ΚΑΛΑΜΑΤΑ / Μ. Γαζούλη: «Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι ασφαλή»

«Ό,τι εγκρίνεται έχει υποβληθεί σε όλους τους ελέγχους ασφαλείας και αποτελεσματικότητας» είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας, αναφερόμενη στα εμβόλια κατά του covid 19, η Καθηγήτρια Βιολογίας -Νανοϊατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Μαρία Γαζούλη, η οποία είναι η Εθνική Εκπρόσωπος της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Αναφερόμενη στα συμπτώματα που έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής σε μερικούς απ’ τους ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο στη χώρας μας, είπε ότι είναι απολύτως συνηθισμένα και κράτησαν μόνο μερικές ώρες ή μια ημέρα το πολύ.


«Δεν παρατηρήθηκε τίποτα σοβαρό, μόνο αυτά που μπορεί να παρατηρηθούν και στα υπόλοιπα εμβόλια. Το πιο συχνό που αναφέρεται είναι ότι ανέπτυξαν λίγο πυρετό το βράδυ μετά τον εμβολιασμό, χωρίς η εμπύρετη κατάσταση να έχει διάρκεια», είπε η κ. Γαζούλη, προσθέτοντας: «Επειδή ακούμε πολλά ίσως να είμαστε και λίγο προκατειλημμένοι και ψυχολογικά να μας επηρεάζει, αλλά σωματικά σοβαρές παρενέργειες δεν έχω υπόψιν. Κάθε εμβόλιο δρα με διαφορετικό τρόπο και ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, το θέμα είναι να αναπτύξουμε ένα βαθμό ανοσίας πάνω από 50 με 60% ώστε να μπορέσουμε να κόψουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού» τόνισ

Στην ερώτηση, για το αν θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να λαμβάνουμε υπόψιν τις απόψεις που υποστηρίζουν ότι ο σύντομος χρόνος κυκλοφορίας του εμβολίου, μπορεί να μειώνει τα επίπεδα ασφαλείας του, η καθηγήτρια κ. Γαζούλη απάντησε:

«Δεν ισχύει τίποτα απ’ αυτά. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε μεγάλη πρόοδο στην τεχνολογία σε σχέση με πριν μια πενταετία για παράδειγμα που κυκλοφόρησε το εμβόλιο της γρίπης… Η νανοτεχνολογία πια έχει επεκταθεί τόσο πολύ που έχει μπει στην καθημερινή ιατρική πράξη. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επειδή πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα δόθηκαν πάρα πολλά χρήματα για την έρευνα, ενώ μειώθηκε πολύ η γραφειοκρατία. Αρα λοιπόν ούτε βιαστικά βγήκε το εμβόλιο, ούτε είναι μη ασφαλές. Οι συνθήκες ήταν τέτοιες που επέτρεψαν να βγει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, τηρουμένων όλων των πρωτοκόλλων ασφαλείς. Πλέον έχουμε την τεχνογνωσία για να αναπτύσσουμε αυτά τα προϊόντα».
Τέλος, η Καθηγήτρια Βιολογίας -Νανοϊατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Εθνική Εκπρόσωπος της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων Μαρία Γαζούλη, τόνισε:
«Και τα τρία εμβόλια που έχουν εγκριθεί, μας προφυλάσσουν σε μεγάλο ποσοστό από τον ιό, αλλά το θέμα είναι βεβαίως ότι όσο κυκλοφορεί ο ιός γίνονται μεταλλάξεις, οι οποίες φαίνεται, ότι καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια που παρέχουν επαρκή ανοσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου