Σαν σήμερα 13 Απριλίου

 Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Σαν σήμερα 13 Απριλίου 2021

1111: Ο Ερρίκος Ε’ στέφεται αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1204: Με την ολοκλήρωση της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους της Δ’ Σταυροφορίας, δίνεται προσωρινό τέλος στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

1822: Οι πολιορκημένοι από τους Τούρκους στον πύργο του Ζαφειράκη, στη Νάουσα, πραγματοποιούν ηρωική έξοδο. Κορίτσια της πόλης, μανάδες και παιδιά, συγκεντρώνονται στη γέφυρα της Αραπίτσας και ρίχνονται στον καταρράκτη, επαναλαμβάνοντας το χορό του Ζαλόγγου.

 1865: Το Ράλεϊ (Βόρεια Καρολίνα) καταλαμβάνεται από τις δυνάμεις της Ένωσης.

1870: Ιδρύεται το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

1919: Εγκαθιδρύεται η Προσωρινή Κυβέρνηση της Κορέας.

1919: Βρετανικά στρατεύματα σκοτώνουν 379 άοπλους διαδηλωτές στο Αμριτσάρ της Ινδίας. Τουλάχιστον 1.000 είναι οι τραυματίες.

1924: Δημοψήφισμα για το Πολιτειακό διεξάγεται στην Ελλάδα. Με ποσοστό 69,95%, οι Έλληνες τάσσονται υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.

1924: Ιδρύεται στην Αθήνα η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης, που πρωταγωνιστεί στα αθλητικά δρώμενα με τα αρχικά ΑΕΚ. Χρώματα του συλλόγου είναι το κίτρινο και μαύρο, εμπνευσμένα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, για να θυμίζουν στους μεταγενέστερους την ένδοξη παρακαταθήκη των Ελλήνων της Πόλης.

1929: Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει την άλλοτε ελληνική συνοικία Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης.

1936: Ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ διορίζει πρωθυπουργό τον Ιωάννη Μεταξά, αρχηγό του Κόμματος των Ελευθεροφρόνων, ο οποίος διαθέτει στη Βουλή μόνο έξι βουλευτές.

1943: Ομαδικοί τάφοι 4.000 Πολωνών πολιτών και αξιωματικών ανακαλύπτονται από τους ναζί στο δάσος Κατίν. Η ΕΣΣΔ ισχυρίζεται επίσημα ότι ο Γιόζεφ Γκέμπελς χρησιμοποίησε το γεγονός προπαγανδιστικά, καθώς ο τόπος της σφαγής ανακαλύφθηκε από Γερμανούς κατά την προέλασή τους στα ανατολικά, εφαρμόζοντας την τακτική του κεραυνοβόλου πολέμου. Αντίγραφα από τα έγγραφα στα οποία στηρίζεται η επίσημη εκδοχή, παρουσιάστηκαν το 1992 από τον Ρώσο πρόεδρο, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, στον Πολωνό ομόλογό του, Λεχ Βαλέσα.

1945: Η Βιέννη, η πρώτη ξένη πρωτεύουσα, που κατελήφθη από τον Αδόλφο Χίτλερ, ελευθερώνεται από τον Κόκκινο Στρατό.

1964: Ο Σίντνεϊ Πουατιέ γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός, που κερδίζει το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Κάτω Από Το Βλέμμα Του Θεού».

1970: Κάτω από διεθνείς πιέσεις, η Χούντα απελευθερώνει το Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος φεύγει για το Παρίσι, όπου τον περιμένουν η Μελίνα Μερκούρη και ο Κώστας Γαβράς.

1970: Ολοκληρώνεται η δίκη της αντιστασιακής οργάνωσης «Δημοκρατική Άμυνα», η οποία εξελίχθηκε σε δριμύ «κατηγορώ» κατά της Χούντας τόσο από τους κατηγορούμενους όσο κι από τους μάρτυρες υπεράσπισης. Μεταξύ των καταδικασθέντων: Σάκης Καράγιωργας (ισόβια), Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης (18 χρόνια), Νίκος Κωσταντόπουλος (8 χρόνια) και Χρήστος Πρωτόπαππας (8 χρόνια).

1970: Μία δεξαμενή οξυγόνου εκρήγνυται στο «Apollo 13», βάζοντας το πλήρωμα σε μεγάλο κίνδυνο και προκαλώντας σημαντικές ζημιές στο διαστημικό σκάφος ενώ κατευθύνεται προς τη Σελήνη.

1972: Η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση αποφασίζει να αναγνωρίσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως τη μόνη νόμιμη εκπρόσωπο της χώρας, αποκλείοντας έτσι τη Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν).

1975: Στον Λίβανο, φαλαγγίτες σκοτώνουν 26 μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, σηματοδοτώντας την έναρξη του 15ετούς Εμφυλίου Πολέμου.

1987: Η Πορτογαλία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας υπογράφουν συμφωνία με την οποία το Μακάου θα επιστραφεί στην Κίνα το 1999.

1992: Συγκαλείται για δεύτερη φορά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, για το θέμα της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ανακοινώνει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, απομακρύνοντας από εκεί τον Αντώνη Σαμαρά.

1995: Στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος, Φράνιο Κούτσμαν, δεσμεύεται στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι μέχρι το 2000 θα κλείσει ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Τσερνόμπιλ.

2000: Ο Κώστας Σημίτης ορκίζεται για τρίτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας.

2003: Τραγωδία σημειώνεται στα Τέμπη. Το τροχαίο δυστύχημα με απολογισμό 21 νεκρούς και 32 τραυματίες σημειώνεται στην εθνική οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Οι μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν τη ζωή τους, όταν νταλίκα διεμβολίζει το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επιβαίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου