Έρευνα: Η άσκηση δίνει νόημα στη ζωή μας

ereyna-i-askisi-dinei-noima-sti-zoi-mas-561365863

Oι συνήθειές μας στον τομέα της άσκησης μπορεί να επηρεάσουν την αίσθηση του νοήματος στη ζωή μας και αυτή η αίσθηση με τη σειρά της επιδρά στο πόσο συχνά γυμναζόμαστε. Αυτό προκύπτει από μία ενδιαφέρουσα νέα έρευνα που περιγράφει την ανταποδοτική σχέση όσων γυμνάζονται και το νόημα που προσδίδει στη ζωή η άσκηση. Η μελέτη, που περιελάμβανε πάνω από 18.000 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες, κατέληξε ότι όσοι έχουν μια αίσθηση στόχου όταν ξεκινούν να γυμνάζονται είναι εκείνοι που θα παραμείνουν δραστήριοι σωματικά στην πάροδο του χρόνου και το αντίστροφο. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σχέση άσκησης και ψυχολογικής ισορροπίας και πώς η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη.

  Η επιστήμη προσφέρει ήδη πολλές ενδείξεις πώς η γυμναστική ενισχύει την πνευματική όπως και τη φυσική μας κατάσταση. Ολες οι μελέτες αποδεικνύουν ότι όσοι ασκούνται έχουν λιγότερες πιθανότητες για άγχος ή κατάθλιψη. Πρόσθετες μελέτες αφήνουν να εννοηθεί ότι ισχύει και το αντίστροφο, πως όσοι δηλαδή νιώθουν άγχος ή κατάθλιψη τείνουν να μην ασκούνται. 

Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονταν στη σχέση άσκησης και αρνητικής διάθεσης. Λιγότερες ήταν εκείνες που έδιναν έμφαση στα θετικά συναισθήματα και τη σχέση με τη φυσική κατάσταση, ενώ ελάχιστες εξέταζαν την αίσθηση νοήματος και στόχου που επηρεάζει τον τρόπο και τη συχνότητα άσκησης, καθώς και το αντίστροφο. 

Η παράλειψη προβλημάτισε την Αϊζέ Γεμιτσιγκίλ, που κάνει τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο Χάρβαρντ πάνω σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης των ανθρώπων και ευζωίας. «Μια αίσθηση νοήματος είναι αυτή που εξασφαλίζεις όταν θέτεις στόχους και έχεις σχέδια στη ζωή», εξηγεί. «Ισοδυναμεί με δραστηριοποίηση με παραγωγικούς τρόπους. Οι δραστήριοι άνθρωποι συχνά λένε ότι η άσκηση δίνει δομή και νόημα στη ζωή τους. Τους παρέχει στόχους και την επίτευξή τους». 

Για τη νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο στην Επιθεώρηση Συμπεριφορικής Ιατρικής, η ίδια και ο συνάδελφός της, Ιβο Βλάεφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ουόρικ της Αγγλίας, έθεσαν ως στόχο να βρουν ενδείξεις ότι η άσκηση δίνει νόημα στη ζωή και το ανάποδο. «Ηταν πολύ ενδιαφέροντα τα ευρήματα σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, αφού εκείνοι είναι που δηλώνουν ότι χάνουν την αίσθηση πως η ζωή τους έχει νόημα και συνήθως ασκούνται λιγότερο», ανέφερε η δρ Γεμιτσιγκίλ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου