Αυξημένη επικινδυνότητα στον Ισθμό της Κορίνθου

Αυξημένη επικινδυνότητα στον Ισθμό της Κορίνθου

Να κηρυχθεί η περιοχή της Διώρυγας της Κορίνθου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρίστος Δήμας.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός, σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, την περασμένη εβδομάδα είχε ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Υποδομών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κατολισθήσεων στη διώρυγα.

 

 Μετά από αυτοψία, οι τεχνικοί του υπουργείου υπογράμμισαν την ανάγκη να πραγματοποιηθεί άμεσα τοπογραφική μελέτη, γεωτεχνική έρευνα και μελέτη, και εκτίμησαν πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 16 εβδομάδες και στην συνέχεια εργασίες με εκτιμώμενο προϋπολογισμό της τάξεως των 8-9 εκατ. ευρώ.

«Για να μπορέσει όμως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να προχωρήσει σε όλα αυτά, απαιτείται αρχικά να υπάρξει αρμοδιότητά του, συνεπώς θα πρέπει να υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση με την Διώρυγα της Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) το οποίο ήδη δρομολογείται» σημειώνει ο κ. Δήμας. Λόγω των συνθηκών - προσθέτει ο ίδιος - ζήτησε από την Περιφέρεια να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, «με βάση πάντοτε στις επιστημονικές αναλύσεις» όπως υπογραμμίζει.

«Σύμφωνα με την πρόσφατη εκτίμηση επικινδυνότητας και διερεύνησης του κατολισθητικού κινδύνου που υπογράφουν ο καθηγητής κ. Λέκκας και ο γενικός διευθυντής του ΕΑΓΜΕ κ. Τσώκος, η περιοχή στο δυτικό πρανές της διώρυγας Κορίνθου έχει αυξημένη επικινδυνότητα για εκδήλωση καταπτώσεων που θέτει σε κίνδυνο την ναυσιπλοΐα. Ως εκ τούτου, κρίνεται επιτακτική ανάγκη η άμεση λήψη μέτρων αποφόρτισης και προστασίας των πρανών» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός.

 Ακόμη, σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου, Άκη Σκέρτσο και τον γενικό γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία, ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για τις μελέτες και τις απαραίτητες κατασκευές της διώρυγας Κορίνθου από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

Τέλος, ο υφυπουργός γνωστοποιεί πως για την πορεία των επεμβάσεων στη διώρυγα, ενημέρωσε και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, όπως επίσης και τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Αναστάσιο Γκιολή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου