ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ : Έναρξη της συνόδου ολομέλειας - Μάρτιος ΙΙ 2021






Ο πρόεδρος Sassoli χαιρέτισε την 200ή επέτειο της ελληνικής επανάστασης, μίλησε κατά των κυρώσεων της Κίνας και ηγήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων των εκτοπίσεων από την ΕΣΣΔ.

Κατά την εναρκτήρια δήλωσή του, ο πρόεδρος Sassoli χαιρέτισε την 200ή επέτειο από την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία στην Ελλάδα, που οδήγησε στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους το οποίο βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της ΕΕ.

Τόνισε ωστόσο και ότι η 25 Μαρτίου είναι επίσης ημέρα εορτασμού και μνήμης για τον μαζικό εκτοπισμό στη Σιβηρία Εσθονών, Λετονών και Λιθουανών από την ΕΣΣΔ, εκ των οποίων ελάχιστοι επέστρεψαν. Τιμώντας τα θύματα με ενός λεπτού σιγή, ο πρόεδρος Sassoli δήλωσε ότι τέτοιου είδους παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να επαναληφθούν ποτέ.

Το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ΕΕ και παγκοσμίως, δήλωσε ο πρόεδρος Sassoli, αναφερόμενος στις κυρώσεις της Κίνας κατά πέντε ευρωβουλευτών και της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι εν λόγω κυρώσεις ως αντίποινα αποτελούν απαράδεκτη απάντηση στις θεμιτές ανησυχίες του Κοινοβουλίου σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσθεσε, εκφράζοντας την υποστήριξή του σε όσους έχουν πληγεί από αυτές.

Ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Reinhard Bütikofer (Πράσινοι, Γερμανία) δήλωσε ότι οι κυρώσεις καταδεικνύουν ότι οι αξίες της ΕΕ είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Περιγράφοντας τις κυρώσεις ως επίθεση κατά των θεσμικών οργάνων, επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να είναι ενωμένη στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης.

Η Maria Arena (Σοσιαλιστές, Βέλγιο), πρόεδρος της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισε ότι η ΕΕ έχει καθήκον να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Δεν θα μας φιμώσουν» είπε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου