Σαν σήμερα 2 Φεβρουαρίου

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Σαν σήμερα 2 Φεβρουαρίου

1207: Ιδρύεται η Terra Mariana, η οποία περιλαμβάνει τη σημερινή Εσθονία και Λετονία.

1536: Ο Ισπανός Πέντρο ντε Μεντόζα ιδρύει το Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή.

1653: Ιδρύεται στις ΗΠΑ η πόλη Νέο Άμστερνταμ, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Νέα Υόρκη.

1709: Ο Αλεξάντερ Σέλκιρκ διασώζεται αφού είχε ναυαγήσει σε ένα έρημο νησί, εμπνέοντας τον Ντάνιελ Ντεφόε να γράψει το βιβλίο «Ροβινσώνας Κρούσος».

1795: Ο Γάλλος σεφ, Νικολά Απέρ, ανακαλύπτει τη διατήρηση των τροφών δια της κονσερβοποίησης.

1828: Ιδρύεται η Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα, μετέπειτα Εθνική Τράπεζα, και καθιερώνεται ο Φοίνικας ως εθνικό νόμισμα.

1848: Υπογράφεται η Συνθήκη Γουαδελούπης Χιντάλγκο.

1911: Γιατροί από την Μινεσότα των ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι ο τέτανος μπορεί να αντιμετωπισθεί με εμβολιασμό.

1920: Η Εσθονία διακηρύττει την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία.

1932: Στην Κούβα, 1.500 άνθρωποι σκοτώνονται από σεισμό στην πόλη Σαντιάγο.

1935: Δοκιμάζεται για πρώτη φορά ο πολύγραφος, πιο γνωστός ως ανιχνευτής της αλήθειας.

1937: Εγκαινιάζεται το νέο θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλη στον ουρανοξύστη του ΡΕΞ επί της οδού Πανεπιστημίου.

1943: Παραδίδεται στον Κόκκινο Στρατό το τελευταίο οχυρό των Γερμανών στο Στάλινγκραντ, στην ΕΣΣΔ, τερματίζοντας μία από τις πιο καθοριστικές μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που κράτησε 140 μέρες. Οι Γερμανοί στρατιώτες παραδίδονται παρά τη δήλωση του Χίτλερ: «Η παράδοση αποκλείεται. Το στράτευμα θα αμυνθεί μέχρι τέλους».

1947: Μία φωτεινή επιγραφή με το σύνθημα «Να φύγουν οι Άγγλοι» αναρτάται στην Ακρόπολη, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Οι δράστες συλλαμβάνονται και η αστυνομία ανακοινώνει ότι πίσω από το εγχείρημα κρύβεται κομμουνιστικός δάκτυλος.

1980: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, με επιστολή του στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, προτείνει τη μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.

1982: Στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας, με διαταγή του προέδρου της χώρας, Χαφέζ αλ Άσαντ, επιτίθενται κατά του χωριού Χαμάκαϊ και σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους, στην προσπάθειά τους να καταστείλουν εξέγερση των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

1983: Αρχίζουν οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ για τη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

1995: Οι ηγέτες του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου συναντώνται για πρώτη φορά στο Κάιρο, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει η συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

1995: Το διαστημικό λεωφορείο Discovery ξεκινά το παρθενικό του ταξίδι.

1998: Στον… χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν σχεδόν όλοι οι αγρότες της χώρας, άλλοι με συμβολικούς αποκλεισμούς υπουργείων, άλλοι με αποκλεισμούς εθνικών οδών και λιμανιών. Εκατοντάδες τρακτέρ είναι παραταγμένα εκατέρωθεν της εθνικής οδού στην περιοχή της Λάρισας, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, παραπέμποντάς τους στον υπουργό Γεωργίας και το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής.

1998: Αεροσκάφος συντρίβεται σε βουνό κοντά στην περιοχή Κάραγιαν ντε Όρο στις Φιλιππίνες και σκοτώνονται 104 άνθρωποι.

2000: Διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή κηρύσσουν την περιοχή των Πρεσπών, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα και της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, κατά τη συνάντησή τους στη Φλώρινα. Η περιοχή παίρνει το όνομα «Βαλκανικό Πάρκο Πρεσπών».

2003: Στον εισαγγελέα οδηγούνται οι τρεις πρώτοι συλληφθέντες για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας. Ο εισαγγελέας ασκεί ποινική δίωξη για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στους Αγγελέτο Κανά, κοινοτάρχη Κιμώλου, Κώστα Αγαπίου και Ειρήνη Αθανασάκη, οι οποίοι συνελήφθησαν τα ξημερώματα.

2006: Σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών εις βάρος του ίδιου του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, στελεχών της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής αποκαλύπτεται σε κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Επικρατείας, Θόδωρου Ρουσόπουλου, Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, και Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη.

2007: Εκκενώνεται το Κέντρο Συνεντεύξεων του Λευκού Οίκου, τα προσωρινά κεντρικά γραφεία Τύπου κοντά στην προεδρική κατοικία των ΗΠΑ. Το CNN μετέδωσε ότι η εκκένωση οφείλεται σε ύποπτο πακέτο.

2015: Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, συναντά τον Βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Όσμπορν, και παράγοντες του Σίτι του Λονδίνου. Tα αγγλικά ΜΜΕ σχολιάζουν την επιμελώς ατημέλητη εμφάνιση του έλληνα υπουργού Οικονομικών, κάνοντας λόγο για «παλτό εμπόρου ναρκωτικών και ύφος τραγουδιστή των 90s».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου