Επιχειρηματικότητα α λα Ελληνικά

 

ΑΡΘΡΟ

του Νίκου Ι. Νικολόπουλου

προέδρου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Ιδρυτικο μέλος κινήματος ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

 

Ο γράφων μαζί με πολλούς άλλους  εξακολουθεί να αναρωτιέται πως αυτή η χώρα, η πολυαγαπημένη, λεηλατήθηκε, εκμαυλίστηκε  και εξαθλιώθηκε. Είναι αξίωμα όμως ότι όλα εξηγούνται και ότι μια μεγάλη και διαρκής καταστροφή δεν γίνεται από έναν μόνο. Θέλει πολλούς και πρόθυμους να συνταχθούν για να γίνει το κακό. Και ανάποδα. Θέλει πολλούς και πρόθυμους για να το σταματήσουν. Χρειάζεται όμως και γνώση. Να ξέρεις και πως γίνεται το κακό, γιατί συνήθως ξεκινάει κρυφά και στα σκοτάδια. Βοηθάει άμα του ρίξεις φως.

Ας δούμε λοιπόν μια μόνο περίπτωση από τις πολλές. 

Το 2015 η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε σε εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Λογοθέτη πακέτο μη εξυπηρετούμενων  δανείων ύψους 1.21 δις ευρώ. Στο πακέτο συμπεριλαμβάνονταν ναυτιλιακά δάνεια, σε γνωστούς εφοπλιστές, ύψους 1,1 δις ευρώ, προσωπικά δάνεια μεγαλοστελεχών της Πειραιώς για την συμμετοχή τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας το 2015 με ενέχυρο τις μετοχές,  ύψους 30 εκ. ευρώ, και, δάνεια προς ΑΠΕ ύψους 80 εκ. ευρώ. Εννοείται ότι και τα λοιπά δάνεια  ήταν προφανώς εξασφαλισμένα. Τα ναυτιλιακά με υποθήκη στα πλοία και τα δάνεια στις ΑΠΕ με εκχώρηση των εισπράξεων από την ΔΕΗ όπως ορίζει ο Νόμος.

Το πακέτο αυτό πουλήθηκε για 300 εκ. δηλαδή εξασφαλισμένα δάνεια 1,21 δις πουλήθηκαν  στο  25%. Ο αγοραστής για να τα αγοράσει πήρε δάνειο, από την Πειραιώς βεβαίως, ύψους 200 εκ. ευρώ. Τελικά ο αγοραστής έδωσε 100 εκ δικά του και πήρε δάνειο 200 εκ. από την Τράπεζα.

Για τις ζημιές των 900 εκ ευρώ τότε η Πειραιώς έκανε τις σχετικές προβλέψεις.  Δηλαδή αφαιρέθηκαν τα 900 εκ από τα κεφάλαιά της. Βεβαίως η Πειραιώς στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης είχε λάβει από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή από εμάς, για να ενισχύσει τα κεφάλαιά της, 9 δις ευρώ. Το 10% της ανακεφαλαιοποίησης χάθηκε από αυτή την συναλλαγή.

Το 2020 η Τράπεζα Πειραιώς, μερικούς μήνες πριν,  κρατικοποιήθηκε γιατί πάλι ξέμεινε από κεφάλαια και το Δημόσιο υποχρεώθηκε να πληρώσει άλλα 2 δις, για να σωθεί η κατάσταση.  Τώρα ετοιμάζεται να ξαναπουληθεί με τρόπο που να εξανεμιστεί η συμμετοχή του Δημοσίου, αλλά και των Ελλήνων μικροεπενδυτών. Ταυτόχρονα η Πειραιώς  πουλάει νέο πακέτο δανείων.  Το πακέτο είναι ύψους 440 εκ. Περιέχει αποκλειστικά δάνεια εταιρειών ενδιαφέροντος Λογοθέτη. Αυτό δηλαδή των 200 εκ.  του 2015, προφανώς συν τους τόκους, και,  άλλα δάνεια που δόθηκαν μεταγενέστερα σε εταιρείες του.

Τα μισά από αυτά έχουν αξιόπιστες εξασφαλίσεις σε ΑΠΕ, ξενοδοχεία, ακίνητα κλπ. Η καλύτερη προσφορά για το πακέτο αυτό είναι 78 εκ. και πιθανότατα θα είναι και η τελική τιμή. Τα δάνεια αυτά θα πουληθούν δηλαδή στο 18%.

Η ζημιά για την τράπεζα ανέρχεται σε 342 εκ. Αν προσθέσουμε και τα 900 εκ το σύνολο της ζημιάς ανέρχεται σε 1.242 εκ. Δηλαδή δάνεια 1.650 εκ. πουλήθηκαν και ξαναπουλήθηκαν για 378 εκ θεωρητικά,  αλλά στην πραγματικότητα η τράπεζα βάζει στα Ταμεία της  178 εκ. αν ο νέος αγοραστής δεν πάρει και αυτός δάνειο για να τα αγοράσει. Δηλαδή επί της ουσίας τα δάνεια πουλήθηκαν στο 11%.

Τα συμπεράσματα στους αναγνώστες. Πάντως έτσι γίνονται οι δουλειές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου