13 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 1921-2021, Εκατό χρόνια από την έναρξη της μαζικής ακρόασης

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στο πλαίσιο της προαγωγής της ποιοτικής ενημέρωσης και του Πολιτισμού τιμά την Παγκόσμια Μέρα Ραδιοφώνου αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου. Αρχικά, η πρόταση ήταν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου σε ανάμνηση της περίφημης εκπομπής του Όρσον Γουέλς το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως ο <<Πόλεμος των Κόσμων>>. Η UNESCO, όμως, αποφάσισε διαφορετικά και πρόκρινε τη 13η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ



 



 Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σε μήνυμα του αναφέρει ‘‘ Το ραδιόφωνο ενώνει τους ανθρώπους. Σε μία εποχή ταχείας εξέλιξης των ΜΜΕ, το ραδιόφωνο κρατάει μία ειδική θέση σε κάθε κοινωνία ως μία προσιτή και ζωτικής σημασίας πηγή ειδήσεων και πληροφοριών. Καθώς αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση το ραδιόφωνο έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, εξίσου ως πηγή πληροφόρησης και έμπνευσης. Σε αυτή την Παγκόσμια Μέρα Ραδιοφώνου, ας αναγνωρίσουμε τη σταθερή δύναμη του για την προώθηση της ποικιλομορφίας και τη συμβολή του στην οικοδόμηση ενός πιο ειρηνικού και ανοιχτού κόσμου.’’

Το ραδιόφωνο είναι ένα ισχυρό μέσο για τον εορτασμό της διαφορετικότητας της ανθρωπότητας σε όλη της την ποικιλομορφία και αποτελεί μια πλατφόρμα δημοκρατικού λόγου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ραδιόφωνο παραμένει το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο μέσο όπως αναφέρεται από την UNESCO.

Αυτή η μοναδική δυνατότητα να προσεγγίζει το ευρύτερο κοινό συνεπάγεται ότι το ραδιόφωνο μπορεί να διαμορφώνει τον τρόπο που ζούμε την πολυμορφία μιας κοινωνίας, να αποτελεί χώρο για να μιλήσουν, να εκπροσωπηθούν και να ακουστούν όλες τις φωνές.

Δράσεις και θέσεις της Κοινο_Τοπίας έχουν κατ’ επανάληψη τύχει της προβολής και επικοινωνίας με το κοινό και παρότι ζούμε σε εποχή με μεγάλη διείσδυση της εικόνας στην πληροφορία το ραδιόφωνο προσφέρει στους λάτρεις του μια ποιοτική και ουσιαστική ακρόαση και ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου