Κάθε έγκλημα και η φυλακή του – Η φυλάκιση Λιγνάδη στην Τρίπολη και το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας

Κάθε έγκλημα και η φυλακή του – Η φυλάκιση Λιγνάδη στην Τρίπολη και το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας | tovima.gr Στην εν λόγω φυλακή κρατούνται άτομα που έχουν κατηγορηθεί ή καταδικασθεί για σεξουαλικά εγκλήματα, προκειμένου να μην υπάρχουν κυρίως προβλήματα ασφαλείας από επιθέσεις άλλων κρατουμένων, λόγω της απαξίας των αδικημάτων.

Στο κατάστημα κράτησης Τρίπολης – με χωρητικότητα 53 κρατουμένους και στο οποίο είναι φυλακισμένα 111 άτομα –θα οδηγηθεί ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης.

 Στην εν λόγω φυλακή κρατούνται άτομα που έχουν κατηγορηθεί ή καταδικασθεί για σεξουαλικά εγκλήματα, προκειμένου να μην υπάρχουν κυρίως προβλήματα ασφαλείας από επιθέσεις άλλων κρατουμένων, λόγω της απαξίας των αδικημάτων.


Σημειώνεται ότι κατηγορούμενοι για σεξουαλικά αδικήματα παραμένουν και σε δύο πτέρυγες των φυλακών Γρεβενών, συνολικής χωρητικότητας 600 κρατουμένων, στο οποίο κρατούνται περίπου 633 άτομα.

Απόφαση εισαγγελέα

Η επιλογή για τη φυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη στη φυλακή της Τρίπολης έγινε με απόφαση εισαγγελέα, πιθανόν λόγω πιο κοντινής απόστασης στην Αθήνα και της ανάγκης να παρέχει νέες εξηγήσεις στην εν εξελίξει δικαστική έρευνα.


Ο διαχωρισμός των φυλακών

Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της σωφρονιστικής πολιτικής, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, προχώρησε στον διαχωρισμό των φυλακών, ανάλογα με τα εγκλήματα που διαπράττονται. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγινε τον Ιανουάριο του 2021.

Στα καταστήματα κράτησης Γρεβενών και Τρίπολης θα κρατούνται μόνο καταδικασμένοι για σεξουαλικής φύσεως εγκλήματα καθώς και για εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Αντίστοιχα έχει οριστεί η φυλακή Χαλκίδας (χωρητικότητας 127 ατόμων, στην οποία κρατούνται σήμερα 211 άτομα) για οικονομικά εγκλήματα, οι φυλακές Μαλανδρίνου (431 θέσεων και 538 κρατουμένων) και Τρικάλων (600 θέσεις, 744 φυλακισμένοι) ως υψίστης ασφαλείας, για κρατούμενους μεγάλης επικινδυνότητας.

Ακόμη, στις φυλακές της Πάτρας (446 θέσεων με 666 κρατουμένους) σταδιακά θα κρατούνται άτομα μόνο για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ υπάρχει σχεδιασμός στο σωφρονιστικό κατάστημα της Λάρισας (554 θέσεις, 690 κρατούμενοι) σε δεύτερη φάση να μετατραπεί σε χώρο κράτησης – όπως και στις φυλακές Χαλκίδας– για οικονομικά εγκλήματα.

Σημειώνεται τέλος ότι οι φυλακές Δομοκού (600 θέσεις, με 714 άτομα στην εν λόγω φυλακή) έχουν μετατραπεί σε πειθαρχικές στην οποία κρατούνται καταδικασμένοι για υποθέσεις ενόπλων οργανώσεων, ειδεχθή εγκλήματα καθώς και απείθαρχοι κρατούμενοι.

Όπως ανέφερε η κυρία Νικολάου «πλέον κάθε κρατούμενος ανάλογα με το αδίκημα που έχει τελέσει θα κρατείται σε αντίστοιχη φυλακή».

ΠΗΓΗ :  www.tovima.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου