Σαν σήμερα 7 Μαρτίου 2021

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο newsbeast.gr

Σαν σήμερα 7 Μαρτίου 2021

321: Ο Κωνσταντίνος Α’ αποφασίζει ότι η Κυριακή είναι ημέρα ανάπαυσης στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

421: Μεγαλοπρεπώς τελούνται στην Κωνσταντινούπολη οι γάμοι του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β’ με την Αθηναΐδα, κόρη του φιλοσόφου Λεοντίου. Λίγο πριν το μυστήριο η μετέπειτα Αυγούστα είχε βαπτιστεί χριστιανή με το όνομα Ευδοκία.

961: Ο στρατηγός του Βυζαντίου Νικηφόρος Φωκάς απελευθερώνει το Ηράκλειο της Κρήτης από τους Άραβες.

1186: Ο αυτοκράτωρ του Βυζαντίου, Ισαάκιος Β’ Άγγελος Κομνηνός, με στρατηγό τον Αλέξιο Βρανά, κατατροπώνει σε μεγάλη μάχη κοντά στο Στρυμόνα τους Νορμανδούς, οι οποίοι βάδιζαν κατά της Κωνσταντινούπολης μετά την κατάληψη του Δυρραχίου και της Θεσσαλονίκης.

1558: Η Γαλλία καταλαμβάνει το Καλαί, την τελευταία κτήση της Αγγλίας στο γαλλικό έδαφος.

1598: Ο Μπορίς Γκοντουνόφ γίνεται τσάρος της Ρωσίας, μετά τον θάνατο του Θεόδωρου Α’.

1610: Ο Ιταλός μαθηματικός και αστρονόμος, Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι), ανακαλύπτει τέσσερις από τους δορυφόρους του Δία: την Ιώ, την Ευρώπη, το Γανυμήδη και την Καλλιστώ.

1714: Ο Χένρι Μιλ λαμβάνει το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για γραφομηχανή στην Αγγλία.

1782: Ανοίγει στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, η πρώτη αμερικανική εμπορική τράπεζα, η Bank of North America (Τράπεζα της Βορείου Αμερικής).

1785: Ο Αμερικανός, Τζον Τζέφρις, και ο Γάλλος, Ζαν Πιέρ Μπλανσάρ, πετούν για πρώτη φορά πάνω από τη Μάγχη με αερόστατο, διασχίζοντας την απόσταση Ντόβερ-Καλαί.

1785: Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ λαμβάνει τον δεύτερο βαθμό της Μασονίας, αυτόν του εμπειροτέχνη.

1789: Πραγματοποιούνται οι πρώτες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

1826: Ο Ανδρέας Μιαούλης σπάει τον αποκλεισμό του Ιμπραήμ και μεταφέρει πολεμοφόδια στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.

1837: Ιδρύεται στην Αθήνα η Αρχαιολογική Εταιρεία, με πρωτοβουλία του Ιάκωβου Ρίζου Νερουλού, του βαρόνου Κ.ωνσταντίνου Μπέλλιου και άλλων εκλεκτών Ελλήνων της εποχής.

1838: Ψηφίζεται νόμος για την παραχώρηση γης στους οπλαρχηγούς και πολεμιστές του Αγώνα.

1839: Ο Φρανσουά Αραγκό, ο διάσημος επιστήμονας και πολιτικός, ανακοινώνει επίσημα σε ομιλία του στη Γαλλική Ακαδημία των Επιστημών, την ανακάλυψη της φωτογραφίας από τον Λουί-Ζακ Νταγκέρ.

1876: Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο.

1887: Ο Τόμας Στίβενς γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που ολοκληρώνει τον γύρο του κόσμου με ποδήλατο. Ξεκίνησε το ταξίδι του τον Απρίλιο του 1884 και κάλυψε 13.500 μίλια.

1895: Η Κορέα ανεξαρτητοποιείται από την Κίνα.

1904: Η Ζαν ντ’ Αρκ περνά τη δεύτερη φάση του ιερού δικαστηρίου στη Ρώμη για την ανακήρυξή της σε αγία.

1904: Καθιερώνεται ως σήμα κινδύνου το CQD, το οποίο αργότερα θα αντικατασταθεί από το S.O.S.

1910: Γίνεται η πρώτη συνέλευση του Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Ομίλου, μετέπειτα Παναθηναϊκού, στην κατοικία του 20χρονου Γιώργου Καλαφάτη, στην οδό Δερβενίων 3 στα Εξάρχεια, με συμμετοχή 35 μελών. Έχει προηγηθεί η διάσπαση του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών (Δεκέμβριος 1909, στιγμή κατά την οποία αποφασίζεται η πρώτη μετονομασία του συλλόγου, ενώ θα ακολουθήσει το 1922 η τελική σε ΠΑΟ) και η ιδρυτική συνέλευση του συλλόγου (Ιανουάριος 1910).

1913: Οι ελληνικές δυνάμεις αρχίζουν την επίθεσή τους στο Μπιζάνι για την κατάληψη των Ιωαννίνων.

1913: Ο Αμερικανός Γουίλιαμ Μπάρτον πατεντάρει την πρώτη μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση που μετατρέπει τα βαρύτερα αποστάγματα του πετρελαίου σε βενζίνη.

1914: Ο Γουλιέλμος του Βιντ φτάνει στην Αλβανία για να ξεκινήσει τη βασιλεία του.

1919: Τα πρώτα ελληνικά τμήματα (34 ΣΠ) αποβιβάζονται στην Οδησσό της Ρωσίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις των συμμάχων κατά των μπολσεβίκων, με σκοπό να καταπνίξουν την Οκτωβριανή Επανάσταση.

1927: Εγκαθίσταται η πρώτη υπερατλαντική τηλεφωνική υπηρεσία.

1928: Αρχίζουν τα έργα κατασκευής του υπόγειου σταθμού της Πλατείας Ομονοίας και της σήραγγας προς την Πλατεία Αττικής.

1929: Η Ελληνική Συνομοσπονδία Υπαλλήλων διοργανώνει μεγάλη διαδήλωση εναντίον του νομοσχεδίου περί ιδιωνύμου αδικήματος της κυβέρνησης Βενιζέλου.

1929: Ο Ταρζάν κάνει την πρώτη εμφάνισή του σε κόμικ στριπ.

1931: Το «έγκλημα του αιώνα» αναστατώνει την Ελλάδα: Δολοφονείται στον ύπνο του ο μεγαλοεργολάβος Δημήτρης Αθανασόπουλος, από την πεθερά του και τον ανιψιό της, με τη βοήθεια της γυναίκας του και της υπηρέτριας του σπιτιού. Οι δράστες τεμαχίζουν το πτώμα, το κάνουν δέματα και τα πετούν στον Ιλισό.

1932: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Στίμσον, ενημερώνει την Ιαπωνία και την Κίνα ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν εδαφικές αλλαγές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση βίας.

1948: Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται και επισήμως στην Ελλάδα.

1950: Στις ΗΠΑ, η Τζούντιθ Κόπλον και ο Σοβιετικός πρεσβευτής, Βαλεντίν Γκουμπίτσεφ, κρίνονται ένοχοι κατασκοπείας.

1951: Φανατικός εθνικιστής, που διαφωνεί με τη φιλοδυτική πολιτική της χώρας του, σκοτώνει τον πρωθυπουργό της Περσίας, Αλί Ραζμάρα.

1959: Η Γαλλία ανακοινώνει ότι θα αποσύρει τον στόλο της Μεσογείου από το ΝΑΤΟ σε περίπτωση πολέμου.

1959: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη νέα κουβανική κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο.

1966: Ο Μίκης Θεοδωράκης ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι άρχισε να μελοποιεί εννέα ποιήματα από τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου, με αφορμή τα επεισοδιακά γεγονότα του Πειραιά της 6ης Ιανουαρίου.

1968: Το Surveyor 7, το τελευταίο διαστημικό σκάφος της σειράς Surveyor, απογειώνεται από το συγκρότημα εκτοξεύσεων 36 του Κέιπ Κανάβεραλ.

1969: Αρχίζει στο Λος Άντζελες η δίκη για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι, με κατηγορούμενο τον Σιρχάν Σιρχάν.

1971: Περίπου 1.000 αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν την Καμπότζη και το Λάος.

1977: Οι λιμενικές Αρχές εντοπίζουν και κατάσχουν 11 τόνους χασίς επί του υπό Κυπριακή σημαία Μ/S «Γκλόρια» στον Ισθμό της Κορίνθου. Η υπόθεση θα γίνει λαϊκό τραγούδι από το Βασίλη Τσιτσάνη, με τίτλο «Το βαπόρι απ’ την Περσία».

1979: Τα βιετναμέζικα στρατεύματα καταλαμβάνουν την Πνομ Πεν, εκδιώχνοντας τον Πολ Ποτ και τους Ερυθρούς Χμερ.

1979: Αποκαλύπτεται η ύπαρξη δακτυλίου από κοσμική σκόνη γύρω από τον πλανήτη Δία.

1980: Το Ελ Σαλβαδόρ κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας και εθνικοποιεί τις τράπεζες, τον καφέ και τη ζάχαρη.

1989: Ο Ακιχίτο διαδέχεται τον πατέρα του Χιροχίτο και γίνεται 125ος Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας.

1990: Ο κεκλιμένος Πύργος της Πίζας στην Ιταλία κλείνει για πρώτη φορά μετά από 800 χρόνια τις πύλες του στους τουρίστες, λόγω έργων αποτροπής κατάρρευσης.

1992: Στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ 200 Αρμένιοι σκοτώνονται από επιθέσεις Αζέρων.

1998: Το διαστημόπλοιο «Lunar Prospector εκτοξεύεται και μπαίνει σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Αργότερα θα ανακαλύψει παγωμένο νερό στη επιφάνεια του φεγγαριού.

1999: Στην Γερουσία των ΗΠΑ αρχίζει η διαδικασία με το ερώτημα της καθαίρεσης του Αμερικανού προέδρου, Μπίλ Κλίντον, λόγω της υπόθεσης «Μόνικα Λεβίνσκι». Η διαδικασία γίνεται για πρώτη φορά έπειτα από 130 χρόνια. Εκείνος θα αθωωθεί αργότερα…

2004: Έπειτα από 11 χρόνια, η Νέα Δημοκρατία, με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή, επιστρέφει στην εξουσία. Εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία 165 εδρών, με ποσοστό 45,36%, έναντι 40,55% και 117 έδρες του ΠΑΣΟΚ, που πριν από δύο μήνες εξέλεξε ως νέο πρόεδρό του τον Γιώργο Παπανδρέου. Το ΚΚΕ καταλαμβάνει 12 έδρες με ποσοστό 5,90% και ο ΣΥΡΙΖΑ 6 έδρες με 3,26%. Εκτός Βουλής μένει και πάλι το ΔΗΚΚΙ που λαμβάνει 1,79% και το νεοϊδρυθέν ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη με 2,19%.

2009: Ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εκτός κυβέρνησης μένει ο «τσάρος της οικονομίας», Γιώργος Αλογοσκούφης, ενώ σαρωτικές είναι οι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο.

2015: Επίθεση δύο ένοπλων κουκουλοφόρων στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo έχει ως αποτέλεσμα 12 νεκρούς και 11 τραυματίες, μία ενέργεια χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του γαλλικού Τύπου. Οι δράστες, δύο αδέλφια αλγερινής καταγωγής, ήταν μέλη της Αλ Κάιντα και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φώναξαν «Πήραμε εκδίκηση για τον Προφήτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου