Σαν σήμερα 18 Απριλίου

 Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Σαν σήμερα 18 Απριλίου 2021

796: Δολοφονείται ο βασιλιάς Έθελρεντ Α’ της Νορθουμβρίας. Ο Όσβαλντ Β’ κάθεται στον θρόνο, αλλά παραιτείται μέσα σε 27 ημέρες.

1025: Ο Βολέσλαος Α’ ο Ανδρείος γίνεται ο πρώτος βασιλιάς της Πολωνίας.

1506: Τίθεται ο θεμέλιος λίθος της σημερινής Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό.

 

 1521: Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ενώπιον της Δίαιτας της Βορμς, ο Μαρτίνος Λούθηρος αρνείται να αποκηρύξει τις διδασκαλίες του, παρά τον κίνδυνο του αφορισμού.

1738: Ιδρύεται η Βασιλική Ακαδημία της Ιστορίας στη Μαδρίτη.

1857: Εκδίδεται το «Βιβλίο των Πνευμάτων» του Αλάν Καρντέκ, σηματοδοτώντας τη γέννηση του Πνευματισμού στη Γαλλία.

1897: Κηρύσσεται ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897 μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1902: Η Δανία γίνεται η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί τα δακτυλικά αποτυπώματα ως αποδεικτικό μέσο.

1906: Το Σαν Φρανσίσκο καταστρέφεται από σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ. Οι νεκροί υπολογίζονται από 3.000 και οι άστεγοι σε 300.000.

1909: Η Ιωάννα της Λορένης, η αλλιώς Ζαν Ντ’ Αρκ, ανακηρύσσεται αγία από την Καθολική Εκκλησία.

1912: Το πλοίο «Καρπάθια» αποβιβάζει στη Νέα Υόρκη 705 επιζήσαντες από το ναυάγιο του Τιτανικού.

1920: Συνέρχεται στην Αθήνα το 2ο Συνέδριο του ΣΕΚΕ. Το κόμμα μετονομάζεται σε ΣΕΚΕ-Κ(ομμουνιστικό).

1930: Στη Ρουμανία, 144 άτομα χάνουν τη ζωή τους, εξαιτίας πυρκαγιάς που εκδηλώνεται σε εκκλησία.

1930: Με μια πρωτάκουστη ανακοίνωση του, το ραδιόφωνο του BBC γνωστοποιεί πως αυτή τη μέρα πολύ απλά δεν υπάρχουν νέα.

1932: Η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Αποτελεί την ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.

1941: Αυτοκτονεί ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής, κάτω από το βάρος των διαγραφόμενων συνθηκών ολικής κατάληψης της χώρας από τους Γερμανούς. Εκείνη την ημέρα συγκαλείται σύσκεψη στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Ο Κορυζής προσφέρεται να παραιτηθεί και έχει μια έντονη συζήτηση με τον βασιλιά. Ξαφνικά σηκώνεται και αποχωρεί από τη σύσκεψη, κατευθύνεται στην οικία του, που βρισκόταν στην οδό Βασ. Σοφίας και κλείνεται στο γραφείο του. Λίγα λεπτά αργότερα καταφτάνει στο σπίτι του ο διάδοχος Παύλος, ο οποίος είχε αντιληφθεί την παράξενη συμπεριφορά του. Δεν προλαβαίνει να χαιρετίσει τη σύζυγό του στο κατώφλι του σπιτιού του και ακούγεται ο πυροβολισμός.

1942: Η Αμερικανική Αεροπορία πραγματοποιεί επιδρομή στην Ιαπωνία. Το Τόκιο, η Γιοκοχάμα, το Κόμπε και η Ναγκόγια βομβαρδίζονται.

1943: Σκοτώνεται ο Ιάπωνας ναύαρχος Ισορόκου Γιαμαμότο, υπεύθυνος -μεταξύ άλλων- και στην επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε καταρρίπτεται από τους Αμερικανούς πάνω από το Μπουγκαινβίλ.

1946: Διαλύεται η Κοινωνία των Εθνών.

1949: Η Ιρλανδία εγκαταλείπει τη Βρετανική Κοινοπολιτεία και γίνεται η Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

1951: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και οι τρεις χώρες της BENELUX (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), που θα αποτελέσει τον προπομπό της ΕΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1955: Πεθαίνει ο θεωρητικός φυσικός, Άλμπερτ Αινστάιν, ο οποίος διατύπωσε τη Θεωρία της Σχετικότητας. Θεωρείται ο κορυφαίος επιστήμονας του 20ού αιώνα και βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1921. Αφήνει την τελευταία του πνοή από καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικία 76 ετών. Ο παθολόγος του νοσοκομείου όπου έγινε η νεκροψία της σορού, αφαιρεί τον εγκέφαλο του επιστήμονα, προκειμένου να μελετηθεί -και ίσως να ανακαλυφθεί η αιτία για την εξαιρετική ευφυΐα του.

1960: Στο Λονδίνο, 18.000 άτομα διαμαρτύρονται για τα πυρηνικά όπλα και καλούν για μονομερή βρετανικό αφοπλισμό.

1961: Δίωρη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι.

1967: Ο Μοχάμεντ Άλι αρνείται να υπηρετήσει στον Αμερικανικό Στρατό λόγω Βιετνάμ και τιμωρείται με πενταετή φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 δολάρια. Ακόμη, του αφαιρείται η άδεια πυγμαχίας και ο τίτλος του πρωταθλητή.

1969: Η Μελίνα Μερκούρη ιδρύει ταμείο για τη συνεισφορά στον αντιδικτατορικό αγώνα.

1980: Η Ροδεσία γίνεται ανεξάρτητο κράτος και μετονομάζεται σε Ζιμπάμπουε.

1983: Ένας καμικάζι βομβιστής αυτοπυρπολείται, καταστρέφοντας την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό.

1988: Λαμβάνει χώρα στον Περσικό Κόλπο η μεγαλύτερη ναυμαχία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Αλογάκι της Παναγίας», στα πλαίσια του Ιρανοϊρακινού Πολέμου (1980-1988). Οι Ιρανοί χάνουν δύο πολεμικά και έξι περιπολικά σκάφη, ενώ οι Αμερικανοί ένα ελικόπτερο.

1991: Πεθαίνει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, από εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο υπέστη κατά τη διάρκεια της δίκης για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

1994: Στην Εντατική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» εισάγεται επειγόντως με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος ο Γιώργος Γεννηματάς.

1995: Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά αποφυλακίζεται ο Αθανάσιος Νάσιουτζικ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε δεκαπενταετή κάθειρξη για τον φόνο του συγγραφέα Θανάση Διαμαντόπουλου και αφού είχε ήδη εκτίσει τα 2/5 της ποινής του.

1996: Πέφτουν νεκροί 18 Έλληνες τουρίστες και άλλοι 16 τραυματίζονται σε τρομοκρατική επίθεση φανατικών ισλαμιστών έξω από το ξενοδοχείο «Europa», στο Κάιρο. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Γκαμά αλ Ισλαμίγια», που έχει ως στόχο Ισραηλινούς τουρίστες.

2004: Θλιβερά επεισόδια εκτυλίσσονται πριν από το ντέρμπι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μεταξύ του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό για τον τίτλο του πρωταθλητή στο ποδόσφαιρο Ανδρών, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχει πάρει η Αστυνομία. Δεκάδες οπαδοί των «πράσινων» που δεν διαθέτουν εισιτήριο, επιδίδονται σε πετροπόλεμο και συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κάνουν χρήση δακρυγόνων, μετατρέποντας για ώρες την περιοχή γύρω από το «Απόστολος Νικολαΐδης» σε πεδίο μάχης. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίζονται εννέα αστυνομικοί και δύο οπαδοί του Παναθηναϊκού. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 2-2.

2007: Στη Βαγδάτη, σειρά βομβιστικών ενεργεία σκοτώνουν 198 άτομα.

2011: Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό ατύχημα ο 25χρονος ποδοσφαιριστής της Ξάνθης από τη Νιγηρία, Ολουμπάγιο Αντεφέμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου