Στα απόνερα των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων

 

Πραγματοποιήθηκε  λοιπόν  την περ. Τρίτη – έστω με καθυστέρηση – η πολυαναμενόμενη απολογιστική συνέντευξη του Νίκου Παπαδημάτου για τους ΙΙ Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες που έγιναν στην Πάτρα τον Αύγουστο του 2019.

Αν και το προηγούμενο διάστημα είχε προϊδεάσει για τα « σημεία και τέρατα» που είχε διαπιστώσει,  εν τούτοις  όσα επιπλέον και αναλυτικά αποκάλυψε προκάλεσαν αίσθηση.

 

 Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, αναφερόμενος στους προκατόχους του, έκανε λόγο για

 κακοδιοίκηση,

 ( όταν ανέλαβε η Ο.Ε. πολλά πράγματα ήταν μετέωρα με τους αγώνες να κινδυνέυουν να ματαιωθούν ---Από τους 19 διαγωνισμούς είχαν προκηρυχθεί οι πέντε, 11 ήταν άγονοι και τέσσερις κρίσιμοι (διατροφή, μέρος της διαμονής, ασφάλεια και το μεγαλύτερο κομμάτι της τεχνολογίας) δεν είχαν καν προκηρυχθεί) .

υπερκοστολόγηση,

 (υπήρξε αριθμός εργαζόμενων που δεν να πρόσφέραν τις υπηρεσίες τ και περιπτώσεις υψηλά αμειβόμενων με συμβάσεις όπως: 7,5 χιλ. ευρώ για ταξιθεσία στο κολυμβητήριο για δύο αγωνιστικές μέρες, 20 χιλ. για υπεύθυνο χορηγιών με πενιχρά αποτελέσματα και σύμβαση 20 χιλ. ευρώ συν ΦΠΑ για την ευθύνη του εθελοντισμού ).

 

κακοδιαχείριση και σπατάλη  δημόσιου χρήματος επικαλούμενος  αμείλικτους αριθμούς.

 

(αναλαμβάνοντας καθήκοντα βρήκε στο ταμείο μόνο 30 χιλ. ευρώ από τον αρχικό προϋπολογισμό των 5,5 εκατ. ευρώ συν 500 χιλ. ευρώ του ΠΕΑΚ και ήταν δεσμευμένα έναντι συμβάσεων)

 

Βέβαια δεοντολογικά και καλοπροαίρετα οφείλουμε να περιμένουμε και τον αντίλογο της άλλης πλευράς πριν καταλήξουμε σε οριστικά  συμπεράσματα.

Ωστόσο  και πάλι καλοπροαίρετα δεχόμαστε τις καταγγελίες ως βάσιμες , μέχρι αποδείξεως του εναντίου, πολύ περισσότερο που αποτελούν το πόρισμα διαπιστώσεων  Ορκωτών Λογιστών που ανέλαβαν τον διαχειριστικό έλεγχο.

Μιλάμε όπως προκύπτει για  πάρτυ και απροκάλυπτο φαγοπότι, για μνημείο φαυλότητας και  στοιχεία που συνιστούν ντοκουμέντα  διαφθοράς  για να διδάσκονται ως παραδείγματα προς αποφυγή, στις νομικές σχολές.

Εκείνη την περίοδο φαίνεται ότι εξελίχθηκε ένα εξόφθαλμο σκάνδαλο ολκής,  που έχει ονοματεπώνυμο,  προς όφελος ημετέρων και ευνοούμενων του τότε καθεστώτος.

Και έρχεται ετεροχρονισμένα τώρα στο φώς σταδιακά καθώς η πολιτική αλλαγή που προηγήθηκε των Αγώνων εκείνο το ίδιο καλοκαίρι… χάλασε τα σχέδια σε όσους επιδόθηκαν σε προκλητικές αρπαχτές.

Τουλάχιστον, χάρις στην υπερπροσπάθεια και ευελιξία όσων ανέλαβαν την τελευταία στιγμή, την διεξαγωγή των Αγώνων ,  η δεδομένων των συνθηκών και τηρουμένων των αναλογιών,  αγωνιστική επιτυχία, απέτρεψε τον  επαπειλούμενο διασυρμό της πόλης.

Ο φάκελος είπε ο κ. Παπαδημάτος «θα πάει τον φάκελο στη Βουλή αλλά και στον εισαγγελέα» με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εχουμε συνεπώς μπροστά μας να δούμε  πολλά επεισόδια. Ποια θα είναι  η κατάληξη  είναι νωρίς να εκτιμήσουμε αλλά ας ελπίσουμε ότι η  πόλη θα αποφύγει ένα ακόμα  εμφύλιο γύρο, από αυτούς τους τραυματικούς που έχει συνηθίσει να βιώνει κατά διαστήματα και με αφορμή πάντα μεγάλες διοργανώσεις  που αναλαμβάνει και που της τρώνε τα σωθικά λειτουργώντας σαν τροχοπέδη στην ανάπτυξή της.

Ο Ν. Παπαδημάτος κατέληξε ότι «με την απολογιστική συνέντευξη Τύπου έκλεισε  το κεφάλαιο της διοργάνωσης» τονίζοντας ότι «η πόλη πρέπει να προχωρήσει».

 

ΑΝΔΡΕΑΣ Α. ΒΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου