Πιπίνα Κουμάντου: «Η Καλαμάτα μπορεί να έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη μετά την Εθνική»

Πιπίνα Κουμάντου: «Η Καλαμάτα μπορεί να έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη μετά την Εθνική»

Οι δράσεις εξωστρέφειας που οργανώνονται από το Εφορευτικό Συμβούλιο

Να γίνει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας μετά την Εθνική, έχει ως στόχο η πρόεδρός της Πιπίνα Κουμάντου και προλαμβάνοντας όσους θα σπεύσουν να πουν ότι πρόκειται για προϊόν φαντασίας, είπε ότι είναι ένας εφικτός στόχος, που μπορεί να πάρει «σάρκα και οστά».


Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η κα Πιπίνα αναφέρεται σε δράσεις εξωστρέφειας της βιβλιοθήκης που έχουν προγραμματισθεί να υλοποιηθούν, όπως η ψηφιοποίηση αρχείων επιχειρήσεων και η δημιουργία τιμοκαταλόγων για τυφλούς σε επιχειρήσεις εστίασης, αλλά και στην ενεργό συμμετοχή της στον εορτασμό για τα 200 χρόνια της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας είναι ΝΠΔΔ το οποίο εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας. Λειτουργεί με βάση το Ν. 3149/2003 σε επίπεδο Διεύθυνσης, ενώ τον εποπτικό ρόλο του υπουργείου ασκεί το Εφορευτικό Συμβούλιο. Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου, από το Μάιο του 2020 είναι η δικηγόρος Πιπίνα Παν. Κουμάντου. Τα υπόλοιπα μέλη, με μακρά διαδρομή στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό της Καλαμάτας, είναι ο καθηγητής του ΠΑΠΕΛ και κοσμήτορας της Σχολής «Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών» Νικόλαος Ζαχαριάς, η φιλόλογος και πρόεδρος της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων Αντωνία Παυλάκου, ο δρ. Αναστάσιος Διονυσόπουλος, ανώτερος διοικητικός υπάλληλος του ΠΑΠΕΛ και η κα Ανδριανή Ρουσοπούλου – Καλλικούνη, ψυχολόγος και πρόεδρος του ιδρύματος Ευσταθίας Κωστοπούλου.

-Ποιος είναι ο ρόλος μιας βιβλιοθήκης στη σημερινή σύγχρονη «διαδικτυακή» εποχή;
Οι βιβλιοθήκες έχουν πάψει να αποτελούν απλώς χώρους αποθήκευσης βιβλίων μόνο για λίγους φιλαναγνώστες και ερευνητές. Είναι πια οι φορείς που έχουν τον κεντρικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Καλούνται να υποστηρίξουν τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης, τη δημιουργία του «νέου σχολείου» της μαθητικής έρευνας και της κριτικής αξιολόγησης της γνώσης.

-Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βιβλιοθήκη;
Οι περισσότερες βιβλιοθήκες της χώρας είναι, δυστυχώς, υποστελεχωμένες. Η υποστελέχωση είναι χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, αποτέλεσμα του συγκεντρωτικού και υδροκέφαλου συστήματος διοικητικής οργάνωσης του κράτους. Όλα αυτά τα χρόνια στη ΔΚΒΚ υπηρετούν ένας έως τέσσερις αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. Αυτό θα μπορούσε να είχε “εξαφανίσει” από το χάρτη τη βιβλιοθήκη μας, αλλά έχουμε την τύχη να υπηρετεί σε αυτήν μία ταλαντούχα και παθιασμένη με τη δουλειά της εκπαιδευτικός, η κα Νινέτα Σωτηράκη. Η κα Σωτηράκη, της οποίας τη θητεία ως διευθύντριας το Συμβούλιό μας ανανέωσε φυσικά τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι κάτοχος δυο πτυχίων, ενός μεταπτυχιακού τίτλου και υποψήφια διδάκτωρ Βιβλιοθηκονομίας και Αρχειονομίας. Γνωρίζει καλά πώς πρέπει να αναπτυχθεί η Βιβλιοθήκη και έχει φροντίσει να την εντάξει στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ 2020-2022 για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια.

-Ως Εφορευτικό Συμβούλιο, με την επιστροφή στην «κανονικότητά» μας, προγραμματίζετε κάποιες δράσεις για το έργο και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Βιβλιοθήκη;
Από την πλευρά μας, ως Εφορευτικό Συμβούλιο, φροντίζουμε να ανταποκρινόμαστε στον εποπτικό μας ρόλο και να υπηρετούμε την εξωστρέφεια της Βιβλιοθήκης, με την κινητοποίηση του κοινωνικού μας περίγυρου και την αναζήτηση ευκαιριών εμπλουτισμού των τεκμηρίων της και των εκπαιδευτικών της δράσεων. Αναζητούμε και αποδεχόμαστε δωρεές βιβλίων και άλλων τεκμηρίων, χορηγίες κ.λπ.

Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο επεξεργαστήκαμε και υποβάλλαμε πρόταση συνεργασίας προς το Δήμο, τη Διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας και τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη, που αν γίνει δεκτή, θα δημιουργηθεί στην Καλαμάτα η δεύτερη μεγαλύτερη Βιβλιοθήκη της χώρας μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη, θα εξοπλιστεί το Πνευματικό Κέντρο της πόλης με σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα, θα εκσυγχρονιστεί η Πινακοθήκη και θα προστατευτούν τα έργα Τέχνης της.

Το καταλαβαίνω ότι όποιος ακούει κάτι τέτοιο νομίζει ότι είναι προϊόν φαντασίας, όμως όχι. Είναι πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί με τη συνεργασία όλων μας και, φυσικά, με την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων από το ΠΔΕ, το ΕΣΠΑ και ιδιώτες. Δυστυχώς, η πανδημία και η απαγόρευση συναθροίσεων κατά τη διάρκειά της δεν επέτρεψαν να γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις και ζυμώσεις. Ευελπιστούμε, όμως, ότι, όταν σε λίγο καιρό τα πράγματα αποκατασταθούν, θα μπορέσουμε να «βάλουμε το νερό στο αυλάκι».

Αλλά και πέραν αυτής της πρότασης έχουμε προχωρήσει και στην υποβολή κι άλλων, όπως π.χ. την παραχώρηση της χρήσης του οχήματος που παλιότερα χρησιμοποιούνταν ως κινητή βιβλιοθήκη, το οποίο είναι παροπλισμένο από το 2009, στο Δήμο Καλαμάτας, για τη μεταφορά του προσωπικού της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να επεμβαίνουν γρήγορα και με ασφάλεια στους τόπους κρίσεων.

-Ποιες άλλες δράσεις εξωστρέφειας έχετε προγραμματίσει;
Περαιτέρω, στο πλαίσιο της αξιοποίησης του σύγχρονου ηλεκτρονικού εξοπλισμού που απέκτησε η Βιβλιοθήκη μέσα στο 2020, έχουμε συμφωνήσει με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και δύο ιδιωτικές επιχειρήσεις να τους παρέχουμε την υποστήριξη για την ψηφιοποίηση τους αρχείου τους, έργο που θα προβάλλει σε πανελλήνιο επίπεδο τη συμβολή του τόπου μας στο «επιχειρείν» σε όλα τα επίπεδα.

Εντός των επομένων εβδομάδων θα προχωρήσουμε στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. Ακόμα, είμαστε στη διαδικασία απόκτησης ενός εκτυπωτή Braille, για να βοηθήσουμε το εκπαιδευτικό έργο του Συλλόγου Τυφλών Μεσσηνίας και να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις εστίασης της πόλης να αποκτήσουν τιμοκαταλόγους που θα βοηθούν τους τυφλούς να παραγγέλνουν εύκολα και γρήγορα.

Επειδή το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ούτε η Βιβλιοθήκη μας που στεγάζεται στους χώρους του να ανοίξει και να υποδεχτεί τους αναγνώστες της, ζητήσαμε, για την υποβοήθηση του έργου των μαθητών και φοιτητών της πόλης μας, από τη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου την άδεια να ανοίγουμε τις πόρτες της Βιβλιοθήκης σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες και κατόπιν ραντεβού και με την τήρηση όλων των πρωτοκόλλων ασφαλείας που έχουμε προκαθορίσει για τη Βιβλιοθήκη. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες μέρες η πρόταση μας θα γίνει αποδεκτή.

-Ποια θα είναι η συμμετοχή της Βιβλιοθήκης στον εορτασμό για τα 200 χρόνια της Επανάστασης;
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων Εθνικής Ανεξαρτησίας, η Βιβλιοθήκη μας έχει προγραμματίσει δράσεις που θα αναδείξουν τη συμμετοχή της Καλαμάτας και γενικότερα της Μεσσηνίας στον Αγώνα.

Ξεκινήσαμε με το «Πώς θυμόμαστε την Επανάσταση του 1821; Μια σχολική δράση τοπικής ιστορίας» σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Επρόκειτο για σεμινάριο που απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και γονείς και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης, το Νοέμβριο. Το σεμινάριο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί του Νομού Μεσσηνίας και ήδη σχολεία, όπως το Δ.Σ. Μεθώνης, έχουν αρχίσει να τροφοδοτούν τη σχετική πλατφόρμα.

Ήδη στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης είναι δημόσια αναρτημένη λίστα με 140 περίπου βιβλία σχετικά με τον απελευθερωτικό αγώνα και την παλιγγενεσία.

Συμμετέχουμε ως φορέας στο πρόγραμμα «Δρόμοι Ελευθερίας» που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με την εκπαιδευτική δράση: «Οδόσημα της πόλης της Καλαμάτας και Επανάσταση του 1821», που απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Κάτι που είναι πολύ σημαντικό είναι η συμμετοχή της ΔΚΒΚ, ως επιλεγμένου τοπικού εταίρου προβολής και συνεργασίας των εκδηλώσεων εορτασμού της Γαλλικής Πρεσβείας της Ελλάδας: α) Στην ψηφιακή έκθεση τεκμηρίων του αγώνα που διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και β) Στη δράση συγγραφής άρθρων στη μαθητική Wikipedia στη γαλλική γλώσσα, με την παροχή τεχνικής και γλωσσικής υποστήριξης σε μαθητές που επιθυμούν να λάβουν μέρος. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη εργασίας με τη Γαλλική Πρεσβεία το Δεκέμβριο και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος της Πρεσβείας στο τέλος Φεβρουαρίου.

Φέτος, επίσης, αποφασίσαμε η θεματική κατεύθυνση του 4ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού να είναι προς την Επανάσταση, σε συνεργασία με την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων.

Επίσης προχωράμε σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου και με τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Δασκάλων, Αθανασία Χρονοπούλου, με σκοπό τη διοργάνωση διαδικτυακής εκδήλωσης με καλεσμένο συγγραφέα που έχει γράψει βιβλίο σχετικά με την εποχή. Προτάθηκε η συγγραφέας Λιλή Λαμπρέλλη με αφορμή δύο πρόσφατα βιβλία της, το «Έντεκα μέρες του Απρίλη» που αναφέρεται στην Έξοδο του Μεσολογγίου και τη συμμετοχή της στο συλλογικό τόμο «21+1 συγγραφείς γράφουν και καλλιτέχνες εικονογραφούν για το 1821». Η

 εκδήλωση προγραμματίζεται για το τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου.

Είμαστε στην αρχή κατάρτισης ενός προγράμματος για την πραγματοποίηση εκδήλωσης με θέμα τον Παπαφλέσσα, σε συνεργασία με την Κοινότητα Πολιανής, το γενέθλιο τόπο του, το Δήμο Πύλου – Νέστορος και το Μανιάκι, τον τόπο μαρτυρίου του και την Ιερά Μονή Βελανιδιάς, τον τόπο περισυλλογής και προσευχής του αγωνιστή.

Τέλος, αποφασίσαμε τη διάθεση σημαντικού μέρους του φετινού προϋπολογισμού για βιβλία για ενίσχυση της σχετικής βιβλιογραφίας, όπως και την παρουσίαση ενός υπό έκδοση συλλογικού τόμου με διηγήματα τα οποία προσεγγίζουν λιγότερο γνωστά περιστατικά από την Επανάσταση του 1821 και θα βγει από τον εκδοτικό οίκο 24 Γράμματα.

ΠΗΓΗ  : tharrosnews.gr - της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου