Ώρα Πατρών: Ανοικτή συγκέντρωση «Θεσμικό πλαίσιο και αναπτυξιακές προοπτικές Τοπικής Αυτοδιοίκησης"

Μπορεί ο κορωνοϊός να ανέστειλε τις ανοικτές διά ζώσης συγκεντρώσεις, δεν το κατέφερε όμως ο χθεσινός ισχυρός καύσωνας.

Η θαλάσσια αύρα στο θεατράκι φρόντισε να ισορροπήσει τις θερμοκρασίες που ανέβηκαν σε μια συζήτηση που επισημάνθηκε η ανάγκη της απλής αναλογικής, το μόνο δίκαιο εκλογικό σύστημα που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και αποδίδει στους συνδυασμούς, ότι τους αναλογεί. Η απλή αναλογική δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε να καταργήσει τον νόμο «Κλεισθένη» με την ανάληψη της κυβέρνησης δίνοντας υπερεξουσίες στην οικονομική επιτροπή και ποιότητας ζωής. Στην συνέχεια ο νέος νόμος ορίζει πλαφόν εισόδου 3%, μείωση δημοτικών συμβούλων, 43% εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή και κατάργηση των τοπικών συμβουλίων δηλαδή των άοκνων, αμίσθων εργατών της τοπικής αυτοδιοίκησης.



 

 Μεγαλύτερη σημασία έχει όταν την απλή αναλογική υποστήριξε με επιχειρήματα ο Δήμαρχος Αιγιαλείας που χαρακτηριστικά ανέφερε: «πρέπει να υπάρξει κουλτούρα συνεννόησης». Επισημάνθηκε από τους ομιλητές ότι πρέπει να έχουμε λιγότερους «μπαμπάδες» στην τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, εννοώντας τον στενό κλοιό που υφίσταται από την Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη, Υπουργείο.  

Οι πόροι και η διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ απετέλεσαν σημεία προβληματισμού και προσεγγίσεων και η πρόσληψη στελέχωση με εργαζομένους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους οι Δήμοι. Τέλος η υπονόμευση της κυβέρνησης με την κατάργηση του προγράμματος Φιλόδημος που το μετονόμασε σε Τρίτσης, ένα πρόγραμμα που είχε απορροφητικότητα και αποτελέσματα, η κυβέρνηση απένταξε έργα και επαναπροκηρύχτηκαν με αποτέλεσμα να μην έχει καμία έως τώρα απορροφητικότητα.

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν: Γιώργος Ρώρος Επικεφαλής της Ώρας Πατρών, Πάνος Σκουρλέτης Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Μίλτος Χατζηγιαννάκης, Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών (Τοπικής Αυτοδίοικησης) ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δημήτρης Καλογερόπουλος Δήμαρχος Αιγιάλειας, Θόδωρος Μπαρής Δήμαρχος Ερυμάνθου, Κατερίνα Νοτοπούλου Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ», Ανδρέας Παναγιωτόπουλος πρώην Δήμαρχος Δυτ. Αχαΐας, Μανώλης Βέμης πρώην συντονιστής των Οικολόγων-Πράσινων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Κώστας Μάρκου Βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Βαγενάς Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων, Κώστας Ζαφειρόπουλος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου, Γιώτα Παναγοπούλου Αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου, Αλέκος Μπάρλος πρ. Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου, Αχιλλέας Γεωργακόπουλος πρ. Αντιδήμαρχος, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι της Ώρας Πατρών, ενώ δεν παραβρέθηκαν λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων ο πρώην περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπ. Μυλωνάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου