ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ : Δηλώσεις Περιφερειάρχη για παράκαμψη Αρχ. Νικόπολης, Νιάρχου, πανδημία, ΤΟΕΒ

Σε δύο μεγάλα έργα που έχει προγραμματίσει η Περιφέρεια Ηπείρου, την παράκαμψη του Αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης και της οδού Νιάρχου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης   κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.  Επίσης απηύθυνε έκκληση για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής στάσης της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ στο ζήτημα της διασύνδεσης των ΤΟΕΒ με το δίκτυό του. Αναλυτικά:

Η παράκαμψη Νικόπολης

 

Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις που επιτρέπουν τη δημοπράτηση του έργου παράκαμψης του Αρχαιολογικού Χώρου Νικόπολης, εξέφρασε σε σημερινές δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  τονίζοντας τα εξής:

«Καταλαβαίνετε ότι είχαμε ένα τεράστιο άγχος γιατί είναι έργο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα από το 2014-2020. Που σημειωτέον το πρόγραμμα αυτό, χωρίς να δοθεί παράταση – αν και πιθανόν να πάρει παράταση λόγω covid-  είναι μέχρι τις 31/12/2023. Έτσι ξεκινάμε αυτό το έργο και ενοποιείται ο χώρος της αρχαίας Νικόπολης. Ήταν ένα αίτημα από πάρα πολλά χρόνια και δύσκολα πέρασε – αν θυμάστε - στο ΚΑΣ.  Δεύτερον,  η αλλαγή εισόδου της πόλης από το Μύτικα,  δίνει άλλη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, ενώ συμβάλλει να μπορούμε να έχουμε το δικαίωμα να ενταχθεί η Αρχαία Νικόπολη υπό την προστασία της UNESCO».

Σε εξέλιξη οι εργασίες στη Νιάρχου 

Την αισιοδοξία ότι το έργο της οδού Νιάρχου θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023, όταν εκπνέει και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» εξέφρασε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, καθώς όπως είπε οι εργασίες προχωρούν με πολύ καλούς ρυθμούς και τις επόμενες ημέρες θα αρχίΣει η δημιουργία βοηθητικών λωρίδων που είναι απαραίτητες για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας για την κατασκευή του οδικού άξονα.

Έκκληση για τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό

 

Έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού απηύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης, μετά τα χθεσινά 45 νέα θετικά κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Όπως είπε, από τα 45, τα 23 προέρχονται από τη Δομή Φιλοξενίας Κατσικά, ζητώντας από τους αρμόδιους να λαμβάνουν μέτρα προστασίας, τονίζοντας ότι διαφορετικά από μικρές κοινωνίες μεταναστών ή και της «Κιβωτού» μπορεί να μεταδοθεί σε όλους το πρόβλημα.  Ειδικά δε για τη Δομή του Κατσικά πρόσθεσε ότι δεν είδε να δημιουργούνται συνθήκες για να μπει σε καραντίνα. Τέλος, απηύθυνε έκκληση προς τους νέους σε ηλικία συμπολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ως προς τη χρήση του κτιρίου του ΠΕΔΥ ως Mega Εμβολιαστικού Κέντρου είπε ότι αναμένει εξελίξεις μέχρι τέλος του μήνα

Φωτοβολταϊκά στους ΤΟΕΒ

 

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την μείωση του ενεργειακού κόστους των αντλητικών συγκροτημάτων των ΤΟΕΒ, συνεχίζει να απασχολεί την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία ενέταξε στο Π.Α.Α. πέντε τέτοια έργα. Με τον τρόπο αυτό, όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης,  θα επιτευχθεί μείωση του κόστους λειτουργίας, αλλά σταδιακά θα μπορέσουν να αποσβησθούν οι συσσωρευμένες οφειλές για ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, ενώ έχουν ληφθεί οι εγκρίσεις, ο ΔΕΔΔΗΕ επικαλείται μη διαθεσιμότητα του δικτύου για σύνδεση των συστημάτων. «Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση και θα πρέπει να γίνονται άμεσα δεκτές οι αιτήσεις και μόνο αν περάσει ένας εύλογος χρόνος, να παραχωρείται η διατιθέμενη ισχύς σε ιδιώτες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης ο οποίος έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις προς τις αρμόδιες αρχές για την επίλυση του ζητήματος. Ο Περιφερειάρχης τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει στις Διοικήσεις των ΤΟΕΒ να εκπροσωπείται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και  στη δυνατότητα ένταξης έργων οδικής ασφάλειας στα προγράμματα που έχουν κατατεθεί από τα αρμόδια Υπουργεία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

 «Είμαστε σε συνεννόηση με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών για να ενταχθούν έργα οδικής ασφάλειας, όπως γέφυρες και κυκλικοί κόμβο στο Ταμείο Ανάκαμψης. Δυστυχώς, μεγάλα έργα, όπως το Ιωάννινα – Κακαβιά, δεν μπόρεσαν να μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, παρόλο που εμείς ως Περιφέρεια Ηπείρου ετοιμαστήκαμε. Νομίζω και για τα έργα που θα μπουν στο CEF, μπορεί να είναι ιδιαιτερότητα η Ήπειρος, καθόσον μέχρι σήμερα είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδας για την οποία δεν προωθείται πρόγραμμα για το σιδηρόδρομο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου