Ουάσιγκτον, μετά την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, την ώρα που συνεδρίαζε το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων προκειμένου να επικυρώσει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας απομάκρυναν τον όχλο από το Καπιτώλιο, ενώ επεβλήθη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσιγκτον.

se-katastasi-ektaktis-anagkis-i-oyasigkton-meta-ta-epeisodia-amp-8211-tesseris-nekroi1

Το Κογκρέσο ανέστειλε τη συνεδρίαση, ενώ σε εικόνες που μεταδόθηκαν εμφανίστηκαν άνδρες των αρχών να έχουν τραβήξει όπλα και να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους εισβολείς διαδηλωτές.

Η αστυνομία εκκένωσε τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία, καθώς οι οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν και κατέλαβαν αίθουσες του Κογκρέσου. Χρειάστηκαν τουλάχιστον 4 ώρες προκειμένου να καταφέρουν οι αρχές να εκκενώσουν το κτίριο από τους εισβολείς.

Το Twitter και το Facebook μπλόκαραν για τις επόμενες ώρες τον λογαριασμό του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να μην ρίξει άλλο λάδι στη φωτιά.

se-katastasi-ektaktis-anagkis-i-oyasigkton-meta-ta-epeisodia-amp-8211-tesseris-nekroi2

Δραματική έκκληση Μπάιντεν

«Αυτή την ώρα η Δημοκρατία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία επίθεση χωρίς προηγούμενο, επίθεση στους εκπροσώπους του έθνους, στους αστυνομικούς στους ανθρώπους και τους υπαλλήλους που υπηρετούν το Καπιτώλιο», τόνισε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ να απευθυνθεί στο έθνος για να σταματήσει «το χάος που βλέπουμε».

Πενς: Δεν νικήσατε

«Σήμερα ήταν μια μαύρη ημέρα για το αμερικανικό Καπιτώλιο», δήλωσε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης της Γερουσίας που επανέλαβε τις εργασίες της, αρκετές ώρες αφότου ο όχλος των οπαδών του Τραμπ εισέβαλε στο εμβληματικό κτίριο. Ο ίδιος έστειλε αυστηρό μήνυμα στους ταραξίες που υποκινήθηκαν από τον πρόεδρο Τραμπ: «Όλοι εσείς που προκαλέσατε καταστροφές στο Καπιτώλιο, δεν κερδίσατε».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, Μιτς Μακκόνελ, δήλωσε ότι «επιχείρησαν να ταράξουν την δημοκρατία μας, απέτυχαν. Αυτοί απέτυχαν». 

Επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσαν οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον. Σκληρά λόγια και από τον Τζορτζ Ου. Μπους, ο Μιτ Ρόμνι, ο Μάικ Πομπέο και σειρά επιφανών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου