ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ: Εμπορικό κέντρο - Η επόμενη μέρα

Η «επόμενη μέρα» της πανδημίας θα καταγράψει  το εμπορικό κέντρο της Πάτρας, ενδεχομένως και άλλων πόλεων, «μεταλλαγμένο» σε μεγάλο βαθμό. Πολλές επιχειρήσεις θα έχουν «υποκύψει»

 και δεν θα επανέλθουν σε λειτουργία  ενώ  πολλές άλλες θα βρεθούν αλλού από εκεί που ήσαν μέχρι «πρό κορωνοϊού».

Το  ρεπορτάζ στην Πάτρα είναι  αποκαλυπτικό καθώς βρεθήκαμε μπροστά σε «κινούμενη άμμο»,  μέσα σε  κλίμα αυξημένης ρευστότητας και αβεβαιότητας.. Οι διαπιστώσεις κωδικοποιημένες:

Το εμπόριο στις συνοικίες συρρικνώνεται σταδιακά  με γρήγορο ρυθμό και συμπυκνώνεται συγκλίνοντας πλέον προς το κέντρο της πόλης.

 

Ταυτόχρονα ο συσχετισμός μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πολυκαταστημάτων γέρνει, όλο και περισσότερο, υπέρ των δεύτερων.

 Βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη κινητικότητα μετακομίσεων  καταστημάτων του εμπορικού κέντρου που  αναζητούν άλλη στέγη με βασικό κριτήριο το φθηνότερο ενοίκιο αλλά όσο μπορούν παραμένοντας  μέσα στη ίδια ζώνη αγοραστικής κίνησης.

Τέλος, η εικόνα ανακατατάξεων αποτυπώνεται  με την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων κυρίως πολυεθνικών και γνωστών αλυσίδων σε επίλεκτα κομβικά σημεία της πόλης.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις αφορούν εξελίξεις στην πραγματική αγορά και δεν  αποτελούν  υποθέσεις ή εκτιμήσεις

Αυτά σε συνδυασμό κα με άλλες παραμέτρους  (νέο εργασιακό/ ασφαλιστικό καθεστώς , τηλεεργασία κλπ ) δείχνουν ότι ο «θαυμαστός καινούργιος κόσμος» της μετά  κορωνοϊό  εποχής  (μ.κ.) δεν έρχεται απλώς αλλά είναι ήδη εδώ.

Και μη ξεχνάτε ούτε να έχετε την ψευδαίσθηση πως ότι έχουμε λαμβάνειν σε επιδόματα ή κάθε είδους ενισχύσεις , είναι χάρισμα ή δωρεάν αλλά θα πληρωθεί  από όλους πίσω, αργά ή γρήγορα με φορολογία, από τον καθένα σε ότι θα του αναλογεί.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου