ΑΘΗΝΑ : Επιστράτευση 206 ιδιωτών γιατρών

Στην επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ προχωρά η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, καθώς μέχρι χθες μόλις 61 γιατροί είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα με στόχο την εξεύρεση γενικών γιατρών, παθολόγων, πνευμονολόγων, αναισθησιολόγων να συνδράμουν τις δημόσιες δομές.

Όπως δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας «το υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση-έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς, για την ενίσχυση των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε».

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών γιατρών των ειδικοτήτων παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών στην Αττική» πρόσθεσε.

Η επίταξη υπηρεσιών αφορά 206 ιδιώτες γιατρούς. Διευκρινίζοντας τι σημαίνει «επίταξη ιατρικών υπηρεσιών», από το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζουν ότι σημαίνει υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές.

Χθες, ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του υπερασπίστηκε τις πολιτικές επιλογές του στο θέμα της επίταξης του ιδιωτικού ιατρικού τομέα, τονίζοντας ότι «εάν είχαμε σπεύσει να κάνουμε αυτό που ζητούσε η αντιπολίτευση από τον περασμένο Απρίλιο, θα είχαμε κάνει επιτάξεις χωρίς να τις χρειαζόμασταν τότε, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια. Όμως τώρα που απαιτείται η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, προχωράμε σε πρώτη φάση σε συνεργασία μαζί του».

Σχολιάζοντας το θέμα της πιθανής επίταξης, είπε: «Η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώσουμε, πρέπει και να τον εμπνεύσουμε να το κάνει. Αν όμως χρειαστεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, δεν θα διστάσω να το κάνω».

Της απόφασης του υπουργείου Υγείας για την επίταξη είχε προηγηθεί η άκαρπη συνάντηση που είχε το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Το ΔΣ του ΠΙΣ είχε ζητήσει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου όπως αναφέρει, να συζητηθούν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα.

«Παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης», αναφέρει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του που προηγήθηκε της επίταξης.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο πρόεδρος του ΠΙΣ και τα μέλη του ΔΣ καθώς και οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας τίθεντο στη διάθεση του ΕΣΥ και καλούν τους συναδέλφους τους να τους ακολουθήσουν, «μέχρι το υπουργείο Υγείας να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά τους για την αντιμετώπιση του τεραστίου προβλήματος».

Ο ΠΙΣ ανέφερε επίσης, ότι «οι ιδιώτες γιατροί έχουν δηλώσει ότι και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ εθελοντικά. Εντούτοις. ο υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει με μια απόλυτη επικοινωνιακή ασάφεια ότι αναζητά 200 ιατρούς για το ΕΣΥ, χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης». 

Την ίδια ώρα, πάντως, σε ρήξη φαίνεται πως οδηγούνται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με αφορμή το θέμα της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με ανακοίνωσή του, διευκρινίζει ότι το τελευταίο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) «είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Επιστημονικών Εταιριών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής Πνευμονολογίας και Αναισθησιολογίας, σήμερα στις 10π.μ., με θέμα την περαιτέρω ενσωμάτωση των ιδιωτών ιατρών στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συνεχίζει την προσπάθεια για τη συσπείρωση του Ιατρικού κόσμου ενάντια στην πανδημία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες και επισημαίνεται ότι τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ τίθενται σύσσωμα στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας για να συνδράμουν στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Καλούμε τον ιατρικό κόσμο σε συσπείρωση. Όλοι μαζί ενωμένοι θα συμβάλλουμε στην αναχαίτιση της πανδημίας και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Αυτή την ώρα η σκέψη όλων μας είναι στους ασθενείς που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Η κριτική και η εσωστρέφεια είναι για την επόμενη ημέρα», αναφέρει ο κ. Πατούλης.

 Προσθέτει ακόμη ότι οι ιδιώτες γιατροί το κρίσιμο αυτό διάστημα έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες, κρατώντας ανοιχτά τα ιατρεία τους και στηρίζοντας την ΠΦΥ, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα στην υγειονομική θωράκιση ενάντια στην πανδημία.

Στο μεταξύ, στην «κόκκινη γραμμή» εξουθένωσης, με τη σωματική καταπόνηση από τις πολλές εφημερίες και τις συνεχείς βάρδιες να φέρνει ψυχική εξόντωση και εντάσεις, και κυρίως χωρίς ορατή διέξοδο από αυτή την πρωτοφανή κρίση, βρίσκονται γιατροί και νοσηλευτές νοσοκομείων της Αττικής –και όχι μόνο–, που ειδικά τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουν συνθήκες της πιο σκληρής μάχης κατά της πανδημίας. Το προσωπικό του ΕΣΥ βιώνει στο έπακρο τη μη κανονικότητα αυτής της κρίσης. Να καλούνται, δηλαδή, να εφημερεύουν σε κλινικές COVID γιατροί κάθε ειδικότητας, ουρολόγοι, γαστρεντερολόγοι, δερματολόγοι, αφού παθολόγοι και πνευμονολόγοι δεν επαρκούν.

Τον ασφυκτικό κλοιό της COVID-19 στο ΕΣΥ καταδεικνύουν τα σκληρά νούμερα: περίπου 650 διασωληνωμένοι ασθενείς την Πέμπτη, πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής πάνω από 95% και ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία που ξεπέρασαν τις 500 στα τέλη της εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου