Έβερεστ: Πετάχθηκαν 2,2 τόνοι σκουπίδια

Έβερεστ: Πετάχθηκαν 2,2 τόνοι σκουπίδια - Αγνώριστο το βουνό

Αναρριχητές από το Νεπάλ κατάφεραν να πετάξουν μια αστρονομική συγκομιδή σκουπδιών από τις κορυφές του Έβερεστ, όσο είχε "κλειδώσει" ο τουρισμός. 

 

Τον Μάιο του 2019, το ελβετικό brand μόδας Bally με την βοήθεια ομάδας περιβαλλοντολόγων και των Sherpas από το Νεπάλ (οι ντόπιοι που καθοδηγούν τους ορειβάτες) ξεκίνησαν την εφαρμογή μιας πρωτοβουλίας για τον καθαρισμό πεδιάδων και κορυφογραμμων στο δρόμο προς την κορυφή του όρους Έβερεστ. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Η διαδικασία του project ξεκίνησε στο τέλος της τουριστικής περιόδου και είχε ως αποτέλεσμα την αποκομιδή 1 τόνου σκουπιδιών. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών μαζεύτηκαν στην βάση όπου κατασκήνωνουν οι περισσότεροι ορειβάτες, οι οποίοι έρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη. Το project ξεκίνησε ξανά τον Μάιο της περασμένης χρονιάς, όμως ο κορονοϊός έγινε η αφορμή για την αναβολή του. Τον Σεπτέμβριο έγινε η επανκεκίνηση, αυτή την φορά βάζοντας ως στόχο το καθαρίσμα των οκτώ υψηλότερων κορυφών του Νεπάλ, όλες μέ ύψος που ξεπερνά τα 8.000 μέτρα. Η ίδια ομάδα περιβαλλοντολόγων, με την βοήθεια 47 Sherpas από το Νεπάλ, έβαλαν μπρος ένα τιτάνιο έργο που διήρκεσε 47 ημέρες και είχε ως αποτέλεσμα την αποκομιδή 2,2 τόνων σκουπιδιών από τις κορυφές Μακάλου, Λότσε, Τσό Όγιου και Έβερεστ. Ο τουρισμός αλλά και το φαινόμενο του θερμοκηπίου είχαν αλλοιώσει σημαντικά την μορφή του φυσικού περιβάλλοντος. Ίσως αυτή η ενέργεια να είναι το πρώτο βήμα προς μια αλλαγή προσέγγισης της φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου