Ιμαλάια : Πώς χάθηκαν τρεις κορυφαίοι ορειβάτες – Σώθηκε από θαύμα ο Αντώνης Συκάρης

Ο έλληνας ορειβάτης σταμάτησε περίπου στα 7.500 μέτρα καθώς έπαθε κρυοπαγήματα στα δάκτυλα του ποδιού

Σε θρίλερ εξελίχθηκε για ομάδα έμπειρων ορειβατών, συμπεριλαμβανομένου του  Έλληνα,  Αντώνη Συκάρη, η επιχείρηση ανάβασης στην κορυφή Κ2 των Ιμαλαΐων,  με υψόμετρο 8.611 μέτρα.

Η αποστολή αυτή, ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου 2020. Τρεις φημισμένοι ορειβάτες μεταξύ των οποίων ο θρύλος του Πακιστάν Μοχάμεντ Αλί Σαντπάρα αγνοούνται επισήμως από την περασμένη Παρασκευή και ετοιμάζονται αποστολές διάσωσης. Εκτός από τον Σαντπάρα, αγνοούνται επίσης ο Χουάν Πάμπλο Μοχρ από τη Χιλή και ο Ισλανδός Τζον Σνόρι.

 

Ο έλληνας ορειβάτης σώθηκε από θαύμα καθώς την κατάλληλη στιγμή πήρε τις κατάλληλες αποφάσεις: Σταμάτησε περίπου στα 7.500 μέτρα καθώς έπαθε κρυοπαγήματα στα δάκτυλα του ποδιού του και από την Κυριακή νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην κοιλάδα Σκαρντού του Πακιστάν και σε υψόμετρο 2.500 μέτρων. Σημειώνεται ότι ο Αντώνης Συκάρης βρίσκονταν σε θερμοκρασίες που άγγιζαν τους -40 βαθμούς Κελσίου.

Αντίξοες συνθήκες

Η Κ2 είναι η δεύτερη υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων και με εξαίρεση μία ομάδα από το Νεπάλ που την ανέβηκε πριν λίγο καιρό, κανείς άλλος δεν την έχει πατήσει το χειμώνα. Θεωρείται από τις μεγαλύτερες προκλήσεις καθώς είναι τραχιά, επικίνδυνη, με μεγάλες κλίσεις και για το λόγο αυτό προκαλούνται χιονοστιβάδες. Δεκάδες ορειβάτες έχουν χάσει κατά καιρούς τη ζωή τους ή αγνοούνται στην κορυφή της «ερημιάς» όπως αποκαλείται, ενώ χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα του Πακιστανικού Τύπου λίγο πριν από την εκκίνηση της αποστολής στις 18 Δεκεμβρίου. Ανέφερε «πως πολλοί από αυτούς που τώρα φιλοδοξούν να ανέβουν στο Κ2 πολύ σύντομα θα είναι νεκροί ή θα έχουν επιστρέψει σύντομα σπίτι τους.

Tα πράγματα άρχισαν να… στραβώνουν από την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου. Στο camp 3 σε υψόμετρο 7.440 μέτρα οι μισές σκηνές καταστράφηκαν με αποτέλεσμα επτά άτομα να τοποθετηθούν σε μία σκηνή καθιστώντας τρομερά δύσκολη την ξεκούραση τους για την τελική προσπάθεια. Πέντε σέρπα έχουν πάθει κρυοπαγήματα. «Ο Αντώνης νιώθει εξαιρετικά δυνατός και πανέτοιμος για την τελική προσπάθεια μένει να ξεκαθαριστεί αν αυτό θα γίνει,  λόγω του τρομερού ψύχους που φτάνει τους μείον 50 βαθμούς μιας και ήδη κινδυνεύει με κρυοπαγήματα», ανέφερε η ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης 4/2.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου