6ο Διεθνές Συνέδριο για την Αρχαία Ελίκη (Helike VI) Αίγιον, 4-6 Σεπτεμβρίου 2021

 

Το ΔΣ της Εταιρείας μας ανακοινώνει την οργάνωση του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Αρχαία Ελίκη και Αιγιάλεια, στην σειρά Συνεδρίων της Εταιρείας με τον διεθνώς καθιερωμένο τίτλο Helike. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αιγιαλείας στο Αίγιον από 4-6 Σεπτεμβρίου 2021. 

Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου με τίτλο «Η Ελίκη μετά τον σεισμό του 373 π.Χ. Ιστορία-Αρχαιολογία-Γεωλογία» είναι οι γεωαρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές της ερευνητικής ομάδας στην περιοχή της Αρχαίας Ελίκης μεταξύ Νικολαιίκων-Ριζομύλου-Ελίκης, υπό την διεύθυνση της Προέδρου της Εταιρείας μας Ντόρας Κατσωνοπούλου, που έφεραν στο φως κτιριακά κατάλοιπα και άλλα ευρήματα μιας εντελώς νέας και άγνωστης ιστορικής περιόδου για την Αρχαία Ελίκη που θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά σε αυτό το σημαντικό Συνέδριο. Ειδικότερα, από την Ντόρα Κατσωνοπούλου και τους συνεργάτες μελετητές του ερευνητικού προγράμματος θα δοθεί η συνολική εικόνα που προκύπτει για την Ελίκη μετά το 373 π.Χ. με βάση τα αποτελέσματα μελετών των ευρημάτων που ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της αρχαίας πόλης. Σε αντίθεση με όσα μέχρι σήμερα ήταν γνωστά, η Ελίκη συνέχισε να υπάρχει και μετά τον καταστροφικό σεισμό και για έναν περίπου αιώνα προσπάθησε να διατηρήσει την θέση της στο Αχαϊκό Κοινό που τελικά κατέλαβε ως νέα πρωτεύουσα το 281/280 π.Χ. η γειτονική πόλη του Αιγίου.

Στα ειδικότερα θέματα του Συνεδρίου περιλαμβάνονται τα εξής:

1.     Το καταστροφικό φαινόμενο του 373 π.Χ. και οι συνέπειές του

2.     Η γεωλογία της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ελίκης  

3.     Η Ελίκη και η περιοχή της στην μετασεισμική εποχή   

4.     Η τεχνολογία των εργαστηρίων βαφής υφασμάτων στην Ελληνιστική Ελίκη

5.     Η διαχρονική παρουσίαση εργαστηρίων βαφικής και υφαντικής στον Κορινθιακό Κόλπο

Το Συνέδριο θα πλαισιωθεί από Έκθεση και Δράσεις Πειραματικής Αρχαιολογίας  που αφορούν στην βαφική και υφαντική της Αρχαιότητας. Στον ίδιο χώρο θα εκτεθούν επίσης τρία εικαστικά έργα σύγχρονης δημιουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου