Σαν σήμερα 10 Μαρτίου 2021

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Σαν σήμερα 10 Μαρτίου 2021

1629: Ο Κάρολος Α’ της Αγγλίας διαλύει το Κοινοβούλιο της Αγγλίας, ξεκινώντας μία 11ετή περίοδο απολυταρχίας.

1804: Στο Σαιντ Λούις, πραγματοποιείται επίσημη τελετή για τη μεταβίβαση της κυριότητας της περιοχής της Λουιζιάνας από τη Γαλλία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

1829: Υπογράφεται μεταξύ των τριών εγγυητριών δυνάμεων το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο τα σύνορα του αυτόνομου ελληνικού κράτους καθορίζονται προς βορρά από την οροθετική γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικού.

1846: Θεμελιώνεται το «Αρσάκειο Μέγαρο» στην Αθήνα, σε σχέδια του Λύσανδρου Καυτατζόγλου και με δαπάνες του Απόστολου Αρσάκη.

 1848: Η Γερουσία των ΗΠΑ επικυρώνει τη Συνθήκη Γουαδελούπης Χιντάλγκο, με την οποία λήγει ο Αμερικανικό-Μεξικανικός Πόλεμος.

1862: Οι ΗΠΑ εκδίδουν το πρώτο χαρτονόμισμα της χώρας.

1876: Πραγματοποιείται η πρώτη επικοινωνία μέσω τηλεφώνου, όταν ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ καλεί τον βοηθό του, που βρίσκεται σε παράπλευρο δωμάτιο, μέσω της πρώτης συσκευής μεταφοράς ήχου.

1986: Ο Χαρίλαος Βασιλάκος κερδίζει τον πρώτο σύγχρονο Μαραθώνιο, με 3 ώρες και 18 λεπτά, κατά τη διάρκεια των Α’ Πανελληνίων Αγώνων Στίβου.

1905: Ξεσπά η Κρητική Επανάσταση στο χωριό Θέρισος, με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι κινηματίες με υπόμνημά τους προς τις μεγάλες δυνάμεις ζητούν την ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

1910: Καταργείται η δουλοπαροικία στην Κίνα.

1920: Το Βρετανικό Κοινοβούλιο ψηφίζει νόμο περί αυτοδιακυβέρνησης, που χωρίζει την Ιρλανδία σε δύο ημιανεξάρτητες περιοχές.

1922: Συλλαμβάνεται στην Ινδία ο Μαχάτμα Γκάντι, κατηγορούμενος για ανταρσία, και θα καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλάκισης, για να απελευθερωθεί μετά από σχεδόν δύο χρόνια για μια εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας.

1923: Τραγικό ναυάγιο σημειώνεται στον Σαρωνικό. Το επίτακτο ναυαγοσωστικό «Αλέξανδρος Ζ’» βυθίζεται κοντά στην Ψυττάλεια, με αποτέλεσμα να πνιγούν περισσότεροι από 150 αξιωματικοί και ναύτες.

1925: Ιδρύεται ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς, όταν τα μέλη του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς αποφασίζουν σε μία ιστορική συνέλευση τη διάλυση των σωματείων και την ίδρυση νέου.

1926: Στην Ελλάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωσήφ Κούνδουρος, εισηγείται το θεσμό του πολιτικού γάμου. Αντίθετος με την ιδέα δηλώνει ο πρωθυπουργός, Θεόδωρος Πάγκαλος, που κυβερνά δικτατορικά.

1933: Σεισμός στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σκοτώνει 115 άτομα και προκαλεί ζημιές περίπου 40.000.000 δολαρίων.

1933: Ορκίζεται στην Αθήνα η κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη.

1944: Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο ιδρύει την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης.

1952: Ο Φουλχένσιο Μπατίστα ηγείται επιτυχημένου πραξικοπήματος στην Κούβα και ορίζει τον εαυτό του ως «προσωρινό πρόεδρο».

1959: Περίπου 300.000 Θιβετιανοί περιστοιχίζουν το παλάτι του Δαλάι Λάμα, φοβούμενοι απόπειρα απαγωγής του από την Κίνα.

1969: Δικαστήριο του Μέμφις των ΗΠΑ βρίσκει ένοχο για την δολοφονία του μαύρου ακτιβιστή Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον Τζέιμς Ερλ Ρέι και τον καταδικάζει σε θάνατο.

1971: Στην Ινδία, η Ιντίρα Γκάντι κερδίζει τις εκλογές.

1977: Αστρονόμοι ανακαλύπτουν τους δακτύλιους του Ουρανού.

1978: Απαγορεύονται με νόμο στην Ελλάδα οι διαφημίσεις τσιγάρων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

1982: Πραγματοποιείται ευθυγράμμιση (σύνοδος) των εννέα πλανητών του Ηλιακού Συστήματος.

1994: Κηδεύεται με τιμές Πρωθυπουργού η υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη.

2015: Την ομόθυμη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων συγκεντρώνει η πρόταση της προέδρου του Σώματος, Ζωής Κωνσταντοπούλου, για την επανασύσταση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.

2017: Μετά από μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας επικυρώνει ομόφωνα την καθαίρεση της προέδρου της χώρας, Παρκ Γκουν-χιέ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου