ΑΘΗΝΑ : Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Τέσσερις εγκληματολόγοι εξηγούν τα «γιατί» της ακραίας βίας

 Ως ένα περιστατικό «ακραίας βίας» που έρχεται ως συνέχεια μιας «ποιοτικής αναβάθμισης του εγκλήματος» χαρακτηρίζουν την ανατριχιαστική υπόθεση στα Γλυκά Νερά τέσσερις γνωστοί εγκληματολόγοι, αναφέροντας ωστόσο πως δεν θα πρέπει να θεωρείται πρωτόγνωρο.

 

 

 Μιλώντας στο «kathimerini.gr» ο Διονύσης Χιόνης, δικηγόρος με ειδίκευση στην εγκληματολογία, εξέφρασε την άποψη πως επρόκειτο για οργανωμένη και αριθμητικά μεγάλη εγκληματική ομάδα, η οποία δεν επέλεξε τυχαία το συγκεκριμένο σπίτι για να «χτυπήσει». Συγκεκριμένα – όπως είπε – φαίνεται το επάγγελμα του συζύγου (σ.σ. πιλότος), το μεγάλο σπίτι κ.λπ. τους έκανε να υποθέσουν πως υπήρχε μεγάλη οικονομική άνεση και στο πλαίσιο αυτό θα υπήρχε σίγουρα παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τον κ. Χιόνη, αρχικά η «εξουδετέρωση» του σκύλου, η ζωοκτονία, δείχνει μία αδιαφορία για τη ζωή, μία εξοικίωση με τη βία, κάτι «που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με τη δολοφονία της νεαρής γυναίκας».

«Είχαν πολύ οργανωμένο σχέδιο δράσης, αλλά βέβαια μπορεί να έχουν γίνει και λάθη», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην εγκληματικότητα που μαστίζει τη χώρα, ο κ. Χιόνης τόνισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία οι ληστείες έχουν «μετατοπιστεί στα σπίτια, εξαιτίας και των μέτρων ασφαλείας στις τράπεζες και της χρήσης ηλεκτρονικού χρήματος στα καταστήματα. Θεωρούνται πλέον ως χαμηλού ρίσκου εγκλήματα».

Ερωτηθείς για το αν πρόκειται για πρωτόγνωρης αγριότητας έγκλημα, ο εγκληματολόγος ανέφερε πως έχουν συμβεί πολλά παρόμοια περιστατικά με τη χρήση υπέρμετρης βίας, κύριως με θύματα ηλικιωμένους και -κατά τον ίδιο- θα επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. και διδάκτωρ εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής επεσήμανε στο «kathimerini.gr» πως τέτοια εγκλήματα όπου η βία είναι κυρίαρχη συμβαίνουν «καθημερινά παγκοσμίως». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έγκλημα της ανθρωποκτονίας αποτελεί το μοναδικό έγκλημα βίας χωρίς συμπαγές κίνητρο και σύμφωνα με τις έρευνες στην Ελλάδα τα κυρίαρχα κίνητρα είναι: οι περιουσιακές διαφορές, η σεξουαλική ικανοποίηση, το ερωτικό πάθος, η προσβολή της τιμής, η λύτρωση, η έκρηξη, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, η ιδεολογία, η άμυνα και η ψυχοπαθολογία του δράστη. Στο πλαίσιο αυτό το περιστατικό στα Γλυκά Νερά έχει βασικό κίνητρο τη ληστεία, δηλαδή το χρηματικό δέλεαρ.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιγκρής υπήρξε όντως ακραίας μορφής βίας η οποία «δυστυχώς θα ξεχαστεί γρήγορα». 

«Κάθε φορά που αλλάζει η κοινωνική συγκρότηση αλλάζει και η εγληματικότητα» επεσήμανε, τονίζοντας πως οι εν λόγω ομάδες δρουν σε μία πιο βίαιη κοινωνία και φτιάχνουν «τη δική τους “ποιότητα”».

Διαβάστε ακόμη: Επικηρύχθηκαν με 300.000 οι δράστες

Η Αγγελική Καρδαρά, διδάκτωρ του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ ΕΚΠΑ, φιλόλογος, και τακτική – επιστημονική συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, χαρακτήρισε το σημερινό έγκλημα στα Γλυκά Νερά ως «αναμφίβολα ένα περιστατικό πρωτοφανούς βαναυσότητας με θύμα μία νεαρή γυναίκα».

Σύμφωνα με την κ. Καρδαρά αυτό που κάνει το έγκλημα να «ξεχωρίζει» είναι η ακραία βία, η απάθεια και η αναλγησία στον πόνο, ωστόσο -όπως τόνισε- προκαλεί έντονη ανησυχία η ποιοτική διαφοροποίηση της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια, με τους εν λόγω δράστες να εμφανίζουν πιο σκληρό πρόσωπο, πιο βίαιο και το οποίο κλιμακώνεται.

Καταλήγοντας η τακτική – επιστημονική συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος επεσήμανε πως «οφείλουμε να εστιάσουμε στην πρόληψη και πρέπει να μας προβληματίσει το ζήτημα των πιο ευάλωτων ομάδων όπως οι γυναίκες, οι έφηβοι και οι ηλικιωμένοι».

Τέλος, η Νικόλ Ερίνη, Εγκληματολογική κοινωνική λειτουργός τόνισε πως «οι δράστες όχι μόνο αφαίρεσαν ζωή ανθρώπου και ζώου και ακινητοποίησαν βίαια έναν δεύτερο άνθρωπο, αλλά το έκαναν και με στοιχεία βασανισμού, ενώ αδιαφόρησαν και για το βρέφος που υπήρχε στο σπίτι.

Αυτά αθροιστικά δείχνουν μία αδιανόητη έλλειψη ενσυναίσθησης, αφύσικη και κατά πολύ μεγαλύτερη ακόμα και από εκείνη του “μέσου” ανθρωποκτόνου. Άλλο το να αφαιρέσεις ζωή, ακόμα και από πρόθεση, άλλο να το κάνεις με πλήρη περιφρόνηση για την αίσθηση του πόνου που ενεργά και συνειδητά προκαλείς στο θύμα πριν ξεψυχήσει».

«Αυτό από τη μία τους κάνει εξαιρετικά επικίνδυνους, από την άλλη ευτυχώς η ικανότητα για ένα τόσο ειδεχθές έγκλημα είναι σχετικά σπάνια ακόμα και στον πληθυσμό των εγκληματιών. Για αυτό ναι μεν η οργή και ο φόβος του κόσμου είναι απόλυτα κατανοητά, από την άλλη καλό είναι να μην μας καταβάλει ο πανικός γιατί οι πιθανότητες να πέσουμε θύματα ενός τέτοιου εγκλήματος παραμένουν τρομερά χαμηλές», πρόσθεσε

Όπως ανέφερε η κ. Ερίνη «δυστυχώς βλέπουμε ξανά να αναδύονται συζητήσεις για την επαναφορά της θανατικής ποινής, κάτι που είναι επιπλέον ανησυχητικό για την κοινωνία και αντανακλά μια αίσθηση φόβου και ανασφάλειας που προϋπήρχε του εγκλήματος. Σίγουρα οι συνθήκες δεν βοηθούν για τη μείωση των εγκλημάτων και ειδικά εκείνων με οικονομικό κίνητρο, παρόλα αυτά η οργή των πολιτών μπορεί – χωρίς φυσικά να το θέλουν ή να το επιδιώκουν οι ίδιοι – να συμβάλλει στην αύξηση της επιθετικότητας στον δημόσιο διάλογο και κατά συνέπεια στο κοινωνικό περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου