ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ / ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ : To δικαίωμα των εργαζομένων στην αποσύνδεση: Οι άνθρωποι δεν είναι μηχανές!

Tο δικαίωμα στην αποσύνδεση είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας των εργαζομένων και πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο της κοινωνικής μας πολιτικής. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, στα πλαίσια της παρέμβασης του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

H τηλεργασία αλλά κι η ευελιξία που απορρέει από τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων έχουν δημιουργήσει μια κουλτούρα συνεχούς σύνδεσης με τον εργασιακό χώρο. Τα όρια μεταξύ εργασιακού και προσωπικού χρόνου γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα κι αρκετοί εργαζόμενοι τείνουν να αφιερώνουν περισσότερο από τον ελεύθερο τους χρόνο για να διεκπεραιώσουν τα εργασιακά τους καθήκοντα.

Η Έκθεση για το δικαίωμα στην αποσύνδεση είναι εξαιρετικά σημαντική διότι θέτει τη λελογισμένη κι αποδοτική χρήση των ψηφιακών εργαλείων με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων στο επίκεντρο. Μια ρύθμιση που θα επιτρέψει στους εργαζομένους να βελτιώσουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής αλλά και ν’ αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της διαρκούς σύνδεσης στην ψυχική αλλά και σωματική τους υγεία.

O ευρωβουλευτής της ΝΔ ολοκλήρωσε δε την παρέμβαση του τονίζοντας ότι γίνεται ειδική μνεία στις επιπτώσεις σε κατηγορίες του πληθυσμού όπως γυναίκες, νέοι και τα άτομα με ευθύνες φροντίδας, ενώ η Έκθεση λαμβάνει υπόψη τις ειδικές ανάγκες των διαφόρων κλάδων αλλά και την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου