ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ

 Του Νίκου Ι. Νικολόπουλου

Προέδρου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδο 

Η κυβέρνηση συνεχώς επιβεβαιώνει τους στρατηγικούς στόχους που της έχουν αναθέσει. Η ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα σε συνδυασμό με την νέο-φτωχοποίηση των Ελλήνων και την αρπαγή της περιουσίας τους δεν αφήνει κανένα σημείο που να μην εφαρμοστεί και να μην αξιοποίησει κάθε φορέα και περίσταση . 

 Θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένο περιστατικό, που αφορά μερικές εκατοντάδες συμπολίτες. Είναι όμως σημαντικό και ενδεικτικό στόχων και σκοπών.

Ο δράστης εδω είναι η PQH, εταιρεία της Τράπεζας Ελλάδος που ενεργεί σαν εκκαθαριστής των Τραπεζών που έκλεισαν (πτώχευσαν)  και έχει αναλάβει το «κακό» κομμάτι τους. Το «καλό» κομμάτι χαρίστηκε στις συστημικές τράπεζες, ειδικά στην Πειραιώς η οποία με πολύ μεγάλη άνεση και ευκολία το μετέτρεψε σε «κακό» δύο φορές μέχρι τώρα και έχουμε συνέχεια.

Όταν λοιπόν το 2012 έκλεισαν Συνεταιριστικές και λοιπές τράπεζες και απολύθηκε το προσωπικό «αποφασίστηκε και διατάχθηκε»  τότε ότι οι απολυμένοι θα λάβουν το 50% της αποζημίωσης απόλυσης που δικαιούνταν.

Το 2019 η μεγαλόθυμη κυβέρνηση έδωσε το 17% της αποζημίωσης στους δικαιούχους και το 2021 έδωσε το υπόλοιπο 34%. Έδωσε ; Όχι ακριβώς. Το έδωσε σε κάποιους όχι σε όλους. 

Το 2012 που έγιναν οι μαζικές απολύσεις βρέθηκαν μερικές χιλιάδες στον δρόμο, άνεργοι. Πολλοί από αυτούς είχαν πάρει δάνεια από τις Τράπεζες. Σχεδόν όλοι από κει που εργάζονταν. Τα δάνεια που πήραν, τα πήραν ως πελάτες όχι ως υπάλληλοι γιατί τα δάνεια που είχαν πάρει ως υπάλληλοι από τον εργοδότη παρακρατήθηκαν τότε στο ακέραιο από την αποζημίωσή τους.

Από τους απολυμένους κάποιοι βρήκαν κάποια στιγμή δουλειά σχετικά μόνιμη με αξιοπρεπές εισόδημα και κάποιοι άλλοι δουλεύουν περιστασιακά με τον κατώτατο κατά διαστήματα. Πολλοί λοιπόν που είχαν πάρει στεγαστικό δάνειο ως πελάτες από την Τράπεζα που εργάζονταν, δυσκολεύτηκαν και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δόσεις. Τα δάνειά τους, που τα διαχειρίζεται η εν λόγω PQH, πλέον είναι καθυστερημένα. Τώρα λοιπόν η κυβέρνηση με όργανο την εν λόγω εταιρεία της Τράπεζας Ελλάδος βρήκε την φόρμουλα για  να δείχνει καλή αλλά και να πατήσει τον κοσμάκη στον λαιμό.

Δίνει λέει το υπόλοιπο της αποζημίωσης μέν, αλλά δεν το δίνει. Το κρατάει για τα δάνεια. Γιάννης κερνάει αλλά και Γιάννης πίνει. Ευχαριστημένοι «όλοι». Επικοινωνιολόγοι, Πρωθυπουργός με κοινωνικό πρόσωπο, τα λεφτά στην τσέπη μας, μείωση «κόκκινων δανείων» υπό την ηγεσία μας. Όλα στις πλάτες απολυμένων ανθρώπων, που περιμένουν ένα πενιχρό επίδομα, που πεθαίνουν κάθε μέρα όλη μέρα για να επιβιώσουν.

Βεβαίως και επικαλούνται νομικό έρεισμα για αυτό που κάνουν. Μόνο που δεν είναι σωστό. Απλώς ερμηνεύουν τον Νόμο  όπως τους βολεύει. Βλέπεις κανένας από τους απολυμένους δεν έχει διασυνδέσεις ούτε καταθέσεις στο εξωτερικό, ούτε ξεπλένει χρήμα. Τι να πεις σε τέτοιους μικρούς ανθρώπους. Απολύθηκαν, πένονται, δεν έγιναν σφουγγοκολάριοι , λογικό να μην δικαιούνται τα λεφτά τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου