ΠΑΤΡΑ : Η Αγγλικανική εκκλησία οριστικά στον Αθ. Στεφανόπουλο

 

Χρειάστηκε να περάσει διάστημα 17 μηνών για να επιβεβαιωθεί πλήρως το αποκλειστικό δημοσίευμα της Vpress του Δεκεμβρίου 2019 πού αποκάλυπτε ότι « Πατρινός ομογενής επιχειρηματίας, που δρα-στηριοποιείται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχεικάνει πρόταση για αξιοποίηση της, εμβληματικής για την ιστορία της Πάτρας, Αγγλικανικής Εκκλησίας – μνημείο και του περιβάλλοντος χώρου της στην οδό Αγίου Ανδρέου.Το σχέδιό του είναι να την διαμορφώσει και σε πολιτιστικό κέντρο αλλά προς το παρόν η πρόταση και η διαπραγμάτευση, ακόμα και για το ενδεχόμενο πώλησης, έχουν παγώσει».

 


Ετσι πριν λίγες μέρες έγινε νωστό και επίσημα ότι το μνημείο πέρασε στα χέρια του Αθανάσιου Στεφανόπουλου, δραστήριου ομογενή επιχρειρηματία, που ηδή έχει συνδέσει την πορεία του με την Πάτρα μέσα και από άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες 

(ανάπλαση οικίας Κ. Παλαμά και ανακαίνιση ξενοδοχείου πρώην «Πάτρα Παλλάς» υπό νέα πλέον ονομασία).

Συγκεκριμένα, όσο αφορά την Αγγλικανική Εκκλησία ήδη προς το παρόν εχει υπογραφεί μόνο προσύμφωνο με την Αγγλικανική Παροικία της Πάτρας στην οποία ανήκει το κτίριο ενώ λόγο έχει και η Προτεσταντική Εκκλησία καθώς πρόκειται για ναό.

Ο πατρινής καταγωγής  επιχειρηματίας εξέφρασε την επιθυμία να χρησιμοποιήσει το ναό αφού τον ανακαινίσει για την φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσω της Στέγης Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς»,  θα τον παραχωρεί  και για τις τελετές της αγγλικανικής κοινότητας, όποτε χρειάζεται. Αυτά συνέβησαν λίγο πριν το Πάσχα που ο κ. Στεφανόπουλος βρέθηκε για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα.

Η Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, ξε-κίνησε να κατασκευάζεται το 1872 και αποπερατώθηκε το 1878, χρόνια ακμάζουσας αγγλικής κοινότητας της εποχής του σταφιδεμπορίου. Είναι κτισμένη σε νεο-γοτθικό ρυθμό με γρανιτένιες πέτρες και λιτό αλλά εντυπωσιακό διάκοσμο. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η εκκλησία εγκαταλείφτηκε και σταμάτησε να λειτουργεί.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο ναός είχε φιλοξενήσει  εκδηλώσεις πολιτισμού κατά την διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας την δεκαετία του 1980, αλλά και πιόπρόσφατα στη διάρκεια του θεσμού «Πάτρα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» το 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου